https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-se-seznami-s-plnenim-opatreni-proti-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda se seznámí s plněním opatření proti změně klimatu

13.1.2020 00:25 (ČTK)
Česko má rezervy v opatřeních na dosažení stavů spárkaté zvěře, které jsou únosné pro zachování přirozené obnovy dřevin v lesích. Současná legislativa ani navržená novela mysliveckého zákona pro to nevytváří dostatečné podmínky. / Ilustrační foto
Česko má rezervy v opatřeních na dosažení stavů spárkaté zvěře, které jsou únosné pro zachování přirozené obnovy dřevin v lesích. Současná legislativa ani navržená novela mysliveckého zákona pro to nevytváří dostatečné podmínky. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
Česko má rezervy v opatřeních na dosažení stavů spárkaté zvěře, které jsou únosné pro zachování přirozené obnovy dřevin v lesích. Současná legislativa ani navržená novela mysliveckého zákona pro to nevytváří dostatečné podmínky. Uvádí to ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve vyhodnocení plnění Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu, které dnes předloží vládě. Daří se podle materiálu naopak například zavádět opatření pro zadržení vody v lesích skrze obnovu mokřadů, vodních toků či vodních nádrží.
 

Co se týče zemědělského sucha, podle MŽP jsou průběžně plněné či splněné úkoly související s výstavbou a modernizací zavlažovacích systémů, zefektivněno je využívání půdní vláhy. "Současně zatím nebyla dostatečná pozornost věnována minimalizaci vlivu nevhodných odvodňovacích zařízení na zrychlený odtok vody z krajiny," uvedl resort.

Rezervy má Česko také v opatřeních na omezení vodní a větrné eroze zemědělské půdy. Podle ministerstva je to způsobeno mimo jiné prodlením s protierozní vyhláškou. Na té pracuje MŽP s ministerstvem zemědělství, stále se ji však nepodařilo dokončit.

Pozitivně je v dokumentu hodnocena například rozsáhlá finanční podpora projektů na zachytávání či retenci srážkové vody nebo dotační programy na podporu pasivních standardů a technologií v budovách. Zatím ale podle resortu nebylo zpracováno jednotné a pro stavebníka jednoduše pochopitelné hodnocení, zda stavba či její návrh splňuje znaky adaptace na změnu klimatu.

Podle materiálu lze dále kladně hodnotit třeba zpracování koncepcí pro zvládání sucha a nedostatku vody a pro předcházení mimořádným událostem vyvolaným právě nedostatkem vody. Úřad zmiňuje zpracování novely vodního zákona či zprovoznění předpovědního systému HAMR.

Na novele vodního zákona MŽP spolupracovalo s resortem zemědělství. Počítá se zřízením komisí, které budou rozhodovat o opatřeních v době sucha, podobně jako u povodní. Komise budou moci zakázat v době sucha povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění. Zákon v červenci schválil menšinový kabinet ANO a ČSSD, bude o něm jednat Sněmovna.

Z 350 úkolů akčního plánu je 70 procent hodnoceno jako průběžně plněno či splněno, 19 procent jako částečně plněno a 11 procent jako neplněno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist