https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-britanie-chce-zprisnit-ochranu-papuchalku-na-islandu.sami-britove-tam-vzacne-ptaky-totiz-jezdi-lovit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká Británie chce zpřísnit ochranu papuchalků na Islandu. Sami Britové tam vzácné ptáky totiž jezdí lovit

6.8.2019 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na Islandu totiž papuchalci chráněni zákonem nejsou. Jejich lov a sběr na hnízdech tu vychází z letitých tradic, které povětšinou neměly na místní ptačí populaci výraznější negativní dopad.
Na Islandu totiž papuchalci chráněni zákonem nejsou. Jejich lov a sběr na hnízdech tu vychází z letitých tradic, které povětšinou neměly na místní ptačí populaci výraznější negativní dopad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Campaign to Ban Trophy Hunting
Papuchalci severní jsou ve Velké Británii chránění a jejich lov je zakázán. Je to dobře, protože na zdejších pobřežních útesech a ostrovech nachází hnízdiště 10 % světové populace těchto zranitelných ptáků. Což ale britským lovcům nebrání v tom, aby za nimi na lov vyráželi tam, kde chráněni nejsou. Třeba na Island. Píše o tom Telegraph.
 

Na Islandu totiž papuchalci chráněni zákonem nejsou. Jejich lov a sběr na hnízdech tu vychází z letitých tradic, které povětšinou neměly na místní ptačí populaci výraznější negativní dopad. Islandských lovců papuchalků je prostě méně, než ptáků. K vychýlení rovnováhy ale dojde tehdy, když si islandské licence pro lov papuchalků začnou kupovat lovci britští, kterých je spousta.

Legislativně je v tom trochu zádrhel, který ale ochotně pro britské lovce vyřeší islandská lovecká cestovka. Za 3000 liber jim zprostředkuje výlet, během kterého si každý může odlovit stovku ptáků. A ty si pak, mrtvé, odvézt domů. Jako suvenýr.

Doma chránit, z ciziny vozit trofeje

Proto jsou teď poslanci britského parlamentu pod tlakem aktivistů, kteří by rádi tuto podivnou praxi zakázali. Přijde jim totiž nemorální, aby se jejich země podílela na ochraně druhu, ale dovoz jeho ulovených exemplářů ponechávala plně legální.

Už proto, že se papuchalci od roku 2015 podle IUCN počítají mezi druhy zranitelné, a jejich počty na Islandu se v posledních letech propadly pod hranici 1,5 milionu kusů. A prakticky všechny dosavadní příčiny jejich ohrožení mají původ v antropogenní činnosti (znečištění, přelovení oceánů, klimatické změny), zesílené teď ještě o lov.

Nová tajemnice ministerstva životního prostředí Therea Villiersová byla vyzvána k tomu, aby přiměla orgány CITES k přísnější regulaci a globální ochraně papuchalků. Je prý zapotřebí globálního moratoria na lov a vývoz.

CITES totiž zatím oficiálně nevede v patrnosti, kolik papuchalků je ročně uloveno a vyvezeno v důsledku rekreačních činností. Je přitom poněkud kuriózní, že někteří britští poslanci lobbují za zpřísnění globální legislativy, aby dosáhli regionálního ochranného účinku v cizí zemi, kde hlavní díl škod páchají jejich vlastní lovci.

Živý vydělá víc než mrtvý

Že je ale zákaz dovozu trofejí papuchalků potřeba, vnímá i sir Roger Gales, předseda britské Conservative Animal Welfare Foundation. „Já osobně považuji celou praxi za zbytečnou a odpornou. Nevěřím, že by z trofejního lovu nakonec mohl mít prospěch jakýkoliv druh a pochybuji o tom, že se taková činnost dá nějak omluvit. Osobně věřím, že mnohem větší výnos z cestovního ruchu by generovala ochrana papuchalků, než podpora jejich zabíjení,“ říká Gales.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist