https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-spustily-nejvetsi-zalesnovaci-akci-v-historii-podniku-vysadi-15-milionu-listnatych-drevin?fbclid=IwAR3SHfkmRJ5HiDP0KPwYn3d7Lwfbxk8bkQsXe306bZxx_wvkYGHDZue_c34
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy spustily největší zalesňovací akci v historii podniku: vysadí 15 milionů listnatých dřevin

12.3.2019 14:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Výsadba sazeniček.
Výsadba sazeniček.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kovár Lukáš / Vojenské lesy a statky ČR
Vojenské lesy a statky (VLS) spustily minulý týden největší zalesňovací akci v 90tileté historii podniku. Během jara a podzimu, kdy jsou podmínky pro sázení ideální, zasadí lesníci VLS přes 23 milionů sazenic, dvě třetiny z toho budou tvořit listnaté dřeviny, dále pak borovice a jedle. Zalesní s nimi 3,5 tisíce hektarů lesa, převážně v místech, kde původní lesy podlehly vlivům sucha, bořivých větrů a kůrovce v minulých letech. Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR je po Lesích ČR druhým největším správcem lesů v republice.
 

Státní podnik, který byl založen v období první republiky, se ve své dlouhé historii potýkal s řadou mimořádných událostí. Vojenské lesy mimo jiné obnovovaly Brdy zpustošené vichřicí v roce 1941, řešily obnovu lesů po imisních kalamitách v 70. a 80. letech, ale také zalesnění po ničivém orkánu Kyrill, který se prohnal Evropou na počátku roku 2007. Zalesňovací akci, kterou lesníci VLS spustili v těchto dnech, se v historii podniku nic nevyrovná.

Zalesňovací akci, kterou lesníci VLS spustili v těchto dnech, se v historii podniku nic nevyrovná.
Zalesňovací akci, kterou lesníci VLS spustili v těchto dnech, se v historii podniku nic nevyrovná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kovár Lukáš / Vojenské lesy a statky ČR

„Minulý týden jsme začali vyzvedávat sazenice a nyní už zahajujeme zalesňování. Chceme stihnout většinu plánované letošní výsadby v nejbližších týdnech. Smrk je v ní přitom zastoupen jen asi 19 procenty, dominují listnaté dřeviny. Vedle buku a dubu také osiky, olše, habry,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Z 23 milionů sazenic by mělo být v jarním období u Vojenských lesů zasazeno 15,5 milionů, tedy více než dvě třetiny. Sadební materiál má státní podnik zajištěn z vlastních zdrojů, ale také od externích dodavatelů. Školkařská správa státního podniku letos vyprodukuje osm milionů výsadbyschopných sazenic.

"Do budoucna by lesníkům s výsadbou měla pomoci nová expediční hala vybavená chladícím i mrazícím skladem, která by měla být v nejbližších dnech zkolaudována ve školkařském středisku VLS ve Lhotě u Staré Boleslavi,“ popsal výrobní náměstek VLS Libor Strakoš.

Jde o novou moderní technologii využívanou především ve Skandinávii. Skladování sadebního materiálu je zde zajištěno ve stálé teplotě od -2 do -3 stupňů Celsia. Sazenice jsou v mrazícím zařízení paradoxně chráněny proti mrazu, a to před případnými nižšími venkovními teplotami. Technologie umožňuje posun dodávky sazenic v čase bez ztráty na jejich kvalitě a jejich okamžitou expedici kdykoliv v zimním nebo jarním období, kdy nastane i krátkodobě vhodné počasí k výsadbě.

„Umožní nám i v klimaticky extrémních letech směrovat umělou obnovu lesů do období, kdy jsou pro zalesnění optimální podmínky,“ dodal ředitel Petr Král.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

12.3.2019 16:20
No, nazdar. Tak 15,5 mil. = 2/3 sazenic nasadí nyní na jaře během nejbližších týdnů a v srpnu budou naříkat, kolik jim toho zase uschlo. Poslední roky jsou pro jarní sazenice suché a nevěřím, že letošní bude jiný.
Odpovědět
javor 567

javor 567

12.3.2019 19:04
přesně tak, sázet na jaře je sázka do loterie
Odpovědět

Jan Škrdla

12.3.2019 20:11
Jarní termín bych neviděl jako nevětší problém, zvláště teď v březnu. Navíc na podzim se těžko dá všechno stihnout. Předloni jsme až v dubnu podsazovali v prosvětleném porostu a sazenice se docela ujmuly a vypadá, že se jim daří.

Jako větší problém bych viděl extrémní podmínky velkých kalamitních holin. Zvláště pak v případě stínomilných dřevin jako je buk a zejména jedle.
Odpovědět
mr

13.3.2019 13:43 Reaguje na Jan Škrdla
Když to cálujete z vlastní kapsy, musíte i myslet. Ještě jsem zapomněl, že Sm pod 1100 m leda na vánoce, jinak je to další dobrodružství, do něhož se rádi pouští ti s dotacema.
Odpovědět

13.3.2019 19:02 Reaguje na Jan Škrdla
no právě, pokud by to byla taková rozsáhlá holina jako je na tom ilustračním fotu, tak to jedle nedá, ledaže by ji rychle přerostly ty osiky a olše(ale asi ani tak ne, jedle na větší holině chcípne ještě ten rok výsadby. Vítr, plné oslunění a vysušená půda je pro ní konečná...

nejsem lesník, tak jsem netušil, že už se sází i v březnu...

Rád bych se podíval na nějaké fotky z Vašeho revíru(podsadby, atd.)
Odpovědět

Jan Škrdla

13.3.2019 23:12 Reaguje na
Abych pravdu řekl, spíš než lesník jsem něco mezi lesníkem, krajinářem a zahradníkem. Na starosti mám 2 obecní lesíky (samozřejmě se souhlasem odborného lesního hospodáře), remízky na nelesní půdě a vysazené aleje. A také zeleň v intravilánu na pozemcích obce.
Fotky nějaké mám, nějaké bych mohl pořídit, akorát nevím, kam je mám poslat.

Na jaře je dobré sázet co nejdříve po rozmrznutí země, kdy je v půdě ještě dostatek vláhy. Ve školkách v té době ještě nemívají vyzvednuté sazenice. Tento problém se dá řešit díky klimatizovaným skladům (tak jak se o tom píše v článku). Také je možné sazenice zaškolkovat na místo, kde na ně nemůže zvěř, a pak je mít k dispozici i brzy na jaře.
Odpovědět
MM

Milan Milan

12.3.2019 21:31
Snaha něco okamžitě dělat je ukázka bídy myšlení, lepší je pár měsíců promyslet a pak dělat to by bylo daleko užitečnější. Navíc výsadba odolnějších listnáčů se sice dnes!!! nabízí, ale co budeme těžit a zpracovávat za xx let, a co tomu řeknou některá zvířátka, mravenci, nebo některé houby, které potřebují ke svému životu jehličnaté lesy.... Mimochodem i listnaté stromy mají své škůdce.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.3.2019 08:43
Ne omylem vojenské újezdy vypadají lépe než Šumava. Tanky, děla a bomby nenadělají tolik škody jak ekologisti. Bude to možná i tím, že ideologie je tam až sekundární.
Odpovědět
javor 567

javor 567

13.3.2019 19:25
Vloni jsem se díval,co se vysadilo na odtěžené prostory, byl to skoro vždy smrk,buk jen aby se vlk nažral a ...
a dokonce i v polohách kolem 400 m.n.m. to byl smrk...( a pak borovice)
Takže se nebojte, ono to se sázením těch listnáčů není tak horký.

Lidi obecně preferují jehličnaté lesy...Představují si vzrostlé tlusté kmeny smrků,vlhký chladivý les. Jenže to bohužel platí jen pro horské polohy, v nížinách smrk vypadá úplně jinak. Místo hladkého načervenalého kmenu mají šedivou odlupující se smolnatou borku, místo hustého jehličí jen pár jehliček , prořídlou korunu a stoletý kmen byste mohli obejmout dlaní. Zkuste si sám porovnat smrkový les na horách a v nížině a uvidíte...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist