https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prirode-zije-o-40-procent-vic-tygru-nez-se-dosud-ochranari-domnivali?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V přírodě žije o 40 procent víc tygrů, než se dosud ochranáři domnívali

24.7.2022 02:04 | ŽENEVA (ČTK)
Mimo zajetí žije asi o 40 procent více tygrů, než se ochranáři domnívali. Počty tygrů se stabilizovaly nebo dokonce zvýšily, uvedl Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Tyto kočkovité šelmy jsou ale stále ohrožené. Na červený seznam ohrožených druhů, jehož aktualizovanou verzi IUCN vydal, se zařadil monarcha stěhovavý. Tento motýl každý rok v impozantních hejnech urazí tisíce kilometrů přes polovinu amerického kontinentu.
reklama

 

Ochranáři tygry žijící v přírodě naposledy sčítali v roce 2015. Nové vyhodnocení ukázalo, že pruhovaných šelem na světě žije mezi 3726 až 5578. Za navýšením tygří populace o 40 procent stojí podle IUCN vylepšení monitorovacích metod.

Panthera tigris, kteří žijí v jižní, jihovýchodní a východní Asii, jsou ale stále považováni za ohrožený druh. Nejvíc je ohrožuje lidská aktivita, jako pytláctví či roztříštění přirozeného prostředí v důsledku zemědělství a výstavby lidských obydlí.

Na červený seznam ohrožených druhů se zařadil monarcha stěhovavý.
Na červený seznam ohrožených druhů se zařadil monarcha stěhovavý.

Výrazně se naopak snížil počet monarchů stěhovavých, kterých za poslední desetiletí v Severní Americe ubylo o 22 až 77 procent. Motýly vybíjí odlesňování a těžba dřeva, ale i pesticidy a herbicidy, které hubí byliny rodu klejicha - potravu pro housenky monarchů.

Monarchové stěhovaví každý rok migrují z USA a Kanady do Střední Ameriky. Jejich hejna jsou se usazují na stromech v centrálním Mexiku v oblasti, která byla v roce 2008 zapsána na seznam přírodního světového dědictví UNESCO.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.7.2022 07:31
Klejichy se začínají šířit v naší přírodě. Že bychom dovezli monarchy?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.7.2022 20:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No on to je problém nikoli s klejichou, ale přezimováním. Na Kanárech a Madeiře monarchové jsou jako nejrozšířenější motýli. Ale je to nestěhovavá forma.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.7.2022 16:49
Víc takto dobrých zpráv. Navíc se snad tygři nejpozději v roce 2025 “rozšíří” do další oblasti i země. Ochránci spolupracují s Kazachstánskou vládou na reintrodukci tygrů ussurijských do rezervace Ile-Balkhash. Již probíhá vypouštění různých jelenovitých apod.
U monarchů je to naopak smutná zpráva. Ta migrace musí být neskutečná podívaná. Snad se u nich situace do budoucna zlepší.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.7.2022 20:00
Jen co to zjistí číňani, tak bude po radosti.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist