https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-projedna-navrh-stanovujici-primerenost-zisku-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná návrh stanovující přiměřenost zisku obnovitelných zdrojů

6.9.2022 00:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda ve středu projedná návrh, který stanovuje hodnoty takzvaného vnitřního výnosového procenta pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, a určuje tedy přiměřenost zisku obnovitelných zdrojů. Vyplývá to ze zveřejněného programu vládního jednání. Ministři měli návrh nařízení z pera ministerstva průmyslu a obchodu projednat již ve středu 31. srpna, projednání bodu ale odložili.
 

Novelou zákona o podporovaných zdrojích energie byl schválen interval hodnot výše vnitřního výnosového procenta investic (IRR), který je v rozmezí 8,4 až 10,6 procenta. Vláda má ve svém nařízení stanovit konkrétní hodnoty IRR pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, které budou v tomto intervalu.

Návrh MPO počítá s tím, že výnos investic je v případě výrobny elektřiny využívající energii vody, větru, geotermální nebo slunečního záření 8,4 procenta, zdroje využívající biomasu mohou mít výnosnost až 9,5 procenta a bioplynové zdroje 10,6 procenta. Pokud by vláda toto nařízení nevydala, nebylo by možné ověřovat přiměřenost provozní podpory výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů, které jsou v současné době v provozu.

K návrhu předložila řada subjektů připomínky. Hlavním rozporem je stanovení hodnoty IRR. Většina subjektů požaduje stanovit jednotou hodnotu IRR pro všechny druhy obnovitelných zdrojů 10,6 procenta. Přistoupit na takové řešení by ale podle MPO znamenalo významné odchýlení se od notifikačního rozhodnutí Evropské komise.

Ziskovost solárních, větrných nebo malých vodních elektráren a bioplynových stanic uvedených do provozu v letech 2006 až 2010 je podle závěrů kontroly MPO v pořádku. Zprávu o výsledcích zveřejnilo MPO na svém webu. Ziskovost zelených elektráren měřená IRR se podle kontroly pohybuje od pěti do sedmi procent ročně. Je tak spíše nižší, než stát původně předpokládal. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž podle výnosového procenta v minulých letech určoval výkupní ceny a zelené bonusy tak, aby IRR byla na úrovni sedmi procent. Výpočet MPO ukazuje, že například solární a větrné elektrárny dokončené v roce 2010 mají IRR na úrovni zhruba šesti procent.

Kontroverze v souvislosti s podporou zmíněných zdrojů dlouhodobě budí především takzvaný solární boom na konci prvního desetiletí 21. století. Analýza MPO se proto zaměřila právě na toto období. O nepřiměřené ziskovosti takzvaných solárních baronů hovoří dlouhodobě někteří politici, mezi nimi prezident Miloš Zeman. Zisky solárních elektráren kritizovala i bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková či bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Příspěvek podporovaným zdrojům energie (POZE) loni v Česku činil 43,2 miliardy korun, meziročně tak klesl o 2,1 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které na webu zveřejnil Operátor trhu s elektřinou (OTE). Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 470 miliard korun. Stát loni na dotaci poskytl stejně jako v předchozích letech zhruba 27 miliard korun, zbytek zaplatili zákazníci ve fakturách za elektřinu. Na kolik peněz přesně budou mít tyto zdroje v daný rok nárok, není stanoveno dopředu, záleží vždy na objemu výroby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.9.2022 05:33
A do uhlí, jádra i plynu se cpou peníze horem dolem a my řešíme přiměřenou ziskovost OZE, jediných zdrojů, které vyrábějí opravdu levně a využívají energii ze Slunce.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.9.2022 12:14 Reaguje na Katka Pazderů
OZE z let 2006-2010 vůbec nevyrábějí levně a navíc jejich podpora byla stanovena příliš vysoko v rozporu se zákonem. To je kauza, která obrovsky poškozuje ČR nejen finančně, ale posouvá ji i mimo rámec právního státu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:51 Reaguje na Katka Pazderů
A proč soudružko Pazderno tou báječnou energií ze slunce v zimě netopíte, a máte na tom baráku v zákolanech komín jako kráva??? Že by nám tu zelená sviňka kázala vbodu z kaluže, a samna lemtala dvanáctiletou kořalku?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.9.2022 05:41
Tak který zdroj vyrábí nejlevněji?
https://www.kurzy.cz/zpravy/669250-ceske-predsednictvi-chce-navrhnout-zastropovani-plynu-brusel-a-berlin-jej-ale-mezitim-odpiskaly/
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

6.9.2022 06:08 Reaguje na Katka Pazderů
Tady jde především o to, že do toho nejlevněji se musí započítat cena všech záloh, které musí být připraveny, když to nejlevněji nic nedodává. Nehledě na cenu co stojí ten bordel dodává - nedodává ukočírovat.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:52 Reaguje na Katka Pazderů
Jde o to, že když je potřeba nejvíce, tedy v noci v zimních měsících, dávají ty OZE nula, vy osobo hloupá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 06:35
S výjimkou spalovaní biomasy a bioplynových stanic jsou zbývající zdroje (VE,FVE) ovládány principem náhodnosti - fouká-nefouká, svítí-nesvítí.
Z toho plynou ryze negativní vlivy na přenosovou distribuční síť a zajištění plynulých dodávek elektřiny pro koncové odběratele.
Ke každému takovému OZE zdroji musíte postavit zálohu, která v řádech minut musí naběhnout, vypadne-li OZE výroba.
Nic jiného než zemní plyn k dispozici není. A jsme doma, nebude-li plyn, exponenciálně roste riziko výpadku sítě, blackoutu.
Celá vytyčená energetická politika EU pro dekarbonizaci a energetickou transformaci je od samého počátku fatálně chybná, vedla k současným problémům a bohužel povede k problémům ještě vyšším.
Otázka míry podpory OZE potom pozbývá jakéhokoli smyslu neboť nic neřeší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 09:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste uvést nějaké období, kdy zhaslo Slunce a nesvítilo. Já o žádném fakt nevím. I pod mraky fve funguje.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:54 Reaguje na Pavel Hanzl
V noci slunce obvykle v daném místě zhasíná a nesvítí, a to každý den, HLUPÁKU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 09:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
K žádném OZE zdroje cha cha nemusíte stavět žádnou zálohu, to jste sebral kde?
A právě fve má velmi podobnou charakteristiku výkonu, jako je denní spotřeba elektřiny, takže působí jako špičková elektrárna a síť spíš stabilizuje. To je ta velbloudí a kachni křivka, kterou tady vohnouti nechápou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2022 17:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji studený obklad na čelo!
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže FV panely dokáží barák vytápět v zimě a v noci???? Hanzle, co kdybych Vás navštívil s pilkou na železo s tím, že chcete odříznout plyn??? Berete?
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže nás nezajímá ani tak denní spotřeba elektřiny, jako spíše noční spotřeba elektřiny, hlupáku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist