https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nadrzi-na-mostecku-hromadne-uhynuly-ryby-zrejme-se-propadlo-dno-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nádrži na Mostecku hromadně uhynuly ryby, zřejmě se propadlo dno staré důlní šachty Aktualizováno

30.9.2020 12:46 | HORNÍ JIŘETÍN (ČTK)
Případ vyšetřuje vodoprávní úřad Litvínov.
Případ vyšetřuje vodoprávní úřad Litvínov.
V nádrži Farského v Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly stovky až tisíce kilogramů ryb. ČTK to dnes řekl Jan Skalský, mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu. V nádrži se zřejmě propadlo dno do bývalé podzemní šachty po těžbě uhlí. Hladina klesla o několik centimetrů, voda je zakalená do šeda až do bíla a je silně cítit po sirovodíku. Na místě platí dočasný zákaz rybolovu.
 

Rybáři se snažili ryby zachránit. "Uhynulé ryby se odvezou do kafilerie. Pokračovat budeme na místě o víkendu," uvedl Skalský. Škody zatím nelze vyčíslit, uhynulé ryby jsou pravděpodobně i na dně nádrže.

Uhynuli mimo jiné sumci, kapři a cejni. Na začátku příštího týdne budou rybáři vědět, kolik ryb uhynulo.

Nádrž vznikla rekultivací, vypuštění zřejmě není podle mluvčího možné. "Dá se předpokládat, že došlo k propadu dna do staré šachty a z té právě unikly jedovaté plyny," uvedl Skalský s tím, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) odebírá vzorky. Výsledky napoví, jaké látky do vody unikly.

Případ vyšetřuje vodoprávní úřad Litvínov. "Inspektoři z Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem byli k případu povoláni hasičským sborem. Odebrali vzorky povrchové vody z rybníka ke stanovení obsahu kyslíku, amoniakálního dusíku (NH3), CHSK (chemická spotřeba kyslíku), pH a sirovodíku. Výsledky analýz by měly být k dispozici zhruba do jednoho týdne," řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.9.2020 16:30
To asi bude ještě vícekrát...
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 08:22
Kam zmizel můj příspěvek ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.10.2020 09:08 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
To není také nic mimořádného...
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

1.10.2020 11:00 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Dobrý den,
smazal jsem jej, protože IMHO porušoval pravidla diskuze.
Hezký den
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

1.10.2020 11:31 Reaguje na Martin Mach Ondřej
co je IMHO ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist