https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-troubkach-by-mela-v-roce-2027-zacit-stavba-protipovodnovych-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Troubkách by měla v roce 2027 začít stavba protipovodňových opatření

7.7.2024 23:46 | OLOMOUC (ČTK)
Záplava na Moravě
Záplava na Moravě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Troubky na Přerovsku by se měly po 30 letech od ničivých povodní dočkat zahájení stavby rozsáhlých protipovodňových opatření. Se stavbou projektu v podobě vybudování takzvaného prstencového ohrázení celé obce počítá Povodí Moravy v roce 2027, náklady se odhadují až na 600 milionů korun.
 
Zástupci obce, Povodí Moravy a Olomouckého kraje podepsali loni memorandum o spolupráci při realizaci těchto protipovodňových opatření, která by měla ochránit obec před stoletou vodou.

Podle investičního ředitele Povodí Moravy Tomáše Bělašky jsou opatření navržena jako prstencová hráz. "Vznikne zemní val kolem celé obce, celková délka liniových opatření je kolem šesti kilometrů. Částečně půjde o úpravu či navýšení stávajících hrázových systémů, částečně dojde ke zbudování zcela nových, v některých částech bude vybudována železobetonová zídka," řekl dnes novinářům Bělaška.

Troubky podle odborníků leží ve složitém morfologickém území na soutoku Bečvy a Moravy a jsou značně ohroženy velkou vodou. "Zásadní je i podloží, jsou tam komplikované hydrogeologické poměry, pohybujeme se na štěrkovém podloží," uvedl Belaška.

Tím, že dojde k prstencovému ohrázení obce, je potřeba podle jeho slov v době zvýšených povodňových stavů řešit také podzemní vodu, která by mohla Troubky zatopit zespodu. "V rámci protipovodňových opatření tak budou vybudovány protivztlakové studny, jejich ucelený systém bude odvádět průsakové vody do koryt a odtud bude následně přečerpávána," doplnil Bělaška.

Do té doby se musejí Troubky vypořádat s výkupem potřebných pozemků. "Výkupy pozemků nejsou jednoduchou záležitostí, snažíme se s lidmi mluvit a přesvědčit je," řekl loni starosta Troubek Martin Frgal. Doplnil, že jde kolem 250 parcelních čísel. "Lidé mají obavu z podzemních vod, z toho, že protipovodňová opatření nebudou fungovat," řekl tehdy starosta. Dodal, že prioritou je i zajištění vody ve studních.

Troubky zaplavila Bečva při rozsáhlé povodni 7. července 1997. Rozbouřený vodní živel v obci srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina ze 2000 troubeckých občanů, o život tehdy přišlo devět lidí. Škody dosáhly 700 milionů korun. V obci bylo poté postaveno na 200 domů. Povodně postihly Troubky i na jaře roku 2010.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist