https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ochrane-koralu-by-mohla-pomoci-uprava-jejich-mikrobiomu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ochraně korálů by mohla pomoci úprava jejich mikrobiomu

15.5.2021 06:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Experimentální zařízení pro vývoj a testování metod transplantace mikrobiomů.
Experimentální zařízení pro vývoj a testování metod transplantace mikrobiomů.
Foto | Anny Roik
Koráli tvoří páteř mořského ekosystému v tropech. Stoupající teplota oceánů pro ně ale představuje velké ohrožení. V některých oblastech světa už koráli dokonce úplně vymizeli. Tým vědců z GEOMARu – Helmholtzova centra pro výzkum oceánu nyní zkoumal, zda by proti bělení korálů mohly pomoct probiotické bakterie. A výsledky jejich studie jsou velmi pozitivní. Informuje o tom žurnál Microbiome.
 

Bělení korálů je stále častější jev, při němž dochází k tomu, že polypy korálů vypudí řasy, s nimiž obvykle žijí v symbióze. Důvodem je stále teplejší voda oceánu v důsledku klimatických změn. Koráli bez těchto řas nějakou dobu žijí, potom ale umírají a zbělají. U naprosté většiny z nich se jedná o nezvratný jev. Vědci z GEOMARu hledají, jak tyto citlivé organismy posílit, aby lépe odolávaly stresu způsobenému vyšší teplotou. Přicházejí přitom se slibnou cestou, která vychází z léčebného přístupu používaného u lidí – zkouší se zaměřit na jejich mikrobiom.

„Využíváme probiotické bakterie, které mohou pomoci korálům lépe překonat stres způsobený větším teplem. V podstatě děláme takovou transplantaci, kterou známe z péče o lidské pacienty,“ vysvětluje Anna Roik, vedoucí studie. Vědci prováděli experimenty s mikrobiomem korálů druhu Pocillopora a Porites, které se nacházejí v Andamanském moři v Thajsku. Tým Anny Roik k úpravě bakteriálního mikrobiomu korálů využíval „dárcovské“ druhy korálů, které jsou tolerantnější vůči vyšším teplotám vody. „Z těchto korálů jsme odebrali vzorky tkáně a transplantovali je do citlivějších druhů Pocillopora a Porites,“ vysvětluje Roik průběh experimentu.

U obou druhů korálů, kterým byl mikrobiom transplantován, docházelo během krátkodobého vystavení vyšším teplotám vody (34 °C) k bělení mnohem mírněji než u korálů, kterým mikrobiom transplantován nebyl.

„Jsou to velmi pozitivní zprávy. Jedná se ale teprve o první krok, plánujeme samozřejmě další studie, abychom si tento experiment ověřili. Abychom mohli tyto poznatky využívat, musíme vycházet z dlouhodobých dat, například je třeba zjistit, jak dlouhou dobu korálům nově získaná odolnost vůči vyšším teplotám vody vydrží,“ uzavírá Roik.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.5.2021 11:49
Konečně někdo chápe, že bakterie a viry jsou tím, co nás utváří. Spolupracuje na vytváření naší imunity, i imunity korálových útesů a všeliké další havěti.
Odpovědět
Pe

Petr

15.5.2021 18:24
To bude nějaká bouda. Podle klimaskeptiků k žádným změnám klimatu nedochází, což si jednoznačně ověřili a potvrdili tím, že dnes vyšli ven, pršelo a byla jim zima.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist