https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-politici-pro-ochranu-mori-neudelali-skoro-nic-zustalo-jen-more-slibu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Politici pro ochranu moří neudělali skoro nic, zůstalo jen moře slibů

21.6.2012 13:15 | PÍSEK (Ekolist.cz)
U Newfoundlandu se rybářům podařilo zcela zdecimovat populaci tresek. Ta se neobnovila ani po dvaceti letech. Ilustrační snímek.
U Newfoundlandu se rybářům podařilo zcela zdecimovat populaci tresek. Ta se neobnovila ani po dvaceti letech. Ilustrační snímek.
Světoví lídři se před dvaceti lety shodli na nutnosti chránit světové oceány před nadměrným rybolovem a dalšími negativními vlivy. Podle britských vědců ale skutek utekl a zůstalo jen moře nenaplněných slibů. Tento týden se zástupci všech zemí opět sešli v jihoamerickém Riu de Janeiru na světovém summitu o budoucnosti Země Rio+20.
 

Úroveň dosavadního pokroku tvrdě kritizují vědci ve společném prohlášení Londýnské zoologické společnosti (Zoological Society of London, ZSL) a několika biologických výzkumníků. Jde přitom o témata, k jejichž naplnění se vrcholní představitelé 192 států na světovém summitu k udržitelnému rozvoji v roce 2002 sami zavázali. Jde například o ochranu ohrožených druhů, mořských stanovišť nebo zavedení udržitelného rybolovu. V mnoha případech je dnes situace horší, než před deseti lety.

„Naše analýza potvrzuje, že prakticky žádný ze závazků, učiněných vládnoucími představiteli 192 zemí, nebyl naplněn,“ shrnuje celou věc profesor Jonathan Baillie, ředitel úseku Ochrany životního prostředí ZSL. „Pokud chtějí být vlády brány vážně, měly by svá sjednaná prohlášení začít naplňovat. Veškerá budoucí ujednání by měla být doprovázena jasnými plány na jejich implementaci. Součástí každého takového přijatého prohlášení by měla být i analýza vyhodnocující míru naplnění cíle.“

Přelovení ryb v oceánech ohrožuje samotnou existenci mořských ekosystémů. Rybí populace už jsou pod tlakem znečištění či klimatických změn a hrozí celková destabilizace již narušeného systému. Kolaps populace tresek v mořích u Newfoundlandu nikdo nečekal. Ani po dvaceti letech se místní populace ryb neobnovila.

Aby ale nebylo slyšet jen kritiku, přichází ze ZSL i trocha chvály: velkoplošné mořské rezervace, jako ta na severozápadě Havaje, v souostroví Chagos nebo na jižních Orknejích jsou znamením jistého pokroku.

„Dochází k velkým změnám, které jsme v roce 1992 nepředpokládali,“ říká Liane Veitchová, mořská bioložka. „Před dvaceti lety jsme věděli jen málo o acidifikaci oceánů nebo o syndromu bělení korálů. Dnes to představuje další významné výzvy, se kterými se musíme potýkat.“ Jak ale doplňují všichni signatáři prohlášení ZSL, hlavním cílem je povzbudit vedoucí představitele k činům, které úspěšně dotáhnou do konce. Veitchová dodává: „Rio+20 může být poslední šancí, jak zachránit naše oceány a provozovat mořský rybolov udržitelným způsobem.“


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist