https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinarni-sprava-zrusila-oblast-intenzivniho-odlovu-podel-statni-hranice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterinární správa zrušila oblast intenzivního odlovu podél státní hranice

9.12.2022 00:21 | LIBEREC (ČTK)
Státní veterinární správa (SVS) zrušila tento týden celou takzvanou oblast s intenzivním odlovem prasat divokých podél hranice s Německem a Polskem, kde bylo lovcům vypláceno zástřelné za odlovené divočáky. Důvodem je nález mrtvého selete ve Frýdlantském výběžku na Liberecku z minulého týdne, u kterého testy potvrdily africký mor prasat (AMP), informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
reklama

 

"V úvodní fázi epidemie není vhodné v okolí výskytu nákazy intenzivně lovit, mohlo by totiž dojít k jejímu šíření do dalších oblastí," uvedl Vorlíček.

Oblast s intenzivním odlovem SVS vymezila v listopadu 2020 a původně se nacházela v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje, mezi Hřenskem a Harrachovem. Od začátku loňského prosince byla výrazně rozšířena a pokračovala dál podél česko-polské hranice na východ a zasahovala příhraniční oblasti Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. "Za dobu existence oblasti s intenzivním odlovem v ulovili myslivci přibližně 21.000 kusů a nálezci nahlásili nález 353 uhynulých kusů prasat divokých," uvedl Vorlíček.

SVS vymezila kolem místa nákazy pásmo infekce, mimořádné veterinární opatření platí pro oblast zhruba 200 kilometrů čtverečních. Mimo jiné je v této oblasti zakázán lov zvěře, krmení prasat divokých a je tam i dočasně omezený pohyb obyvatelstva v přírodě. "Ústřední nákazová komise v boji s AMP doporučila důsledné vyhledávání uhynulých kusů a jejich včasné odklízení, k čemuž jsou lovci motivováni zvýšeným nálezným 3000 korun za kus. Ve zbytku ČR je tak jako doposud vypláceno základní nálezné ve výši 2000 Kč za kus," dodal Vorlíček.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist