https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-situace-priblizne-odpovida-jednomu-z-nejsussich-let-desetileti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři: Situace přibližně odpovídá jednomu z nejsušších let desetiletí

20.7.2023 19:06 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Průtoky v řekách v povodí Moravy se podle vodohospodářů pohybují mezi jedním až 50 procenty obvyklého stavu. Vodohospodáři u některých toků vylepšují stav tím, že z nádrží upouštějí více vody, než kolik do nich přiteklo. Situace v letošním roce podle nich přibližně odpovídá jednomu z nejsušších let posledního desetiletí, kterým byl rok 2018, informoval mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Podle vodohospodářů téměř třetina měřicích míst ukazuje hodnoty sucha. Většina toků v dílčím povodí Moravy má vodnost mezi jedním a 30 procenty červencového průměru. Při takto nízkých hodnotách a vysokých teplotách podle vodohospodářů řeky nedokážou plně zajišťovat biologické a ekologické funkce, protože nemají dostatečný průtok k naředění vypouštěných odpadních vod a voda se rychle prohřívá. Hrozí tak úhyny ryb v důsledku vysoké koncentrace znečištění a kyslíkových deficitů. Průtoky v dílčím povodí Dyje díky vodě ze soustavy vodních nádrží jsou na lepších hodnotách, pohybují se mezi pěti a 50 procent.

Vodohospodáři někde průtoky nadlepšují. Jen za červenec z nádrží vypustili o 20 milionů metrů krychlových více, než kolik do nich přiteklo. Za celý červen to bylo dalších 15 milionů metrů krychlových vody. "My jsme už v předchozích letech přijali řadu opatření, která se promítají i do letošního suchého roku. Pravidelně komunikujeme s odběrateli vody a naši dispečeři řídí manipulace na vodních nádržích dle aktuální situace a potřeby na zásobování vodou. Současně zajišťují pod vodními nádržemi dostatečné průtoky, které zajišťují všechny funkce říčního ekosystému a dostatečné naředění vypouštěných odpadních vod," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Zásobní prostory nádrží jsou ve druhé polovině července podle vodohospodářů plné či téměř plné. Zásoby vytvořili v první třetině roku, který byl srážkově nadprůměrný. "Nádrže mají dostatečně zaplněné zásobní prostory. Vodárenské i další povolené odběry z našich nádrží jsou v současné době plně zabezpečeny. Dle našich výpočtů předpokládáme, že zvládneme pokrývat všechny potřeby v letošním roce i při naplnění černých scénářů sucha," podotkl Gargulák.

Situace v letošním roce podle vodohospodářů přibližně odpovídá jednomu z nejsušších let posledního desetiletí, kterým byl rok 2018. Tomu ovšem předcházely další mimořádně suché roky, v tom je letošní situace odlišná. "V průběhu suchého roku 2018 nádrže dotovaly toky celkovým objemem 107 milionů metrů krychlových vody. I v takto mimořádně suchém roce ale vodní nádrže bez selhání zásobovaly obyvatele, zemědělství, průmysl ale zejména řeky dostatečným množstvím vody," upozornil Gargulák.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, víc než 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.7.2023 06:40
Slyšel jsem, že kdosi říkal, že když dnes naprší, tak ve vodním toku se to objeví za 15 let. Co je na tom pravdy nevím ale letošek není nejsušší rok.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist