https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-ctetine-na-chrudimsku-se-dnes-uskutecni-referendum-k-rozsireni-skladky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Ctětíně na Chrudimsku se dnes uskuteční referendum k rozšíření skládky

12.1.2024 10:24 | CTĚTÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Ctětíně na Chrudimsku bude dnes místní referendum kvůli plánovanému rozšíření skládky. Lidé z obce i osad Vranov, Ctětínek, Strkov, Bratroňov a Kvítek se mohou vyjádřit k záměru rozšíření nedaleké skládky u Nasavrk na katastrální území Ctětína, které plánuje společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Hlasování prosadila část obyvatel, která s projektem nesouhlasí.
 

Kapacita skládky se má zvýšit z více než milionu na 1,8 milionu metrů krychlových. Životnost úložiště by se při vyšším hutnění ukládaného materiálu mohla prodloužit až o 21 let. Skládka dosud na katastr Ctětína nezasahovala, po rozšíření by tomu tak ale bylo. Rozšíření skládky a prodloužení její životnosti vyvolávalo v minulosti odpor některých obyvatel a občanských sdružení.

"Zastupitelstvo v roce 2021 dalo projektu souhlas, že se skládka firmy AVE CZ může rozšířit na katastrální území Ctětína a že mohou požadavek zapracovat do územního plánu, ale je tu skupina osob, které proti skládce bojují," uvedl starosta Přemysl Čáp (Naše Obec), který záměr podporuje. "Jinou možnost, jak nakládat s odpadem v tuto chvíli nemáme. Spalovny odpadu žádné nejsou, plánovanou v Opatovicích nad Labem lidé v referendu odmítli," uvedl. Podle Čápa by skládka, která v blízkosti Ctětína existuje několik desetiletí, alespoň přinášela obci peníze z poplatků za uložení odpadů. Je také možné, že rozšíření plánované na několik etap se uskuteční jen částečně podle potřeby ukládání odpadu. V Evropské unii se skládkování postupně omezuje.

Obyvatelé, kteří dnes mezi 14:00 a 22:00 k referendu přijdou, budou odpovídat na otázku: Souhlasíte, aby obecní zastupitelstvo Ctětína v samostatné působnosti činilo veškeré kroky k tomu, aby zabránilo rozšíření skládky Nasavrky na katastrální území Ctětín (617954) ve všech stupních řízení, a to především prostřednictvím změn v návrhu územního plánu obce Ctětína?

Skládka byla založena v 70. letech minulého století. Město Nasavrky ji provozovalo od roku 1993. V roce 2006 s firmou AVE CZ založilo společný podnik. V roce 2015 radnice svůj čtyřicetiprocentní podíl firmě prodala za 4,5 milionu korun. Nasavrky letos očekávají z poplatků za uložení odpadů kolem 12 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

12.1.2024 13:44
Skládky by se neměly rozšiřovat, naopak spalovny ano.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist