https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-new-yorku-dosahlo-znecisteni-vzduchu-kvuli-pozarum-v-kanade-rekordni-urovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V New Yorku dosáhlo znečištění vzduchu kvůli požárům v Kanadě rekordní úrovně Aktualizováno

8.6.2023 15:38 | NEW YORK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | thenews2.com / Depositphotos
Miliony lidí na východě Kanady a Spojených států se dnes probudily do dalšího dne s nezdravým ovzduším v důsledku šíření kouře z lesních požárů. Ve středu New York zaznamenal rekordní míru znečištění. Mrakodrapy mizely v oranžově zbarveném oparu. Na indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo ve středu večer ve městě znečištění ovzduší bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174.
 
Kouř narušuje život na východě Severní Ameriky od úterka. Dnes ráno byla ráno situace horší ve Washingtonu a Filadelfii. Kvůli slabé viditelnosti pokračovaly problémy v letecké dopravě, americký Federální úřad pro letectví (FAA) pozastavoval lety mířící do New Yorku, Newarku a Filadelfie, informovala agentura Reuters. Ve středu americká média informovala o rušení akcí od školních výletů po profesionální sporty a o tom, že si obyvatelé stěžovali na problémy s dýcháním.

V kanadských provinciích Ontario a Québec hoří lesy na desítkách míst a kouř z těchto ohňů v důsledku specifické konstelace povětrnostních podmínek začal tento týden putovat na jih přes hustě osídlené oblasti u Velkých jezer a na východním americkém pobřeží. Agentura AP napsala, že předpověď v noci na dnešek neslibovala bezprostřední obrat v proudění vzduchu, problémy tak dnes pravděpodobně budou přetrvávat.

K boji proti požárům v Kanadě by se mohli připojit i hasiči z evropských zemí. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové jsou Francie, Španělsko a Portugalsko připraveny vyslat do Kanady zhruba 280 hasičů. Reagují tím na žádost o pomoc, kterou Kanada zaslala EU. USA již vyslaly přes 600 hasičů.

Nebezpečná míra znečištění zasahovala rozsáhlé území zahrnující velká města jako Toronto a Ottawa v Kanadě a New York, Washington či Filadelfii v USA. Úřady v těchto a dalších místech vyzývaly obyvatele, zejména zranitelné skupiny jako děti a seniory, aby omezili pohyb venku a nosili respirátory.

"Venku to vypadá jako na Marsu," řekl listu The Washington Post (WP) podnikatel Dennis Scannel žijící ve městě Syracuse v centrální části státu New York. Americká média psala o "dystopických" výjevech a scénách "z jiného světa" poté, co kouř nad severovýchodem USA vyvolával dojem nažloutlé a místy až sytě oranžové mlhy.

"Podívejte se na tenhle skoro neuvěřitelný časosběr toho, jak kouř z lesních požárů zachvátil World Trade Center a panorama New York City," komentovala na twitteru newyorská odbočka americké Národní meteorologické služby sestřih snímků z webkamery namířené na mrakodrapy na Manhattanu, které se ztrácely v oparu.

Míra znečištění ovzduší se může za dané situace z hodiny na hodinu výrazně měnit, na některých místech však ve středu a v noci na dnešek dosahovala extrémních hodnot. New York ve středu večer na indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, zaregistroval hodnotu 413 bodů, což znamená nebezpečnou úroveň pro všechny obyvatele. Za celou dobu měření se přitom New York podle zpravodajské společnosti BBC nikdy nedostal nad hodnotu 174. V noci na dnešek znečištění kleslo na "velmi nezdravou" úroveň mezi 200 a 300 body.

Podle WP se dnes ráno situace zdála být nejhorší ve státě Pensylvánie. V okrese Lancaster tam naměřili index kvality ovzduší 476, přičemž stupnice sahá od nuly do 500. Už v noci na dnešek zaznamenala Filadelfie intenzitu znečištění odpovídající hodnotě 429, uvedl deník The New York Times (NYT). V "nebezpečném" pásmu stupnice bylo ráno také hlavní město Washington. Za zdravé jsou považovány hodnoty do 50 bodů.

"Snížená viditelnost spojená s kouřem z lesních požárů bude dnes dál zasahovat leteckou dopravu," oznámil ráno úřad FAA poté, co už ve středu na newyorských letištích nabíraly zpoždění stovky letů. Dnes FAA pozastavil některé přílety na letiště La Guardia a následně omezil spojení s mezinárodními letišti v Newarku a Filadelfii. Podle Reuters varoval, že omezení mohou přijít také ve Washingtonu a v Charlotte ve státě Severní Karolína.

Kvalita ovzduší se oproti stavu ze středečního rána naopak zlepšila v hlavním kanadském městě Ottawě, vyplývá podle BBC z údajů kanadské vlády. Opačný vývoj nastává v nejlidnatějším kanadském městě Torontu, které se ve středu v žebříčku na portálu IQAir řadilo mezi velká města s nejhorším ovzduším na světě. Úřady podle zpravodajské společnosti CBC varovaly, že dnes může být situace ještě horší.

BBC informovala, že vzduch v tomto třímilionovém městě a jeho okolí byl cítit "jako při táborovém ohni". Reportérka popsala, že když nakrátko vyšla ven, pocítila, že má těžký dech a že vzduch je suchý a štiplavý.

Vlna kouře narušuje společenské akce či provoz venkovních areálů, jako jsou parky nebo zoologické zahrady. Školy po celém východním pobřeží USA rušily venkovní aktivity jako tělocvik a školní výlety. V New Yorku se rušila venkovní divadelní představení, informoval list NYT, a baseballové kluby New York Yankees a Philadelphia Phillies odložily své zápasy. Bílý dům ohlásil, že přesouvá své akce plánované u příležitosti měsíce hrdosti komunity LGBT+ z dneška na sobotu.

"Zdá se, že situace je trochu lepší než včera (ve středu) odpoledne. Dokonce přes smog se částečně chvíli prodralo slunce," sdělil dnes ČTK šéf Českého centra v New Yorku Miroslav Konvalina. Centrum zatím své akce nezrušilo, ovšem návštěvnost byla ve středu. "Všude oranžové, kouř byl cítit všude, dostával se do klimatizací, i zavřenými okny a dveřmi do bytů, vypadalo to pro Newyorčany dost úděsně," popsal středeční situaci Konvalina.

Kouř z kanadských požárů ve středu zahaloval i nebe nad jižními státy USA, jako je Alabama, ukazuje animace publikovaná vesmírnou agenturou NASA. Výstrahy ohledně špatné kvality ovzduší zasahovaly za hranici amerického severozápadu i do států jako je Indiana na západě nebo Jižní Karolína na jihu. Deník WP ve středu večer napsal, že velká část USA se bude s kouřem potýkat nejméně dalších 24 až 48 hodin, byť v New Yorku se čekalo jisté zlepšení.

Americká média situaci hodnotí i jako připomínku hrozby extrémních meteorologických jevů, která podle expertů narůstá s klimatickými změnami poháněnými emisemi skleníkových plynů. Kanada letos zažívá mimořádně ničivou sezonu lesních požárů a aktuálně eviduje asi 250, které nejsou pod kontrolou. Od začátku roku plameny zachvátily před 33.000 kilometrů čtverečních půdy, což je více, než bylo v uplynulých třech dekádách běžné za celý rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

8.6.2023 11:00
Zvlastni zprava. Vzdyt New York je od tech kanadskych pozarist docela daleko prece. Znamena to - skoro mam ten dojem - ze az promenime povrch Zeme v same New Yorky a par refugii lesu zustane jen jako pozustatek davnych kontaminovanych dob tak ovzdusi a dalsi "ekologie" na nasi maticce Zemi bude dle ruznych norem pro znecisteni vice v poradku? :)

Aspon je to ale zprava spravedliva a politicky korektni v tom ze kazdy vidi, ze pozary tajgy vznikaji nejen v zneradenem Rusku a na Sibiri ale i v ciste, vyspele a bohate Kanade
Odpovědět
Tomáš Sotona

Tomáš Sotona

8.6.2023 12:47
Tyjo, to jsou žvásty...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2023 15:21
Myslím si, že by se nad sebou měli zamyslet ti, co na jedné straně
opěvují požáry lesů jako přírodní událost a na druhé straně brání úklidu
souší a jejich pálení k otopu rozložené do poloviny roku, na rozdíl od
požáru trvajícího několik dnů. Ty města jsou vzdálené od ohně desítky
a stovky kilometrů a co ty vesnice a městečka někde blíž? Je ekologické
zanedbávat hromadění silně hořlavé odumřelé dřevní hmoty v lesích a pak
to následně pracně a draze hasit? Není lepší ji průběžně odstraňovat a
vytápět budovy minimálně 150 dnů v roce za ideálních podmínek spalování?
Má někdo představu jaké zplodiny vznikají při požáru lesa z čerstvého
a nebo z tlejícího a houbami napadeného dřeva? To je v pořádku, ale to
topení suchým dřívím je tendence zakazovat? Co když to bude zakázáno a
bude jako v Kanadě nabídnuto přírodnímu požáru lesa? Má někdo představu
kam se schováme, když by hořela třeba Šumava? Tato země je tak malá,
že bychom se tu podusili všichni. Proto naši předci předcházeli ohni,
který neuměli hasit tím, že odstraňovali z lesů souše a klestí(povoleno
zákonem od dob císařovny M. Teresie), vypásáním trávy ve světlých lesích,
pasečnou těžbou oddělující jednotlivé lesní celky průseky bez porostu
a nebo z minimem hořlavé dřevní hmoty, zřizováním lesních cest pro
dojezd techniky atd. Dnes jdeme opačnou cestou. Ponechat v lese souše
nastojato i padliny, nepást a vybít dokonce zvěř, těžit průběžně bez
izolačních průseků po plošné těžbě a přeměna lesních přístupových cest
na neprůjezdnou kaskádu vysychajících tůní. Vše v zájmu "EKOLIGIE", ale
až začne hořet? Tak se řekne, že tak to má být, což jistě nyní ocení
obyvatelé New Yorku, Ottawy atd. Proč se stále musí negovat zkušenosti
našich předků i s těmi požáry lesů a jejich prevencí? To je vzdor vůči
tradicím a moudrosti minulých generací? Dost hloupý vzdor, když dopadá
takto a nebo jako v NP ČŠ.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist