https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-zakazali-od-stredy-na-celem-uzemi-cr-venkovni-chov-drubeze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři zakázali od středy na celém území ČR venkovní chov drůbeže

13.12.2022 17:12 | PRAHA (ČTK)
Chlapec se slepicí
Chlapec se slepicí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní veterinární správa (SVS) zakázala na celém území České republiky venkovní chov drůbeže, opatření bude platit od středy. Důvodem je rostoucí počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky. Chovatelům drůbeže s výjimkou holubů a běžců, jako jsou pštrosi, veterináři nařídili umístit chované ptáky do budov. Tam, kde to není možné, je třeba maximálně omezit kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček. Stejné opatření bylo naposledy vyhlášeno loni koncem listopadu.
 

V Česku bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm, uvedla SVS. Poukázala tak na chov ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde bylo kvůli nákaze 5. prosince utraceno 15 000 kachen. "Čtyři z ohnisek se nacházejí ve Středočeském a dvě v Jihočeském kraji. Ve všech případech se jednalo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka," dodala SVS.

Nových ohnisek podle veterinářů přibývá v celé Evropě. Nebezpečí zavlečení nákazy do chovů se vždy výrazně zvyšuje v době migrace volně žijících ptáků, upozornila SVS. "Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podle nařízení se také v chovech mohou pohybovat jen lidé, jejichž činnost je pro péči o drůbež zcela nezbytná. Vodu a krmivo musejí všichni včetně chovatelů holubů a běžců podávat uvnitř budovy případně pod přístřeškem, který zabrání kontaminaci výkaly volně žijících ptáků. Před kontaminací se musí chránit i skladované krmivo, stelivo a voda. Chovatelé registrovaní v ústřední evidenci hospodářských zvířat, na jejichž hospodářstvích není drůbež či ptáky možné umístit do budov, o tom musejí neprodleně informovat krajskou veterinární správu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.12.2022 19:04
Ještě, že jsme zrušili ty klecové chovy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.12.2022 19:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
jo
a vejce za 10,-Kč - bude.
Odpovědět
PD

Petr Dymacek

14.12.2022 00:15
Lockdown pro slepice je smesny. To muze vymyslet jen idiot.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.12.2022 08:50 Reaguje na Petr Dymacek
Tento lockdown pro slepice je základní preventivní opatření před šířením nebezpečné nákazy, která vede k úhynu všech ptáků, kteří se jí nakazí. Možná pár lidí prevenci nechápe, ale je to jednodušší a levnější pro společnost a ohleduplnější pro ty slepice, než nechat drůbež pár dní pomalu hynout na smrtelnou chorobu a potom obnovovat za velké peníze chovy.
Kdo nemusel řešit, asi neuvěří.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2022 09:12 Reaguje na Marcela Jezberová
Ono v zimě to ty slepice zvyklé na výběh překousnou, ale mám, obavu, aby se to nestalo normou celoročně. Nevím jak
je očkování provedené na chovné hejnu Českých hus účinné a taky nákladné, ale být dostupné i pro malochovatele, tak bych to slepicím dopřál raději, než je vidět, jak se
smutně koukají přes okno do travnatého výběhu. Nechci být
škarohlíd, ale ono to očkováním asi jednou skončí a jen
se podivuji nad tím, že se nikdo nepozastavuje nad tím,
že volně žijící ptactvo může zcela vyhynout. Nebo nevyhyne
a odskáče to pouze domácí drůbež?
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.12.2022 11:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Volně žijící ptáci nežijí v těsné blízkosti a pokud onemocní, přenesou nemoc max. v rámci jednoho krmítka, takže žádné hromadné vymírání ptactva nehrozí. Když onemocní slepice, do tří až pěti dnů máte chov komplet po smrti.
Na jaře to zase přejde, tenhle virus nemá rád sluneční záření a vyšší teploty, takže kvůli ptačí chřipce celoroční zákaz chovu venku nehrozí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.12.2022 15:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Prosím vás, kde tady máte za současného počasí travnatý výběh? Když za poslední týden napadlo i v nížinách ke 20 centimetrům sněhu a nebyla ani hodina nad nulou a nestál tak ani centimetr toho sněhu. Dokonce sníh ani neopadl z větví. I bez zavírání by většinu posledních dnů slepice byly v kurníku u žrádla a vody pod LED žárovkou a ven by šly jednou za pár dnů na pár desítek minut.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

15.12.2022 21:48 Reaguje na Radim Polášek
No, evidentně jste přes slepice teoretik. Ubezpečuji Vás, že slepice ve sněhu tráví značnou část dne za denního světla(minimálně 1-2 hodiny), přestože žrádlo a ohřívanou vodu mají pod kůlnou.Ve sněhu hrabou a něco zobou(zbytky trávy).Sněhu je u nás do 10ti cm, při vyšší vrstvě sněhu do něj jdou omezeně.Snůšku mají ted omezenou, tak 1 vejce na slepici asi za 3 dny.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.12.2022 14:53 Reaguje na Jaroslav Bobr
Hm, vzhledem k tomu, že jsem u našeho chovu slepic v našem baráku byl víc než 40 let, tak se za teoretika moc nepovažuji.
Jasně, že slepice vyjde ven a třeba si i v 10 cm sněhu vyhrabe trávu, pokud není 10 pod nulou, ale sníh taje. A to u nás není. Případně pokud má hlad. Slepice taky umí tělesnou teplotou docela slušně topit, ale při minusových teplotách na ledu je venku jen velmi málo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.12.2022 15:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Slepice jsou velice flexibilní zvířata, trvale přežijí ve vnitřním prostoru v domácím podestýlkovém chovu při koncentraci do cca dvou slepic na metr čtvereční. Krátkodobě přes zimu mohou být snad natlačeny i víc. Dokonce je tak kdysi někteří chovatelé běžně chovali. Slepicím se to určitě moc nelíbí, ale bez větších problémů to vydrží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2022 09:45 Reaguje na Radim Polášek
Já už izoloval slepice před zákazem, protože jsem
je před mrazy a sněhem přemístil do suchého světlého sklepa. Problém vidím v tom, že radou je zasíťovat výběhy před vnikáním divokých ptáků, ale trus letícího ptáka může znečistit sezobnutou
trávu, nebo kamínek ke trávení potravy. Ty rady
a celoplošný zákaz je dílo panelákových odborníků,
protože proč nebyl zákaz volného chovu vyhlášen,
když už byla chřipka v Bavorsku, Sasku a Polsku?
To jako ti divocí ptáci respektují státní hranice?
Chápete ty argumenty a rady SVS v kontextu výskytu
v celé Evropě? Chtěl bych vidět opatření v jiných
zemích a hlavně u velkochovů ve volných výbězích,
které si zakládají na EKO a BIO velkochovech. To
budou nově na obalech uvádět, že vejce pochází
z BIO a EKO velkochovu slepic "dočasně" zavřených
v halách a nebo je dál chovají venku pod sítěmi?
Nebude to podvod na zákaznících, jako že to je
podvod stále, protože skutečné EKO a BIO je pouze
tehdy, když se chová na pozemku pouze tolik slepic, aby nestačily spást všechnu trávu a nalezly i ty
žížaly a brouky jako doplněk jiné potravy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.12.2022 14:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak nějak to taky vidím. Zasíťování povolit museli, protože nemohou oficiálně podporovat bio a eko chovy přešťastných slepic na svobodě a potom najednou ty slepice nacpat do uzavřených prostor, kde se následně zjistí, že ty vejce jsou úplně stejná.
Minimálně do první skutečně velké epiemie ptačí chřipky v takových chovech, až tyhlety zasíťované chovy začnou vymírat.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

14.12.2022 22:05 Reaguje na Marcela Jezberová
Zprávu veterinárni správy si přeložíme do češtiny - 4 ohniska ve středočeském kraji = 3 chovy ve vesnici Hrusice a 1 chov v obci Nebřenice(od sebe vzdálené cca 10km), loni SVS vyhlašovala tzv "pásma" a letos to vzala zgruntu na celou ČR.
Mám 15 slepic přes den trvale venku, na noc si zalezou do kurníku,nakazit se můžou od vrabců a holubů ale to riziko je pro mě přijatelné, já je zavírat nebudu.Pokud u volně žijících ptáků hromadné vymírání nehrozí, jak to ovlivní moje slepice, vždyt případná nákaza se od nich může šířit jen přes volně žijící ptáky, to znamená přes vrabce maximálně v rámci vesnice, tím že nechám slepice venku tedy ohrožuji především svoje slepice a slepice těch, kteří tohle riziko vědomě podstupují se mnou.Celorepublikový zákaz je buzerace. https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/ptaci-chripka-v-cr/
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.12.2022 15:14 Reaguje na Jaroslav Bobr
Problémem jsou veterinární pásma kolem vzniklého ohniska, Vám sice slepice "pouze" vyhynou, ale chovatelům do vzdálenosti několika kilometrů naděláte problémy. A pokud to je komerční chovatel, tak velké problémy.
Jinak to je hodně na diskuzi, protože pokud se nakažené chovy automaticky vybíjejí, je ztracena možnost objevení jedinců s přirozenou odolností a jejich rozmnožení v populaci příslušné drůbeže. I kdyby to přežilo jen 5 ptáků z 5 tisíc, namnožit je a po několikátém takovém nakažení a namnožení odolných kusů může být nákaza už bagatelní. Z 5 tisíc jich potom uhyne třeba jen 50 a všichni ostatní přežijí a jsou zdraví.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

15.12.2022 22:09 Reaguje na Radim Polášek
Vysvětlete mi mechanismus nákazy. Mé slepice nakazí volně žijící pták(ten mohl nakazit i komerčního chovatele)-v tom případě je chovatel neměl dobře zabezpečeny. Moje nakažené slepice nakazí volně žijícího ptáka a ten nakazí slepice jiného chovatele - v tom případě platí předchozí.Ovšem pochybuji, že u mě se přiživující vrabci létají ještě někam jinam.
Nicméně je zajímavé, že postiženy byly 3 chovy po cca 50ti kusech v jedné vesnici - tady by bylo zajímavé odhalit způsob přenosu mezi jednotlivými chovy a zjistit jak se vir do lokality dostal(mrtví ptaci v okolí ?) a způsob nákazy v lokalitě i ten 4 nakažený chov je poměrně blízko(cca 10km) ale vrabci ani hrdličky(typičtí příživníci na slepičím žrádle) takhle daleko běžně nelétají.
Pokud jsou problémem veterinární pásma, tak celoplošné veterinární pásmo problém není?
Odpovědět
me

meluzína

16.12.2022 11:28 Reaguje na Radim Polášek
Souhlas. Vždycky se chovalo na přeživších kusech, naši předkové nám předali tisíce plemen s perfektními vlastnostmi a užitkovostí a teď se bezhlavě vybíjí všechno, není šance nechat žít odolné jedince a chovat na nich. Ptačí chřipka tu byla, je a bude vždy a výskyt byl, je a bude každoroční.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.12.2022 15:11 Reaguje na meluzína
Přesně tak. Riziko je v tom, že ponechávání přeživších kusů je mediálně náročné, protože atak choroboplodných zárodků je mnohem masívnější než když se to ihned vybije. A zvláště u dnešních hromadných chovů a když se to dlouhé roky řešilo okamžitým vybitím. Může se tak stát, že vyhynou kompletně všichni ptáci ve všech nakažených chovech, takže odolní ptáci se nemusí objevit. Nebo může padnout celé odvětví chovu těch ptáků.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

14.12.2022 10:16
Chudáci slepice. A to nám vyhynou i všechny labutě, kachny divoké, bažanti, volavky, lysky... Chápu že to má smysl pro velkochovy. Za mě je to ale pro chovatele do 20 slepic úplný nesmysl. Divoké ptáky asi vyhubit nechceme (doufám) a ti představují přirozený a hlavně trvalý rezervoár ptačí chřipky.
Odpovědět
me

meluzína

16.12.2022 11:36
Nařízení proti ptačí chřipce přijatá EU a aplikovaná v ČR už dlouho zdražují vejce mnohokrát, mnohokrát více než zrušení klecových chovů. Ale je žádoucí veřejnosti opakovat, že zdražení vajec je zapříčiněno zlými ekoteroristy kteří zrušili klecové chovy, než přiznat, že se několik let jede podle nařízení k tlumení nákazy, která nejen že nefungují (jak vidíme každý rok), ale dokonce výrobu drůbeže poškozují. Je otázka, jak dlouho bude možné po totální likvidaci znovu a znovu obnovovat stavy drůbeže a jak dlouho výrobci budou schopni vyrábět, než začnou krachovat. Já velkochovům nefandím, ale vím, že jejich úplné zrušení není zatím reálné, jen pořád doufám, že jednou dočkám lepších norem pro zvířata. Drůbež žijící po mnoho desítek generací v hororových podmínkách, šlechtěná výhradně na rychlou užitkovost a schopnost ve strašném prostředí několik dní přežívat (v halách, ve vysokých koncentracích zvířat, výkalů, moči, mršin, nedostatku prostoru, pohybu, v hluku, smradu, sociální patologii) nemá žádnou šanci se běžným venkovním patogenům ubránit (a nejenom ptačí chřipce).
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.12.2022 15:25 Reaguje na meluzína
No, zatím to podle mne nevypadá, že by ptačí chřípka výrazně zdražovala produkci vajec. Kdesi mimo ČŘ jsou údajně problémy s obstaráváním násadových vajec, takže by se to mělo nějak projevit až u jarní nebo letní generace, je otázka jak moc. Asi bude nutbné vyvíjet vakcínu pro drůbež proti ptačí chřipce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2022 16:13 Reaguje na Radim Polášek
Ona ta vakcína existuje a loni zachránila poslední zbytky
chovných Českých hus, kterým hrozil zánik.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.12.2022 09:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Vlatně ano, taky jsem to četl. Ale asi je pro plošné použití té vakcíny nějaký háček.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist