https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-pribrami-souhlasi-se-stavbou-spalovny-chce-posouzeni-vlivu-na-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Příbrami souhlasí se stavbou spalovny, chce posouzení vlivu na prostředí

22.6.2023 21:04 | PŘÍBRAM (ČTK)
Vedení radnice poukazuje na chystané omezení skládkování. Město by se podle něj mělo na novou situaci připravit a zařízení pro energetické využití odpadu by mohlo být řešením.
Vedení radnice poukazuje na chystané omezení skládkování. Město by se podle něj mělo na novou situaci připravit a zařízení pro energetické využití odpadu by mohlo být řešením.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Vedení Příbrami souhlasí s plánovanou výstavbou spalovny komunálního odpadu, kterou chce vybudovat městská teplárna Energo Příbram. Chce ale posouzení vlivu na životní prostředí, řekl na jednání zastupitelstva starosta Jan Konvalinka (za ANO). Město by podle něj mohlo s teplárnou uzavřít memorandum o spolupráci. Zařízení by mělo kapacitou vystačit pro město a okolní obce.
 

Radní podle Konvalinky se záměrem souhlasí, uplatňují však požadavek na posouzení vlivu na životní prostředí. "Tím dala rada najevo, že se ztotožňuje jak se stanoviskem odboru životního prostředí, tak se záměrem společnosti Energo Příbram. Je tím jasně řečeno, že chceme podrobně vědět, zda a popřípadě jaké vlivy by vznik takového provozu na životní prostředí v našem městě a jeho okolí měl," dodal starosta.

Energo Příbram má už podle Konvalinky předjednáno financování celého projektu. "Není to levná věc, tam se mluví o vyšších stovkách milionů až miliardě korun. Teplárně to jednoznačně dává smysl, protože odpad je komodita, které bude vždycky dost. Na rozdíl od štěpky, které na trhu ubývá a je dražší," uvedl Konvalinka.

Vedení radnice poukazuje na chystané omezení skládkování. Město by se podle něj mělo na novou situaci připravit a zařízení pro energetické využití odpadu by mohlo být řešením. Dobrovolný svazek obcí, jehož členem je i Příbram, již schválil uzavření memoranda se společností ČEZ, které se týká možného odvážení odpadu do spalovny u Mělníka. "V případě, že bychom neuspěli s naším lokálním záměrem, tak je tady ještě taková alternativa," dodal starosta. Poukázal na to, že pokud by se odpad likvidoval v Příbrami, byla by cena za svoz odpadu nižší a zároveň by nestoupala cena tepla. Příznivým efektem by mohlo být i zlevnění tepla.

Příbramská teplárna není nijak majetkově propojena s městem. Energo Příbram patří do skupiny Natland, která se soustředí především na nemovitosti, finance a moderní technologie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist