https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-taborske-zoologicke-zahrade-s-vylihla-mladata-ohrozeneho-pustika-obecneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V táborské zoologické zahradě s vylíhla mláďata ohroženého puštíka obecného

3.9.2023 00:48 | TÁBOR (ČTK)
Mláďata puštíka obecného v táborské zoo.
Mláďata puštíka obecného v táborské zoo.
Foto | Erik Brom / ZOO Tábor
V táborské zoologické zahradě se vylíhla mláďata ohroženého puštíka obecného. Jde o další odchovaná soví mláďata v zoo v krátké době. Na začátku července se v zahradě narodila mláďata silně ohrožené sovy pálené, informoval mluvčí zoo Filip Sušanka.
 

"Vzácným sovám jsme u nás vytvořili ty nejlepší možné podmínky. Před časem jsme vybudovali nové voliéry, v nichž se sovám velmi daří. Dokládá to i to, že se pravidelně rozmnožují. Sovy pálené nakladly vejce dokonce jen malou chvíli poté, co jsme je získali a přivezli k nám do Tábora. Kromě letošních mláďat puštíka obecného jsme loni odchovali také vzácného puštíka bradatého. Budeme moc rádi, když se nám odchovy těchto ve volné přírodě bohužel mizících sov budou dařit i v budoucnu. Chceme přispět k záchraně těchto krásných nočních ptáků," uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Puštík obecný je středně velká sova. Vyskytuje se ve všech typech lesů, hlavně v listnatých a smíšených. Žije také v alejích s dutými stromy, zahradách, městských parcích či na hřbitovech. Hnízdí v dutinách, na půdách domů nebo využívá opuštěná hnízda dravců. Živí se drobnými savci, ptáky a obojživelníky, které loví za šera a v noci buď při pomalém letu nad zemí nebo útokem z vyvýšeného místa.

Zoo Tábor chová i další druhy sov - kalouse ušatého, sovici sněžní a výra velkého. Rozlohou největší zoologická zahrada v jižních Čechách vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.9.2023 06:14
Táborská ZOO pod novým majitelem vzkvétá, takže je to na pochvalu a větší zájem médií je namístě - větší propagaci by měli provádět.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.9.2023 06:43
Puštík obecný se chová neohroženě a vetřelce u svého hnízda napadá útoky na hlavu, zejména F. Je tak schopen zahnat predující kunu, pokud ho ta nepřekvapí ve větrné či deštivé noci, kdy zabije i inkubující samici. Ornitologa, který si nekryje zrak prýlemi či krytem může vážně zranit. Je to v současnosti naše nejhojnější sova, daleko více potřebuje ochranu sýček (kdysi - ještě nedávno!) obecný, který ve výčtu chovaných druhů jaksi záhadně chybí...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

3.9.2023 13:02 Reaguje na Karel Zvářal
Zakázat pokládku jedů a nahradit ji povinností umisťovat budky na stromy okolo polí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.9.2023 13:14 Reaguje na Josef Mozek
Budek pro sýčka je po Česku okolo 1500 ks, obsazených něco kolem 30-35-ti (vhodných stromových dutin minimálně desítky tisíc (stejně jako pro hojného puštíka), vhodných půdních prostor okolo milionu), takže nedostakem bydlení tristní situace se sýčkem určitě není.

Hraboši se tráví, ale krkavci (a nejen ti), kteří je houfně při polních pracech sbírají ("loví"), nebývale prosperují. Proto zopakuji: pokud se nevypořádáme s kunou "postaru", můžem na návrat sýčka zapomenout.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.9.2023 09:11 Reaguje na Karel Zvářal
Jak si představujete to vypořádání "postaru"? Já to
vím, ale zkuste to veřejně navrhnout a roznesou vás
na kopytech. Chovatelé drůbeže to buď vzdali a nebo
to pod hrozbou trestu "postaru" dělají stále, ale
jsou asi poslední, kteří mají nějaké výsledky. Jinak
nějaké plašiče pouze lidem tahají peníze z kapes a
stavy kun nesnižují. Na to se musí radikálně a to
u nás neprojde.
Jinak je až dojemné jaká se věnuje pozornost všem
odchovům predátorů a nevadí jejich umělé vysazování
do přírody. Přitom jsou kritizováni myslivci za
vysazování "hloupých uměle odchovaných" bažantů
a kachen. Rybáři pak za uměle odchované pstruhy
a lipany, kteří se neumí ukrývat před predátory.
Zemědělci, že chovají tupé ovce neschopné se bránit
vlkům a myslivci chovající muflony, které decimuji
vlci ve velkém.
Posedlost predátory s přehlížením jejich kořisti
nedopadne dobře a výsledky jsou už leckde vidět.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.9.2023 16:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Viz. níže.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.9.2023 16:37
V roce 1967 bylo uloveno 2.795 skalaček, ale ! 20.440 tchořů, 21.692 hranostajů, 59.440 kolčav. V r. 1999 se ulovilo 16.194 skalaček, ale jen 1.731 tchořů, 125 hranostajů, 139 kolčav. Zatímco v 60.-70. letech byly stavy menších lasicovitých šelem v řádech vyšších desítek tisíc, po vakcinaci a nárůstu stavů lišek, skalaček i lesních kun, ale i prasat, lišek, kání, výrů, pochopů... šly stavy menších lasicovitých šelem v důsledku predace strmě dolů. Podobně dopadl i sýček, který se odhadoval na nízké desítky tisíc v 60. letech, zatímco dnes je jich asi okolo sta párů. Takže nejen “změna hospodaření”, jak zní profláknutá sluníčkářská fráze, ale i počty konkurenčních silnějších predátorů zapříčinily rapidní pokles dříve hojných myšilovných druhů. Jak s těmito fakty naloží (vlastně už nakládají) pomazaní, to vidíme v přímém přenosu… Přitom kuna skalní je hojná zejména v intravilánech, kde ji loví pouze poslední chovatelé, ale hlavně doprava. I tak jich je dost na to, aby "pohlídaly" vzestup dříve hojných menších myšilovných druhů. Prostě konkurenci nebrat!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist