https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-kocky-umi-rozlisovat-zname-hlasy-od-neznamych-zjistila-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké kočky umí rozlišovat známé hlasy od neznámých, zjistila studie

24.2.2024 01:00 (ČTK)
Levhart sněžný, neboli irbis.
Levhart sněžný, neboli irbis.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké kočky, od tygrů po gepardy, od sebe dokážou rozlišit známé a neznámé lidské hlasy. S odkazem na studii, která naznačuje, že i zvířata vyhýbající se skupinovému životu mají sociální dovednosti, to napsal server listu The Guardian.
 

Ačkoli jsou kočky často vykreslovány jako poněkud odtažité, vědci už dříve zjistili, že domestikované kočkovité šelmy dokážou rozeznat hlas svého majitele od hlasu jiných lidí. Z nových zjištění vyplývá, že i exotičtí příbuzní domácích mazlíčků, včetně tygrů, gepardů a pum, umějí rozlišit různé tóny - alespoň pokud žijí v zajetí.

Zjištění by mohla odrážet potřeby těchto zvířat ve volné přírodě. Tedy schopnost identifikovat vlastní mláďata, sledovat, kdo se nachází v jejich blízkosti a rozpoznat poplašné volání jiných druhů, uvedla spoluautorka výzkumu Jennifer Vonková z Oaklandské univerzity v Rochesteru ve státě Michigan. Podle ní by se proto lidé neměli domnívat, že socialita se týká pouze skupinového života.

Vědci studovali lvy, levharty obláčkové, irbise, servaly a další exotické druhy, které žily v zajetí, jako jsou zoologické zahrady a přírodní rezervace. Po úvodní pilotní studii, které se zúčastnilo sedm koček pěti druhů, provedl tým rozsáhlejší studii zahrnující 24 koček deseti druhů, z nichž 16 bylo odchováno člověkem a osm vlastní matkou.

Každá kočka byla vystavena zvukovým nahrávkám neznámých i známých lidí. Tým zaznamenával a analyzoval reakce a chování koček v reakci na každé přehrání - například změnu pohledu, pohyb hlavy, pohyb směrem ke zvuku nebo od něj, anebo určité projevy, jako je syčení nebo vrčení.

Výsledky ukázaly, že bez ohledu na pohlaví nebo na to, zda byly kočky odchovány člověkem nebo vlastní matkou, reagovaly na známý lidský hlas mnohem rychleji, déle a intenzivněji než na čtyři neznámé hlasy. Výsledky se potvrdily, i když byli z analýzy vyloučeni lvi - jediné volně žijící kočky, o kterých je známo, že žijí ve velkých sociálních skupinách.

Výsledky také podle týmu naznačují, že schopnost naladit se na jednotlivé lidské hlasy není důsledkem domestikace, ale jednoduše pravidelného kontaktu s lidmi. Vonková proto předpokládá, že podobné výsledky by se pravděpodobně objevily také u koček ve volné přírodě - za předpokladu, že by stejné lidské hlasy slyšely dostatečně často.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.2.2024 03:17
Připadá mi, že příště vědci zjistí, že ornitologové dovedou od sebe odlišit různé ptačí hlasy... Proboha, když velké kočky od sebe odlišují vlastní pach od cizího při značkování teritoria, proč by tak tomu nemělo být u hlasu? To mi připomíná studentská léta, kdy kamarádi při pobytu v lese nechápali, jak ptáky poznám, aniž bych se na ně podíval. Odpověď byla jasná: je to asi tak "složité", jako poznáš po hlasu sourozence či rodiče. Takže proč ne zvířata, která mají mnohem citlivější sluch.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.2.2024 06:09 Reaguje na Karel Zvářal
no jo, někteří vědci aby byli vědci si musí vytvořit studii i na to, jestli si mají obout na nohy boty.
Studií a průzkumů už je tolik, až jsou poněkud trapné.
Si představte, že tyhle " nesmysli někdo taky platí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.2.2024 07:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Koček je poměrně málo, nízké jednotky kusů se potkávají. Si představte milionovou kolonii tučńáků či albatrosů, a jejich rodiče poznají své mládě po hlasu. Při vichru se srazí dohromady a točí, aby se střed nepřehřál a krajní dostali dovnitř, takže dokonalý guláš. Přesto ho po týdenním pobytu na moři poznají... Vot těchnika!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.2.2024 19:56
Vědátoři objevili "Ameriku".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist