https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-svete-zacaly-dalsi-ekologicke-protesty-fridays-for-future
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve světě začaly další ekologické protesty Fridays for Future Video

20.9.2019 02:14 | STOCKHOLM (ČTK)
Na 300.000 lidí dnes podle aktivistů vyšlo do ulic australských měst demonstrovat za lepší ochranu klimatu.
Na 300.000 lidí dnes podle aktivistů vyšlo do ulic australských měst demonstrovat za lepší ochranu klimatu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na 300.000 lidí dnes podle aktivistů vyšlo do ulic australských měst demonstrovat za lepší ochranu klimatu. Postupně se k celosvětové stávce a protestům budou připojovat další země, včetně České republiky. Převážně mladí účastníci protestních akcí chtějí přimět světové vůdce, kteří se příští týden sejdou v New Yorku na klimatickém summitu, aby přijali naléhavá opatření s cílem zabránit celosvětové ekologické katastrofě, napsala agentura Reuters.
 

Dnešních demonstrací v Austrálii se zúčastnilo dvakrát víc lidí než minulých protestních průvodů, uvedla iniciativa Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která mladé ekologické aktivisty sdružuje. Velká shromáždění se dnes uskutečnila mimo jiné v australských městech Sydney a Melbourne. Podle televize BBC některé australské školy studenty samy vybízely, ať se do stávky zapojí.

Podobné protestní akce ohlásili aktivisté na dnešek v 2600 městech v téměř 160 zemích světa. V Thajsku na 200 mladých lidí vtrhlo do sídla ministerstva životního prostředí, kde si lehli na zem a předstírali smrt. "Takhle to dopadne, když teď klimatické změny nezastavíme," řekla organizátorka akce 21letá Nantiča Očarenčajová.

Studenti na Šalamounových ostrovech, které společně s dalšími nízko položenými ostrovními zeměmi patří k oblastem nejvíce ohroženým klimatickými změnami, uspořádali demonstraci na pobřeží oblečení v tradičních sukních z trávy a s dřevěnými štíty v rukou. Naopak v Číně, která je největším zdrojem skleníkových plynů na světě, úřady žádné protesty nepovolily, uvedla agentura Reuters.

Studenti od loňského září v pátečních dnech stávkují a demonstrují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. Po politicích požadují razantnější kroky k omezení emisí skleníkových plynů, které podle názoru řady vědců způsobují na naší planetě klimatické změny. Tentokrát by se na výzvu studentů mohli do stávek a demonstrací zapojit i dospělí.

Manifestace vyvrcholí shromážděním před sídlem OSN v New Yorku, kde se v pondělí uskuteční klimatický summit. Newyorské manifestace se zúčastní i iniciátorka hnutí Thunbergová, která byla za svůj ekologický aktivismus navržena na Nobelovu cenu za mír.

Velká demonstrace za důslednější boj proti klimatickým změnám se chystá také v Berlíně, kde má dnes německá vláda schválit sérii opatření ke snížení emisí oxidu uhličitého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

20.9.2019 12:41
A nejšílenější je, že klimatická změna je jen jedna z katastrof, které člověk svojí chamtivostí a nadutostí způsobil... ještě bude hodně tragických zjištění co všechno se z naší planetou díky člověku děje...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.9.2019 13:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jedna věc je diagnóza, druhá je účinná léčba. Diagnostiků tu máme spoustu, účinný lék je však v nedohlednu. Bohužel takových co ordinují aspirin, a tvrdí, že to je ten pravý lék, jen je ho třeba dávat po lopatách, se najde hodně. Až za dvacet let zjistíme, že to je k ničemu, budou nás ten ztracený čas a vyhozené peníze moc, moc mrzet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist