https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vanocni-pohoda-u-misy-tropickeho-ovoce-puvod-bananu-nijak-pohadkovy-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vánoční pohoda u mísy tropického ovoce? Původ banánů nijak pohodový není

20.12.2016 12:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cílem kampaně je podle akademie motivovat české spotřebitele, aby požadovali po supermarketech eticky vypěstované banány, například ty se známkou FAIRTRADE.
Cílem kampaně je podle akademie motivovat české spotřebitele, aby požadovali po supermarketech eticky vypěstované banány, například ty se známkou FAIRTRADE.
Foto | Ekumenická akademie / Příběh banánu
Ročně sní každý Čech v průměru 9,9 kg banánů, jejich spotřeba roste a ceny jdou dolů právě v období Vánoc, uvádí Ekumenické akademie. Banány jsou podle ní vůbec ovocem, které se nejčastěji vyskytuje ve slevových akcích, v průměru až jedenáctkrát do měsíce. Na fakt, že je ovoce z tropů mnohdy levnější než lokální jablka, a na důvody, proč tomu tak je, v pondělí upozornily ve 32 městech a obcích po celé ČR stromy přestrojené za banánovníky. Ekumenická akademie tímto netradičním způsobem informovala o spuštění nových interaktivních stránek kampaně Za férové banány: Příběh banánu.
 

Příběh banánů je stránka lidech, kteří pěstují banány, i o firmách, které banánový trh ovládají. „Obsahuje materiály a informace pořízené během naší letošní návštěvy banánových plantáží v Kostarice a Panamě,“ popisuje projekt Pavla Kotíková, koordinátorka kampaně Za férové banány a spoluautorka dokumentu.

Cílem kampaně je podle akademie motivovat české spotřebitele, aby požadovali po supermarketech eticky vypěstované banány, například ty se známkou Fairtrade.

Nízká cena banánů totiž podle Ekumenické akademie neodráží skutečné náklady, které jejich produkce vyžaduje. „Levné banány jsou důsledkem cenové politiky řetězců, které na ně lákají spotřebitele," uvádí. Řetězcům se podle organizace vyplatí prodávat je s menší marží, protože cenu tohoto ovoce si spotřebitelé pamatují a podle její výše pak hodnotí cenovou hladinu v obchodě.

Dodavatelé musejí podle organizace čelit tlaku řetězců a šetřit na mzdách pracovníků. „To má negativní důsledky hlavně v zemích, kde se banány pěstují. Nejvíce se šetří na práci, kterou odvádějí pracovníci na plantážích. Kromě nízkého příjmu jsou zaměstnanci navíc nuceni pracovat bez ochranných pomůcek s mnoha chemikáliemi, které se používají na ošetření banánovníků, ale poškozují zdraví lidí i životního prostředí," vysvětluje. Banány jsou podle autorů webu hned po bavlně druhou chemicky nejvíce ošetřovanou plodinou světa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist