https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitezem-brnenskeho-climathonu-se-stalo-mobilni-zarizeni-na-mereni-skodliviny-da-se-pripojit-ke-jizdnimu-kolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítězem brněnského Climathonu se stalo mobilní zařízení na měření škodlivin. Dá se připojit k jízdnímu kolu

2.11.2018 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Petr Gábrlík představuje princip svého řešení.
Petr Gábrlík představuje princip svého řešení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SLASH Public Relations
Jak udělat z Brna lepší město pro život. Touto otázkou se zabývali účastníci globálního klimatického projektu Climathon, který se letos už podruhé uskutečnil i v Brně. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 30 lidí z řad soutěžících, mentorů a zástupců města Brna. Vítězný návrh představil mobilní inovativní řešení, jak mapovat aktuální koncentraci škodlivin v ovzduší. Například při jízdě na kole. Informuje o tom Lucie Schovancová ze SLASH Public Relations.
 

Climathon je obdoba hackathon, zaměřená ryze na témata spojená s ochranou klimatu. Obecně jsou hackathon akce, při níž programátoři spolu s dalšími odborníky po omezený čas pracují na zadaném projektu.

Soutěžní týmy si mohly zvolit jednu z pěti výzev, které se týkaly klimatických řešení a udržitelnosti Brna. Dodržet přesné zadání jednotlivé výzvy ale účastníci nemuseli. Vítězný projekt vybrala komise složená z odborníků, zástupce města z komise Smart City Brno a společnosti Foreigners.cz.

„Vyvinul jsem zařízení, které jsem si připojil na kolo a cestou po Brně jsem změřil znečištění právě tam, kde jsem jel. Tato data mohou vytvořit podrobnou mapu znečištění ovzduší částicemi menší než 2,5 mikrometru v Brně a pomoct lokalizovat kritická místa z hlediska znečištění,” představil vítězný projekt Petr Gábrlík. Ten za vítězství získal 10 tisíc korun, voucher od Kiwi v hodnotě 100 euro a poukaz do co-workingového centra KoPlac na jeden rok. Podle poroty druhý nejzajímavější projekt získal voucher od Kiwi v hodnotě 400 euro.

Klimatický hackathon Climathon druhým rokem pořádalo co-workingové centrum KoPlac. Zadání letos zahrnovalo například výzvu kanceláře městského architekta k vytvoření systému schopného lépe měřit zelená místa v rámci městské zástavby, či analýzu meteorologických dat města Brna. „Pozitivně hodnotím, že se zapojilo město a na Climathonu se řešily jeho aktuální problémy. Nejvíce mě zaujal právě vítězný projekt, který poměrně dostupnou technologií a zároveň inovativním způsobem umožňuje měření emisí při cestě na kole. Ideální by bylo propojit tato data se stacionárními, která jsou dostupná teď,” uvedl Roman Bohovic, expert na satelitní monitoring Země ze společnosti World from Space. „Jednotlivá řešení budeme sdílet s autoritami a doufáme, že najdou další využití,” uvedla organizátorka brněnského Climathonu Iva Jurjev.

Hlavním globálním partnerem akce Climathon je konsorcium Climate-KIC, za kterým stojí síť expertů z řad byznysu, výzkumné sféry, neziskového sektoru a široké veřejnosti usilující o zdravé životní prostředí. Climate-KIC je podporován Evropským inovačním a technologickým institutem (EIT) se sídlem v Budapešti, který vyjma organizace Climathonu pomáhá zajistit investice začínajícím firmám, které chtějí zmírnit dopady klimatických změn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist