https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-czu-zkouseji-jak-bezpecne-pestovat-cirok-plodinu-budoucnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z ČZU zkoušejí, jak bezpečně pěstovat čirok - plodinu budoucnosti

11.6.2020 11:29 | PRAHA (ČTK)
Čirok se pěstuje jako obilovina. Existuje řada odrůd a hybridů čiroku, nejrozšířenější je čirok dvoubarevný, který má několik dalších variet. Čirok slouží jak ke krmným účelům, tak i pro výrobu mouky, kaší, cukru, ale i alkoholu. Ve velkém se pěstuje v Africe, Asii a Spojených státech, roste však už i na polích v Česku.
Čirok se pěstuje jako obilovina. Existuje řada odrůd a hybridů čiroku, nejrozšířenější je čirok dvoubarevný, který má několik dalších variet. Čirok slouží jak ke krmným účelům, tak i pro výrobu mouky, kaší, cukru, ale i alkoholu. Ve velkém se pěstuje v Africe, Asii a Spojených státech, roste však už i na polích v Česku.
Foto | Climate Change, Agriculture and Food Security / Flickr.com
Nejvhodnější metodu pěstování čiroku hledají výzkumníci z České zemědělské univerzity v Praze. Čirok podle nich může být plodinou budoucnosti, potřebuje totiž méně vody než kukuřice. Zároveň ale patří k erozně nebezpečným plodinám. Vědci tak testují, jaký způsob pěstování nejvíce omezí vodní erozi.
 

Čirok se pěstuje jako obilovina. Existuje řada odrůd a hybridů čiroku, nejrozšířenější je čirok dvoubarevný, který má několik dalších variet. Čirok slouží jak ke krmným účelům, tak i pro výrobu mouky, kaší, cukru, ale i alkoholu. Ve velkém se pěstuje v Africe, Asii a Spojených státech, roste však už i na polích v Česku. K jeho výhodám patří i to, že je bezlepkový.

Výzkumníci z ČZU pracují na třech pokusných parcelách v lokalitě Amálie nedaleko Lán. Ověřují, co způsobí hluboká vrstevnicová orba, přímé setí do strniště žita a pásové zpracování strniště žita. Podle Mráčkové budou všechny techniky orientovány na svahu vrstevnicově.

Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy uvedl, že některé výsledky je možné odhadnout na základě poznatků z loňska. Tehdy výzkumníci ověřovali orbu a pásové zpracování ve vojtěšce. "Mezi oběma agrotechnickými postupy se ukázal zásadní rozdíl v množství erodované půdy, která se usadila v sedimentačních jímkách na konci pokusných ploch," podotkl výzkumník. Technologie pásového zpracování podle vědců prokázala výrazný protierozní účinek díky mnoha rostlinným zbytkům na povrchu. Při nižších srážkových úhrnech a úhrnech s dlouhou dobou trvání tento způsob minimalizoval odtékání z povrchu.

"Často doporučovaná orba v našich pokusech neobstála ani z jednoho sledovaného hlediska. Proto pro zakládání erozně nebezpečných plodin na sklonitých pozemcích se z našeho pohledu nejeví perspektivně," zdůraznil Vopravil. V budoucnu chtějí výzkumníci dostat metody do praxe.

Výzkum je součástí projektu Chytrá krajina, který podpořila Technologická agentura ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří S

11.6.2020 12:32
Je sice pěkné, že zkoušejí, jaký styl obhospodařování je pro čirok nejlepší. Bohužel pro naše podmínky v ČR tato plodina není stálá. Výživové parametry jako kukuřice nemá, a proto bude vždy doplňkovou plodinou pro výživu. Její problém spočívá v tom, že se relativně musí set pozdě, protože je extrémně náchylný na chladnější teploty a to i v porovnání s kukuřicí. Pozdější setí však je zároveň problém, protože čirok ani v teplé oblasti jižní Moravy nemusí dozrát a pokud na začátku podzimu dojde přímrazek, tak ho můžete rovnou zaorat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.6.2020 13:09 Reaguje na Jiří S
To mohu potvrdit.
Odpovědět
HH

Halina Holá

11.6.2020 13:28
Čemu je čirok vlastně příbuzný? Na té fotce to vypadá jako něco mezi rákosem a kukuřicí.
Odpovědět
JS

Jiří S

11.6.2020 13:38 Reaguje na Halina Holá
Patří do čeledi lipnicovitých, je tedy příbuzný obilninám.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.6.2020 14:37
Ještě bude nutné vyzkoumat, jak Čechy naučit ten čirok kozumovat.
Odpovědět
JS

Jiří S

11.6.2020 15:27 Reaguje na Jiří Daneš
Víme :D, nejlepší je přes bachor.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.6.2020 17:09 Reaguje na Jiří Daneš
Nesežene se už náhodou ve "zdravé výživě" (dovážený, pochopitelně)?
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.6.2020 17:12
Už před více než sto lety prof Polívka ve své monografii o význačných cizokrajných rostlinách konstatoval, že byly činěny pokusy o jeho pěstování, ale že sklizeň čiroku je v našich podmínkách velmi nejistá (maximálně se dá použít jako zelené krmivo). A presentované potíže jen názorně ukazují, že se od počátku minulého století v klimatu nic tak zásadního nepřihodilo.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.6.2020 08:49 Reaguje na Jan Šimůnek
To víte že ano, Brouku Pytlíku. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.6.2020 12:33 Reaguje na Petr Eliáš
Jen předvádíte, že neznáte k té ekologii ani základní literaturu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.6.2020 13:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy zase předvádíte perfektního demagoga. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.6.2020 08:54 Reaguje na Petr Eliáš
A co je demagogického na konstatování, že Polívka (vydaný před cca 110 lety) cituje starší pokusy na území Rakouska-Uherska, které došly ke stejným závěrům, jako dnešní vědci? A že se tudíž podmínky pro pěstování čiroku od té doby nijak nezměnily.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist