https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vypsani-rizeni-na-reditele-lesu-cr-potrva-dele-zapoji-se-i-personalni-agentura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vypsání řízení na ředitele Lesů ČR potrvá déle, zapojí se i personální agentura

16.3.2022 01:07 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Podnik zatím dál povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku.
Podnik zatím dál povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Opakované výběrové řízení na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) by mohlo ministerstvo zemědělství vypsat v následujících měsících. Nově se do něj zapojí i personální agentura. ČTK a ČT to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na konci února rezort oznámil, že by řízení mohlo být vypsáno do několika týdnů. V prvním řízení, které trvalo od prosince do konce února, Nekula nikoho nevybral. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
 

Podnik zatím dál povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku, jenž je podle ministra fundovaným člověkem, který své práci rozumí. Groda byl řízením pověřen loni v prosinci poté, co Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně ministerstvo zemědělství vedl, odvolal posledního šéfa firmy Josefa Vojáčka.

Nekula řekl, že při výběru generálního ředitele LČR nechce být pod žádným tlakem a chce situaci zklidnit. Na rozdíl od minulého výběrového řízení ministerstvo do nového tendru zapojí personální agenturu. "Do léta už budeme vědět, jaké jsou podmínky a jak to bude probíhat," řekl ministr bez uvedení přesnějšího data vypsání řízení.

Vzorem pro výběrové řízení by podle něj mělo být řízení na ředitele Budějovického Budvaru z roku 2017. Tehdy byl ministrem zemědělství Jurečka a s výběrem pomáhala soukromá agentura Constellation. V komisi byli bývalý ředitel Budvaru Jiří Boček, bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka a ministerský náměstek pro sekci ekonomiky a výpočetních technologií Zdeněk Adamec.

Z Nekulova vyjádření vyplynulo, že nový generální ředitel Lesů ČR nebude jmenován dříve, než Groda spolu s ředitelem Vojenských lesů a statků (VLS) vrátí do výchozího stavu směnu lesů mezi LČR a VLS. "Rád bych, aby pan Groda tento úkol dotáhl do konce. Je pro mě zásadní, aby se nepředávaly úkoly a nepřepřahalo se v této situaci," řekl Nekula. Neměla by se však podle něj opakovat situace z let 2012 až 2014, kdy podnik 16 měsíců z pověření řídil ekonomický ředitel Michal Gaube.

Směnu práv k hospodaření k lesům, kterou schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) loni v červnu s platností od 1. ledna, noví ministři zrušili. Nekula a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) směnu odmítli kvůli provozním a obranným důvodům. Směna se měla týkat asi 74 000 hektarů lesů.

U zrušeného výběrového řízení zájem o místo šéfa LČR projevilo pět uchazečů. Výběrová komise po jednání se všemi zájemci doporučila dva kandidáty. Jejich jména resort nesdělil. Server Seznam Zprávy uvedl, že by mohlo jít o někdejšího generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda a současného ředitele odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů ministerstva zemědělství Václava Lidického.

Lesy ČR mají kromě ústředí v Hradci Králové zaměstnance v sedmi oblastních ředitelstvích, v šesti lesnických závodech a v 61 lesních správách. Práci dávají asi 4200 lidem. Podnik většinu lesnických prací týkajících se těžby a obnovy lesa zadává výběrovými řízeními soukromým firmám. Každoročně na to vypisuje tendry v hodnotě miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist