https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrani-hory-jsou-dalsim-mistem-na-vychode-cech-kde-se-usadili-vlci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vraní hory jsou dalším místem na východě Čech, kde se usadili vlci

17.9.2018 00:50 | TRUTNOV (ČTK)
Vraní hory na Trutnovsku jsou dalším místem v hradeckém kraji, kde byla potvrzena reprodukce vlků ve volné přírodě. / Ilustrační foto
Vraní hory na Trutnovsku jsou dalším místem v hradeckém kraji, kde byla potvrzena reprodukce vlků ve volné přírodě. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Vraní hory na Trutnovsku jsou dalším místem v hradeckém kraji, kde byla potvrzena reprodukce vlků ve volné přírodě. Na česko-polském pomezí mezi Broumovskou vrchovinou a Krkonošemi žije trvale asi pět vlků, řekl spolupracovník Hnutí Duha Jan Koranda. První novodobé trvalé výskyty vlků byly v hradeckém kraji po více než 200 letech potvrzeny v roce 2015 na Broumovsku, v létě 2016 tam mláďata zachytila fotopast. Od té doby jejich počet roste.
 

"S největší pravděpodobností populace ve Vraních horách pochází právě z Broumovska. Vlci se sem přesunuli nejpozději koncem roku 2017 a letos na jaře tu vyvedli mladé. Předpokládáme, že asi dva vlci z původní broumovské smečky zůstali v oblasti Broumovských stěn," řekl Koranda.

Několikrát do měsíce vyráží v rámci takzvaných vlčích hlídek do terénu, aby v oblasti monitoroval jejich výskyt. Hledá v krajině trus, srst, ulovená zvířata, kontroluje fotopasti a v zimě stopy ve sněhu. Když narazí na stopy, přes navigaci je zaznamená do mapy, změří, vyfotí, případně sebere vzorky pro zjištění DNA. Reportéry ve čtvrtek 13. září ve Vraních horách doprovodil na takzvané vlčí shromaždiště - místo, kde se letošní vlčata narodila a dospělí jedinci se o ně několik měsíců starali. Vlčí shromaždiště nešlo přehlédnout. Na palouku se po zemi válely okousané plastové lahve, ohlodané kosti divokých zvířat a vlčí trus. Výskyt vlků potvrdily i záznamy z fotopastí v okolí místa. "To je letošní vlče, už je docela veliké, záznam je z 21. srpna," okomentoval Koranda záznam z fotopasti.

Letos 10. června při kontrole jedné z nich nedaleko odtud dokonce na vlky narazil. "Několik vteřin mě pozorovali a pak utekli. Byl to nezapomenutelný zážitek, jednoho se mi podařilo vyfotit," řekl. Podle něj se lidé nemusí bát. "Pro člověka vlk nebezpečný není, u psů může být problém. Pokud by se někomu zaběhl, nemusel by setkání s vlkem přežít. Vlk považuje psa za konkurenta," řekl Jan Koranda.

Vlci v hradeckém kraji pocházejí z Lužice z polsko-německého pomezí a patří k takzvané populaci nížinných vlků. Vědci nyní zkoumají, jestli jejich výskyt v horském prostředí v hradeckém kraji neznamená jejich zkřížení s karpatskými, kteří se vyskytují naopak převážně v horách. V posledních letech totiž přibývá pobytových stop i ve východních Krkonoších. "Vlci z Vraních hor mohou zabíhat do východních Krkonoš i na Broumovsko. Nemáme zatím důkaz, že by v Krkonoších žila další smečka," dodal Koranda.

Letos v červnu fotopast na Rýchorách, nedaleko od Vraních hor, zachytila mladého jedince. Začátkem srpna chovatel našel v ohradě ovcí u Vrchlabí živou vlčici. Podle Korandy, ale s zřejmě nebyla ze smečky z Vraních hor. Odborníci ji pak pustili na svobodu, ale poté, co vešla do restaurace jednoho z krkonošských hotelů, odchytili ji a později ji museli veterináři kvůli podezření na vzteklinu utratit. Výsledky genetické analýzy ukázaly, že šlo o samici čistokrevného vlka, testy vyvrátily podezření, že měla vzteklinu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

28.9.2018 21:28
Několikrát do měsíce (!!!) vleze zbytečně do jejich teritoria, i během odchovu mladých. Bohužel takto postupují "ochranáři" a "vědci" všude po světě, i u těch nejohroženějších zvířat. Rušit je, uspat, změřit, zvážit ( bez těchto údajů se asi nedá obejít ). Procenta úhynu při uspávání se nezveřejňují, musí to přece vypadat jako prospěšná činnost. Skvělý exotický výlet za cizí peníze, a když se to natočí a prodá do NatGeoW , je výdělek k tomu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist