https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinari-sklidili-hrozny-na-prvni-burcak-vcetne-raritni-odrudy-augustovskij?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinaři sklidili hrozny na první burčák, včetně raritní odrůdy Augustovskij

19.8.2023 00:13 | DOLNÍ DUNAJOVICE (ČTK)
První hrozny na letošní burčák začali sklízet vinaři na Břeclavsku. Letos odstartovala sklizeň hroznů na burčák přibližně o deset dnů později než v předchozích letech, jak vinaři řekli ČTK. Miloslav Machuča, který se na prodej burčáku specializuje, sbíral ve vinohradu v Úvalech u Valtic na Břeclavsku odrůdu Irsai Oliver a vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice zase kromě Irsai Oliver i velmi ranou odrůdu Augustovskij.
reklama

 

"Odrůda Augustovskij je taková vinařská rarita. Jde nejspíš o nejranější odrůdu na Moravě. Letos ale bude náš první burčák nejen z této odrůdy, ale i z odrůdy Irsai Oliver. Ty nejzralejší hrozny odrůdy Augustovskij si ve vinohradu našly srnky a přes půl úrody této odrůdy nám sežraly," poznamenal ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

Ve stejný den jako on vyrazil poprvé sbírat hrozny i Miloslav Machuča. Cukernatost hroznů Irsai Oliver dosáhla v jeho vinohradu 14 stupňů, což je u prvních sbíraných hroznů obvyklé. Na šesti hektarech pěstuje Machuča odrůd několik. "Rozložení je takové, abych měl burčák po celou sezonu, tedy do října. Po Irsai Oliver bude dozrávat Muškát Moravský, Müller Thurgau, Veltlínské zelené a naposledy Sauvignon téměř zároveň s Ryzlinkem Rýnským," uvedl Machuča, který každoročně vyrobí přibližně 15 000 litrů burčáku.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, tak časný prodej ale nebývá obvyklý, v minulých letech byl první burčák z raných odrůd k dispozici obvykle mezi 5. srpnem a 20. srpnem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist