https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-chce-snizit-svetelne-znecisteni-nainstaluje-proto-50-000-led-svitidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň chce snížit světelné znečištění. Nainstaluje proto 50 000 LED svítidel

29.9.2017 07:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Instalace LED svítidel ve vídeňských ulicích.
Instalace LED svítidel ve vídeňských ulicích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PID-Christian Fürthner
Do roku 2020 chce Vídeň do 50 000 závěsných lamp instalovat LED svítidla. I přes vyšší pořizovací náklady si město slibuje dlouhodobou úsporu. Nová světla navíc sníží světelné znečištění. Výměna začne na podzim. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

Výměna se bude týkat celkem 50 000 z 154 000 lamp, které město Vídeň spravuje prostřednictvím samostatného magistrátního oddělení „Vídeň svítí“ (Wien Leuchtet). Po takřka šedesáti letech nahradí stávající osvětlení v závěsných lampách nad vídeňskými ulicemi technologie LED, výjimkou zůstanou pouze historické oblasti a chráněné zóny.

„Díky novým svítidlům dosáhneme energetické úspory přes 60 procent oproti původním lampám. Jedná se tedy i o výrazný příspěvek k ochraně klimatu,“ tvrdí vídeňská místostarostka Maria Vassilakou. Dosavadní roční spotřeba vídeňského pouličního osvětlení činí 51 800 MWh. Nová technologie navíc vyžaduje méně údržby, což městu přinese další uspořené prostředky.

LED osvětlení Vídně
LED osvětlení Vídně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PID-Christian Fürthner

Méně světelného smogu

Nové světelné zdroje vydávají stejnou barvu světla jako původní (4 000 kelvinů). Díky nové technologii je pracovníci magistrátního oddělení pro veřejné osvětlení mohou lépe nasměrovat na vybraná místa jako přechody či křižovatky, od čehož si radnice slibuje zvýšení dopravní bezpečnosti. Nové LED lampy však především nevyzařují světlo do stran, nýbrž výlučně směrem dolů. Díky tomu vydávají minimum rušivého světla, tedy výrazně méně nasvěcují okolní fasády včetně oken a méně přispívají ke světelnému smogu.

LED technologie se do veřejného osvětlení dostává nejen ve Vídni. Jeden ze symbolů Londýna, most Tower Bridge, se v roce 2012 rozzářil bílým LED světlem na počest výročí vlády jejího veličenstva královny Alžběty II. Nové osvětlení Londýňany nestálo ani penny. Díky dohodě mezi londýnskou radnicí a správní institucí City of London Corporation, která je majitelem mostu, jej zaplatily firmy EDF a GE.

Technologii LED ve veřejném osvětlení testoval i pražský magistrát. V roce 2009 bylo na pražském Smíchově několik ulic vybaveno LED svítidly různých firem. Magistrát chtěl testovat, jak na různé barvy a intenzitu světla Pražané reagují.

Přečtěte si komentář odborníka na osvětlení Michala Staši Veřejné osvětlení čeká malá revoluce - LED diody


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

me

1.10.2017 20:22
Obecne vzato, LED svitidla o teplote > 3000K svetelny smog spise zhorsi, protoze modre svetlo se daleko lepe rozptyluje.
http://spie.org/newsroom/1015-led-light-pollution?highlight=x2408&ArticleID=x115768&SSO=1
Pokud uz pred LED meli svetlo o teplote 4000K, tak je mi obyvatel lito...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist