https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitr-a-kurovec-loni-zvedly-tezbu-na-sumave-i-v-biskupskych-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítr a kůrovec loni zvedly těžbu na Šumavě i v biskupských lesích

11.6.2019 00:23 (ČTK)
Větrné kalamity a kůrovec způsobily loni nárůst těžby dřeva v Národním parku (NP) Šumava i v lesích Ostravsko-opavského biskupství. / Ilustrační foto
Větrné kalamity a kůrovec způsobily loni nárůst těžby dřeva v Národním parku (NP) Šumava i v lesích Ostravsko-opavského biskupství. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Větrné kalamity a kůrovec způsobily loni nárůst těžby dřeva v Národním parku (NP) Šumava i v lesích Ostravsko-opavského biskupství. Přebytek dřeva na trhu a propad výkupních cen nutí Správu NP Šumava žádat stát o dodatečný příspěvek. Řekli to zástupci parku a biskupství. Jihočeský a Moravskoslezský kraj patří k regionům, kde se loni dřeva vytěžilo nejvíce. Celorepublikově se v loňském roce podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) těžba dřeva kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě i polomům zvýšila o třetinu na dosud nejvyšších 25,7 milionu metrů krychlových.
 

Národní park Šumava loni na svém území vytěžil asi 260.000 metrů krychlových dřeva, z toho 50.000 metrů krychlových bylo dřevo napadené kůrovcem. Zhruba 200.000 metrů krychlových bylo z polomů. Dvě třetiny vytěžil park v jihočeské části, kolem Stožce bylo 50 procent všech těžeb. "Je to nadstandardní množství, ale přes 200.000 metrů krychlových byly nahodilé těžby polomů, které způsobil vítr, zpracovávání kalamity z roku 2017 a z přelomu 2017 a 2018," řekl včera mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Vedení parku očekává letos pokles výkupních cen dřeva. Loni prodávalo metr krychlový za více než 1200 Kč u všech druhů, za nejvyšší ceny kulatinu. "V této chvíli, první pololetí, jsme ještě (s cenou) lehce přes 1000 korun za kubík, ale očekáváme, že ceny poletí dolů," řekl mluvčí.

Propad výkupních cen ovlivní hospodaření národního parku. Správa NP Šumava vyjednává s ministerstvem životního prostředí o tom, aby výpadek v příjmech vykrylo dalším příspěvkem. "Dopad určitě bude, před třemi lety jsme prodávali za ceny vyšší o třetinu než dnes. Pro nás je v této chvíli důležité i to, že se nám podařilo prodat během letošního prvního čtvrtletí prakticky veškeré dřevo, které jsme měli na meziskladech. Teď doufáme, že se bude prodávat dříví, které se bude těžit v průběhu sezony," řekl Dvořák.

Ostravsko-opavské biskupství těží ve svých lesích zhruba 280.000 metrů krychlových dřeva ročně. "Oproti tomu, co bychom měli těžit, nám těžba narostla zhruba o 25 procent," řekl ředitel odboru Biskupské lesy Libor Konvičný. Minimálně 90 procent letos vytěženého dříví přitom podle něj bude tvořit nahodilá těžba, kam spadají těžby kůrovcového dřeva či dřeva zničeného povětrnostními vlivy.

"Tam, kde nám nám kůrovec neřádí tak jako v jiných částech našich lesů, tam to omezujeme, protože ceny dřeva jsou nepříznivé a je zbytečné cokoliv těžit navíc. Třeba na Ostravici těžíme zhruba na 60 procent (plánu), kdežto v oblastech, které jsou zhoršené kůrovcem, těžíme třeba 200 procent," řekl Konvičný.

Z celorepublikové loňské těžby 25,7 milionu metrů krychlových tvoří nahodilá těžba 23 milionů m3. Samotná nahodilá těžba byla loni vyšší než celková těžba v jakémkoliv předchozím roce. Ve srovnání krajů se nejvíc vytěžilo na Vysočině 3,8 milionu m3. Následovaly Jihočeský kraj s 3,4 milionu m3, Olomoucký kraj s 3,4 milionu a Moravskoslezský kraj se třemi miliony m3 dřeva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist