https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlak-uz-by-mel-vyjet-ze-stanice-rikaji-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlak už by měl vyjet ze stanice, říkají ekologické organizace

13.2.2002 09:13 | NEW YORK/PRAHA (EkoList)
Zástupci velkých světových ekologických organizací ostře zkritizovali závěry zasedání Přípravného výboru (Prepcom) Summitu Země 2002, který se má konat od 26. srpna do 4. září v jihoafrickém Johannesburgu. "Vlády zůstaly i tentokrát nerozhodné a nejsou schopné se pohnout na cestě k praktickým návrhům, směřujícím k udržitelnému rozovoji," říká Michael Dorsey, člen vedení Sierra Clubu. Prohlásil to v pátek na tiskové konferenci v New Yorku, které se kromě něj zúčastnili také Daniel Mittler z organizace Přátelé Země (Friends of the Earth International - FOEI) a Michael Strauss ze sdružení Earth Media.
 

Logo Summitu Země 2002"Energie musela znovu přijít ze strany občanských sdružení rozvinutého světa i rozvojových zemí," pokračoval Dorsey a dodal, že v Johannesburgu by bylo třeba udělat už opravdu zásadní kroky. Podle něj za posledních deset let (od summitu OSN v Riu de Janeiro v roce 1992) poklesl objem rozvojové pomoci ze strany vyspělých zemí o 20 miliard dolarů, zatímco dluhy rozvojových zemí narostly o 34 procent. "Obchodní politika se vymkla kontrole a přitom obchodní společnosti vyvíjejí naprosto neudržitelnou politiku," říká Dorsey a jako konkrétní příklad uvádí rostoucí vývoz odpadů z bohatého Severu na chudý Jih. "Nadnárodní společnosti se staly vůdčími aktéry rozvoje naprosto neudržitelného," konstatoval. "Jejich zisky vzrostly o 300 procent, přičemž počty pracovních míst zvýšily stejné společnosti o méně než 15 procent."

Občanská společnost se podle jeho slov musí stát katalyzátorem udržitelného rozvoje, aby se "vlak už konečně pohnul ze stanice". K tomu je třeba podle zástupců nevládních organizací zvýšit razantně transparentnost rozhodování obchodních společností i rozhodování administrativních orgánů v jednotlivých zemích o krocích těchto nadnárodních firem. Minimálně, říká Michael Dorsey, musí být zastaveny takové věci, jako je podpora těžby fosilních paliv.

Přesto našli zástupci nevládního sektoru v závěrech Prepcomu i pozitivní momenty. Podle Daniela Mittlera z FOEI Prepcom správně definoval potřebu využít globalizace ve prospěch trvale udržitelného rozvoje. Vlády ale podle něj musí sebrat odvahu poprat se s nepříjemnostmi, které pro ně v této souvislosti mohou nastat. "Summit v Johannesburgu musí zcela jasně stanovit ekologické a sociální meze globalizačního procesu," řekl v New Yorku Mittler. Zasedání Prepcomu podle něj ukázalo, že by se přece jen mohly věci začít hýbat k lepšímu, tj. že by "diskuse o trvale udržitelném rozvoji mohla konečně dostat nějaký spád". Svědčí o tom například všeobecná shoda o nutnosti řešit problém nedostatku pitné vody. Přesto podle Mittlera stále nedošlo k žádné jasnější dohodě o krocích proti liberalizaci trhu s vodou a proti privatizaci vodních zdrojů, i když se o nich v rámci Prepcomu bouřlivě rokovalo.

Michael Strauss z Earth Media zdůraznil, že partnerství mezi vládami, průmyslem a nevládními organizacemi je sice hezká věc, musí být ale v každém případě vždy doprovázeno jasnou a průhlednou kontrolou dodržování všech dohod o ekologických a sociálních standardech.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist