https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstup-do-np-ceske-svycarsko-zustane-omezeny-do-konce-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstup do NP České Švýcarsko zůstane omezený do konce září

5.9.2022 14:49 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Do konce září bude platit omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko, zavedené kvůli rozsáhlému lesnímu požáru na konci července. Stále totiž existují místa, která musí kontrolovat hasiči. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) to řekla České televizi. Mluvčí ministerstva Beata Berníková na dotaz ČTK uvedla, že do míst, kde nehořelo, budou moci lidé chodit bez omezení. Požár, který postupně zasáhl přes 1000 hektarů, se v parku rozhořel 24. července. Hasiči ho uhasili po 20 dnech.
 

Zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku platí od konce července. Skončit měl na konci srpna, ministerstvo se ho ale rozhodlo prodloužit o měsíc.

Podle Berníkové budou moci lidé od září vstupovat bez omezení do míst, která nebyla požárem zasažena. "Tam, kde hořelo, jsou stále místa, kam se nebude moci vůbec, a někde jsou místa, kam se bude moci jen po značených turistických trasách," uvedla mluvčí.

Také podle dnešního vyjádření mluvčího správy národního parku Tomáše Salova zůstane zakázaný vstup do prostoru požářiště. "Nebude možné jít do soutěsek Kamenice a na Pravčickou bránu a ani chodit po přístupových cestách k té bráně," řekl dnes Salov ČTK. V platnosti zůstane i noční zákaz vstupu do celého národního parku. Naopak nově se návštěvníci dostanou například z Hájenek u Růžové do Mezné, na Mlýnskou cestu, z Mezné do Mezní Louky a dál do Vysoké Lípy. Odtamtud se mohou výletníci vydat třeba na Malou Pravčickou bránu a Šaunštejn.

Požár podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole a hasiči ho uhasili po zhruba třech týdnech. Na místě se vystřídalo kolem 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

6.9.2022 06:23
A potom za poplatek !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist