https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-vylihli-tri-tucnaci-poprve-od-zahajeni-chovu-v-roce-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo Dvůr Králové se vylíhli tři tučňáci, poprvé od zahájení chovu v roce 2022

26.12.2023 00:48 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky.
Tučňák brýlový (Spheniscus demersus), někdy také nazývaný tučňák brýlatý nebo africký, je jediný druh který hnízdí na pobřeží jižní Afriky.
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se v posledních čtyřech týdnech postupně vylíhla tři mláďata ohrožených tučňáků brýlových. Stalo se tak poprvé od zahájení jejich chovu v dvorské zoo v roce 2022. Mláďata vyrůstají v budkách a hnízdních norách v nové expozici, kterou zoo nákladem 43 milionů korun otevřela loni v červenci v areálu West Cape. Dvorské hejno tučňáků nyní čítá téměř 30 jedinců, řekl mluvčí zoo Michal Šťastný.
 

"Všechny tři páry o vylíhlé potomky příkladně pečují a ti dobře prospívají. Ještě není vyhráno, ale jsme optimističtí. Vše nasvědčuje tomu, že jsme svědky prvních úspěšných odchovů tučňáků brýlových v dějinách safari parku," uvedl v polovině prosince zoolog Michal Podhrázský.

Návštěvníci zoo mláďata uvidí nejdříve na začátku příštího roku, nejspíš na začátku jara. Mláďata jsou nyní zcela závislá na péči rodičů a neopouštějí hnízda. Zatím v nich zůstanou až do přepeření do nesmáčivého peří. Pokud by spadla do vody v prachovém peří, s největší pravděpodobností by se utopila.

Dvorští tučňáci se o rozmnožování snažili již loni. Vylíhlá ptáčata se jim však kvůli nedostatku zkušeností nepovedlo odchovat, což je podle zoo poměrně obvyklé. Dovednosti spojené s odchovem mláďat si páry musejí osvojit.

Pavilon tučňáků brýlových, jejichž domovinou je pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky, je pro návštěvníky průchozí. Expozice napodobuje namibijské město Lüderitz na pobřeží Atlantského oceánu. Na břehu bazénu je dřevěné molo s lodním jeřábem, funkční rezavý maják nebo soubor hrázděných domků s odkazem na evropské osadníky v oblasti.

Chov tučňáků je podle zoo velmi náročný. "Jde o zvířata citlivá na stres i na výbornou kvalitu vody nebo krmení. To tvoří mořské ryby nebo bezobratlí," uvedl Šťastný. Kromě Dvora Králové chová tučňáky brýlové v Česku a na Slovensku už pouze Zoo Ústí nad Labem.

Tučňák brýlový patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Od 80. let minulého století se jejich populace zmenšila o více než polovinu, a to kvůli úbytku potravy a znečišťování oceánů. Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist