https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-ke-svemu-prekvapeni-nasli-na-ostruvku-v-usti-amazonky-rozkladajiciho-se-keporkaka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci ke svému překvapení našli na ostrůvku v ústí Amazonky rozkládajícího se keporkaka Video

27.2.2019 10:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vědce k tělu kerporkaka přilákali supi.
Vědce k tělu kerporkaka přilákali supi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NYTimes
Brazilští mořští biologové jsou zaskočeni objevem, který učinili na jednom ze zalesněných ostrůvků v ústí Amazonky. Narazili tu totiž na rozkládající se velrybí tělo. Velryby se pravda touto dobou vydávají na dlouhou cestu za potravou na jih, ale tahle se odchýlila z trasy o téměř 6500 kilometrů. Píše o tom NYtimes.
 

Tělo desetitunového keporkaka, vyplaveného na zarostlou pláž ostrůvku Marajó, objevili činovníci místního ochranářského sdružení Bicho D’Água. Na místo je přilákali supi. Čekali ledacos, ale určitě ne osmimetrovou velrybu, se trochu nepochopitelně nacházela 15 metrů od vody. Přivolaní zoologové z Pará mohli jen potvrdit, že je mrtvá už několik dní. To, jak se dostala až sem, ale vysvětlit nedokázali.

Keporkaci, v odhadovaném počtu šedesáti tisíc kusů, jsou doma v Atlantském oceánu, odkud každé jaro migrují na jih, k Antarktidě, za potravou. Objev velrybího těla se teoreticky kryje s časem, kdy by měly být velryby na cestách. Ale exemplář, pravděpodobně mládě, které se odloučilo od matky, nalezený v ústí Amazonky se musel od své jižní trasy odchýlit o 6500 kilometrů.

„Poslední minuty životy tohoto kusu dokážeme rekonstruovat, respektive umíme si představit, jak volně splývá na hladině a velká vlna ho zažene mezi mangrovy,“ říká Renata Eminová z Bicho D’Água. „Otázkou zatím bez odpovědi ale zůstává, co dělal keporkak na konci února při brazilském pobřeží. To je do krajnosti neobvyklé.“

Biologové se zatím spokojili s tím, že z těla odebrali vzorky kvůli pitvě. Zajímá je, jestli příčinou smrti nemohla být například srážka s lodí, či zda nebyla zachycena v síti. To jsou totiž dvě nejčastější příčiny úhynu keporkaků. Jen při srážkách s loděmi zahynulo od roku 2009 už 1200 jedinců. Velrybí tělo bude ponecháno v džungli, protože techniku na transport velryb tu nemají.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist