https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vadi-vam-kohouti-a-osli-nejezdete-vzkazuje-spanelska-obec-turistum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vadí vám kohouti a osli? Nejezděte, vzkazuje španělská obec turistům

23.8.2021 08:51 (ČTK)
"Slyšet v noci kokrhat kohouta je normální. Když přijedete do venkovského hotelu, měli byste si být vědomi toho, že tohle je na venkově každodenní život," říká zástupce starosty obce Ribadesella.
"Slyšet v noci kokrhat kohouta je normální. Když přijedete do venkovského hotelu, měli byste si být vědomi toho, že tohle je na venkově každodenní život," říká zástupce starosty obce Ribadesella.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Shimmura et al. / Current Biology
Někteří volali a stěžovali si na hýkající osly. Jiní turisté vytáčeli čísla oficiálních činitelů severošpanělské obce Ribadesella, kde žije 5700 stálých obyvatel, aby je upozornili na trus, který za sebou nechávají potulující se krávy. "Minulý týden jsme tu měli dámu, která nám volala třikrát nebo čtyřikrát kvůli kohoutovi, který ji budil v pět ráno," řekl Ramón Canal, starosta Ribadeselly, listu The Guardian, který a kauze informoval. "Tvrdila, že s tím máme něco dělat."
 

Zástupci obce poslechli a zakročili. Ovšem jejich reakce zřejmě nebyla taková, v jakou mrmlající turisté doufali. Na veřejnosti se objevily lehce ironické plakáty, které návštěvníky nabádají, aby "přijali všechna rizika" venkovského života.

"Máme tu kostelní zvony, které pravidelně zvoní, kohouty, kteří kokrhají za úsvitu, a stáda dobytka, která žijí opodál a občas nosí zvonce, které také dělají hluk," stojí na jednom z plakátů, které se objevily v minulých dní. "Pokud tohle všechno nedokážete zvládnout, pak možná nejste na správném místě," pokračuje text.

Cílem této kampaně je zmírnit občas doširoka zející propast mezi městským a venkovským životem, řekl starosta španělské stanici Antena 3. "Lidé by si měli uvědomit, že mléko nevzniká v kartonových krabicích - pochází od krav, které musíte krmit a pečovat o ně," dodal.

Podle jeho zástupce Luise Sáncheze se obec při své plakátové kampani nechala inspirovat obcí v jižní Francii. Asi před dvěma lety Saint-André-de-Valborgne, kde žije asi 400 lidí, vyvěsila v reakci na mrzuté návštěvníky z města plakáty varující před zvonícími zvony, cinkajícími kravskými zvonci a kokrhajícími kohouty.

I když v Ribadeselle si stěžovala jen malá část turistů, obec této příležitosti využila, aby dala obyvatelům jasně najevo, na čí straně stojí, dodal Sánchez. "Slyšet v noci kokrhat kohouta je normální. Když přijedete do venkovského hotelu, měli byste si být vědomi toho, že tohle je na venkově každodenní život."

Plakáty ovšem neslouží jen k varování turistů. Pro ty, kdo si rádi užijí potulující se ovce a ranní kohoutí budíček, mají plakáty v Ribadeselle doušku: "Pokud na druhou stranu patříte mezi ty privilegované, kdo všechno tohle snesou, pak na vás čeká nádherné okolí a vynikající produkty, které vyrábějí naši fantastičtí farmáři, zemědělci nebo umělci. Užijte si Ribadesellu!"


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.8.2021 09:46
To by v ČR měli připomínat víkendovým vejleťákům a novodobým naplaveninám.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.8.2021 10:01 Reaguje na smějící se bestie
To je ovšem mnohem hlubší problém, než by se na první pohled mohlo zdát, spojený s vylidňováním venkova
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.8.2021 10:18 Reaguje na Jakub Graňák
no a jak to souvisí s vylidňováním venkova ? třeba ve Španělsku mají na přilákání neoruralistů na venkov dost rozsáhlé programy a finanční pobídky oproti Česku i když je okolo toho dost byrokracie a také se na tom živí xxx neziskovek. kdysi existoval program na 1. instalaci mladého zemědělce, kdy dávalí nenávratných cca 40 000 € ale to je dneska nic. už dlouho jsem se o to nezajímal a tak nevím zda to furt ještě dávají.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.8.2021 10:49 Reaguje na radim buffalo tobias
Souvisí to docela jednoduše, s tím jak postupně mizí pracovní příležitosti na venkově, tak mizí i místní obyvatelstvo. Ti co zbydou mají stále nižší kupní sílu a tak baráky na venkově skupují měšťáci (se svými pomýlenými představami o tom, jak má venkov vypadat) a dělají si z nich víkendová sídla. To akceleruje další vylidňování, protože lufťák si potraviny (a jiné zboží) nakoupí po cestě v nějakém hypermarketu a do hospody zajde maximálně v sobotu, tím pádem jde obchod a hospoda do kopru a z dědiny se stává přes týden mrtvá lufťácká kolonie bez bazálních služeb.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.8.2021 08:31 Reaguje na Jakub Graňák
vocaď pocaď. stěžování si na kokrhání je bezesporu směšné.
stěžování si na to, že zemědělec vyváží hnůj na hromadu na poli ausgerechnet těsně k plotu lufťáka tak, že při dešti tečou sračky až na práh je naprosto pochopitelné. podobně vesnické venčení psů, kdy se teleti podobné hovado nechá udělat hromádku hned před brankou lufťáka a nesebere a neodnese se.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2021 11:05 Reaguje na smějící se bestie
Ono to ale platí ... min v Praze ... i naopak. Z maloměsta/venkova se přistěhují do Prahy a diví se, že zde nepanuje ten bukolický klid jako u nich doma a mají z toho hysterické záchvaty, píší petice a podobně.

Nezapomenu na jednu osobu, co se nastěhovala dolů na Smíchov a hrozně se rozčilovala, že jí ruší vlaky na nádraží.
Odpovědět

Jirka Černý

23.8.2021 12:35
Se může stát že někdo řeže cirkulou celou sobotu protože a to je pro mnohé záhada je celý týden v práci. Taky jezdí dlouho do noci kombajny a traktory což je aktuální. Pak někomu stále utíká pes do polí a tam štěká (lufťákům neříkejte že je to spíš srnec, budete za blbce). Prý také máme v obci nějakou vyhlášku co se o víkendu nesmí, ale všichni na ní z vysoka.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.8.2021 13:15 Reaguje na Jirka Černý
Jó jó, a nebo taky sousedovic pes v noci štěká, na odpověď, že je to pes tak štěká následovala reakce, že si půjde stěžovat na obec a když bude u toho tak si bude stěžovat na slípky co strašně smrdí na dvorku a z hnojiště lítají mouchy
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.8.2021 10:19 Reaguje na Jirka Černý
serou ?
Odpovědět
AM

Anežka M

23.8.2021 16:06
Bohajeho, to jsou zas kulturní války. Od čeho máme neviditelnou ruku trhu?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.8.2021 10:11
mě zase moc serou ti různí dobroserové co chodí s děckama k plotu a neustále krmí kozy a ovce nebo zahrazují zvířatům průchod protože jejich parchanti mají ze z loudících zvířat strach !!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.8.2021 10:21 Reaguje na radim buffalo tobias
už jsem tak přišel o několik zvířat a známá mi říkala o případu úhynu 2 koní také z viny tupých dobroserů !!!
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.8.2021 08:23 Reaguje na radim buffalo tobias
děti prostě plyšáčky milují. a rodiče milují své děti, a tak, aby děti mohli krmit plyšáčky, schraňují po celý týden všeliké zbylé pečivo, kterým plyšáčky krmí, a když dojde pečivo, nastoupí čipsy. to je fakt, s kterým nic nenaděláte. leda tak mít zdvojený ohradník (nebo lépe zevně žiletkový drát) s odstupem větším, než dospělý muž přehodí tvrdým rohlíkem.

viděl jsem pěknou malovanou trojjazyčnou ceduli - "pokud chcete krmit naše zvířata, tak pouze pampeliškami natrhanými v příkopu" to je OK, ne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist