https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lokalitach-mozne-vystavby-hlubinneho-uloziste-budou-v-sobotu-protestovat-lide?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lokalitách možné výstavby hlubinného úložiště budou v sobotu protestovat lidé

8.4.2022 11:09 (ČTK)
Místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva z českých atomových elektráren i dalšího radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Na snímku první úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
Místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva z českých atomových elektráren i dalšího radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Na snímku první úložiště jaderného odpadu na světě ve finském Onkalo.
Foto | kallerna / Wikimedia Commons
Proti úložišti vyhořelého radioaktivního odpadu z jaderných elektráren budou v sobotu 9. dubna protestovat starostové i lidé na šestém ročníku Dne proti úložišti. Po přestávce vynucené pandemií koronaviru se uskuteční ve čtyřech lokalitách, jež byly mezi původními devíti možnými místy pro případné hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů. Akce má poukázat na fakt, že výběr místa pro úložiště se dosud odehrával bez ohledu na obce a že strany koalice neplní své předvolební sliby ani programové prohlášení vlády, informoval dnes ČTK mluvčí platformy a starosta Chanovic na Klatovsku Petr Klásek.
reklama

 

Na programu Dne proti úložišti jsou kromě vystoupení starostů také shromáždění, happening, běžecké štafety, cyklojízda, vycházka či koncert. V lokalitě Březový potok na Klatovsku, zahájí sobotní protest v poledne varovné vyzvánění zvonů v celé oblasti. Vyjede jedna cyklistická jízda a vyběhnou dvě běžecké štafety, které budou mít cíl na horažďovickém náměstí, kde akci zakončí vystoupení starostů a koncert. V lokalitě Čihadlo u Jindřichova Hradce je připravena procházka pod Deštenskou horu, akce se uskuteční také v oblastech Hrádek a Horka na Vysočině.

Členové platformy, která sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků, si podle Kláska uvědomují složitou situaci v Česku a v Evropě, důsledky protipandemických opatření i složitost energetických a dalších dopadů války na Ukrajině. "Chápeme též nutnost chodu jaderných elektráren. Přesto musíme dát najevo, že státní instituce, především ministerstvo průmyslu a obchodu a Správa úložišť radioaktivních odpadů, naprosto přehlížejí desetitisíce našich občanů při řešení skladování vyhořelého jaderného paliva," uvedl Klásek. Podle něj instituce dopady na lokalitu s předpokládanou podzemní plochou úložiště až 500 hektarů a trvalé uložení nebezpečného materiálu na desítky tisíciletí bagatelizují.

Samosprávám i obyvatelům vybraných obcí chybí vážně vedená debata o možnostech, jak se má naložit s dlouhodobě nebezpečným dědictvím jaderné energetiky. Jeho trvalé bezpečné uložení do zemských hlubin nemůže být jediným řešením, uvedl Klásek. Obce v dotčených lokalitách žádají o posílení svých práv při rozhodování o výběru a povolování hlubinného úložiště, řekl.

Místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva z českých atomových elektráren i dalšího radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Z původních devíti vytipovaných lokalit vybrali odborníci v roce 2020 do užšího výběru čtyři - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

8.4.2022 20:26
Jen ať protestují. Také by mohli protestovat proti spolehlivým dodávkám elektřiny.

Role obcí by měla být zcela zásadně snížena - není možné, aby se nezrealizovala nutná strategická investice jen kvůli hysterickému křiku pár přecitlivělých jedinců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2022 10:44 Reaguje na Viktor Šedivý
Měla by se zásadně snížit role občanů, samospráv i kohokoliv, kdo nehajluje dle Strany a Vlády.
U nás (i všude jinde) se to vždy velmi osvědčilo.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

14.4.2022 21:11 Reaguje na Viktor Šedivý
Je zcela zřejmé že vůbec netušíte co je radioaktivní odpad který se bude muset skladovat a hlídat po tisíce let za svinstvo, protože jinak by jste tohle nemohl nikdy napsat, a lidem kteří o tom něco vědí se vůbec nedivím že to v blízkosti svých domovů mít v žádném případě nechtějí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.4.2022 09:59
To jsme holt my. Nadáváme na dopravu, spotřebu fosilních paliv, ale každý se chce někam dopravit a mít doma teplo a teplé jídlo ( i ta ekotlupa). Bez JE se neobejdeme, ale odpady nikdo nechce( nelíbilo by se i mně). Teplo ze spalovny nevadí , spalovna s dopravou vadí. Chce to nastavit pravidla a vyžadovat dodržování. Komu se nelíbí elektrárna, tak se holt musí přestěhovat. Ono tomu nepřidá ani pár štvavých fake názorů pár aktivistů žijících na druhém konci státu. Uskrovnit se musíme každý, život je plný kompromisů. Bez toho se nedá žít
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.4.2022 19:47 Reaguje na Petr Pekařík
Přitom hlubinné úložiště je zařízení, které obtěžuje své okolí v podstatě jen v době stavby - dejme tomu jako stavba většího tunelu. Jinak nelze očekávat žádný větší provoz.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

14.4.2022 21:28 Reaguje na Petr Pekařík
Je zajímavé že tu ale nikoho vůbec nezajímá kolik to všechno bude stát, JE jsou už v současnosti nejdražším zdrojem energie OZE jsou již dnes 3x levnější a jejich produkce stále zlevňuje , chtělo by to spočítat jestli se nám ta investice vůbec vyplatí a jestli by náhodou nebylo podstatně levnější elektřinu třeba i dovážet nežli vystavět předražené elektrárny které možná budou muset v budoucnu prodávat svou elektřinu levněji nežli ji samy vyrobí a my ty levné vývozy budeme ostatním dotovat přes garantované výkupní ceny které budou vyšší než ve zbytku Evropy.
Odpovědět
MF

Michal Fejfar

11.4.2022 00:40
Křiklouni kteří toto organizují, by měli být odpojeni od elektřiny. Podobně tak ti co blokují stavby dálnic by neměli mít auta. Atd. Hlavně by případné zdražení staveb měli zaplatit. Poté co soudy a další řízení stavbu povolí, by měli vše zasolit. A bylo by na světě hned snadněji.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

11.4.2022 11:32 Reaguje na Michal Fejfar
Vidím, že to máš v hlavě srovnané už od narození.
Odpovědět

Jirka Černý

11.4.2022 16:40 Reaguje na Michal Fejfar
U staveb dálnic atd to není zas až tak jednoduché. Funguje to třeba i takhle: máte velkou zakázku u které nestíháte termíny, za to jsou ovšem smluvně velmi tučné penále. Jak z toho ven? Řešení je přece hrozně snadné, njaká chráněná breberka se vždycky najde a kdyby ne tak se stejně najde.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist