https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-cipu-maji-obrovsky-problem-s-emisemi-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci čipů mají obrovský problém s emisemi oxidu uhličitého

8.11.2021 10:14 | NEW YORK; (ČTK)
K výrobě čipů, které se skrývají v současné elekronice, je zapotřebí obrovské množství energie.
K výrobě čipů, které se skrývají v současné elekronice, je zapotřebí obrovské množství energie.
Foto | CardMapr / Unsplash
Počítačových čipů je sice nedostatek, emisí oxidu uhličitého z polovodičového odvětví je však mnoho. Tyto malé kousky křemíku jsou v dnešní ekonomice založené na technologii životně důležité, ale jejich dopad na planetu není vždy pozitivní. K výrobě čipů, které se skrývají ve všem od stíhaček a automobilů až pro rychlovarné konvice a domovní zvonky, je zapotřebí obrovské množství energie, píše zpravodajský server CNBC.
 

Tým vědců z Harvardovy univerzity v roce 2020 napsal, že výroba čipů představuje většinu produkce oxidu uhličitého z elektronických zařízení. Několik částí procesu výroby polovodičů potřebuje velké množství elektřiny. Část elektřiny potřebné pro výrobu sice pochází z obnovitelných zdrojů, ale převážná část je z fosilních paliv, jako uhlí a plyn. Někteří výrobci čipů tak dokonce vypouštějí více oxidu uhličitého než známé automobilky.

Většina čipů se vyrábí v Asii. Zvlášť významné postavení má Tchaj-wan díky společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí více čipů, než kterákoliv jiná firma na světě. Výzkumnice Greenpeace na Tchaj-wanu Jung-žen Čen CNBC řekla, že firma TMSC vypouští více emisí, než kterýkoliv jiný výrobce čipů. Firma, která vyrábí čipy například pro firmy Apple a Tesla, potřebuje podle Greenpeace ročně více elektřiny, než hlavní město Tchaj-pej. V roce 2017 TSMC vypustila šest milionů tun oxidu uhličitého, loni už to bylo 15 milionů tun. V posledních letech v emisích skleníkových plynů překonala podle údajů agentury Bloomberg i automobilového giganta GM. A emise TSMC také stále rostou kvůli pokračující expanzi. Firma mimo jiné nyní staví obří továrny na Tchaj-wanu a v Arizoně, které zvýší nabídku čipů, ale také spotřebu elektrické energie.

Z dalších firem mají v polovodičovém odvětví velkou uhlíkovou stopu také Samsung a Intel, upozornil analytik firmy Gartner Alan Priestley. Stejně jako u jiných odvětví je důvodem velikost jejich podnikání. Firmy však slibují, že omezí své emise.

TSMC v létě oznámila, že chce do roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí. Do roku 2030 také chce, aby 40 procent elektřiny, kterou spotřebuje, bylo z obnovitelných zdrojů energie. CNBC však upozorňuje, že vzhledem ke složení energetického mixu na Tchaj-wanu to nebude snadné. V roce 2019 bylo 91,5 procenta elektřiny na Tchaj-wanu vyrobeno z fosilních paliv.

Samsung je druhým největším emitentem skleníkových plynů v čipovém odvětví. Firma sice neoznámila vlastní cíl nulových čistých emisí, ale je důležitou součástí plánu Jižní Koreje, která chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Konkurenčnímu Intelu se však v posledních letech podařilo snížit emise. Loni 82 procent spotřebované energie firmy pocházelo ze "zelených" zdrojů, jako ze slunečních a geotermálních elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KZ

Karotka Z

8.11.2021 11:18
No problem je v tom,ze neni potreba cpat chip uplne do vseho. Napr. rychlovarna konvice s digitalnim ukazatelem teploty. Kdo to potrebuje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 11:32 Reaguje na Karotka Z
Dnes natlačí čipy snad i do motyky na erteple.
Ale ten problém není v čipech, ale v elektřině, kterou spotřebuje. Pokud by Tchajwanci rozjeli naplno větřáky a soláry (podmínky mají dobré) tak se můžou dostat na čistou energii možná 10x dříve, než my.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
A že to ty kluky šikmovoký nenapadlo ... když vás jo. Třeba byste jim mohl poradit:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 15:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Samouzřejmě napadlo dávno, jenže to není moc dobrý pro kšeft a potřebuje to gigamega investic. Ale čítám, že jim to už taky dochází.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, to jste ale měl napsat rovnou, že se to nevyplatí:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Pojem vyplatí - nevyplatí je dost problematický.
Vyplatí se vám, když na večírku poteče vynikající víno proudem, zlít se jak dobytek?
Večer se to určitě vyplatí, jenže ráno???
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy byste řídil stejným stylem firmu, jako když kalíte s kámošema:-)?

Bo já ne.
A taky mne za to nikdo neplatí a když jdu na bar, tak tam jdu utrácet a ne investovat:-))).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.11.2021 15:33
Obrovský problém je to pro toho, komu vadí oteplení. Kdo je rád, že se snad konečně dostáváme z chladné do teplé periody, ten s výrobci čipů nemá problém. Vždyť i díky nim se vracíme tam, kde země většinu své historie byla:
https://medium.com/@ghornerhb/heres-a-better-graph-of-co2-and-temperature-for-the-last-600-million-years-f83169a68046
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 15:49 Reaguje na Richard Vacek
Nebyla. V současnosti jsme na nejvyšší teplotě, pro kterou se milióny let vyvíjel celý biotop Zeměkoule.
Nepleťte do toho dinosaury, tenkrát byla úplně jiná atmosféra (člověk by v ní bez skafandru nepřežil) a taky úplně jiný ekosystém.
A ten ochlezením komplet vyhynul, stejně, jak náš vyhyne s oteplením.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.11.2021 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi nevíte, že i v nejjižnější části teplého Španělska je pro rostliny zima a proto i tam mají skeníky:
https://ct24.ceskatelevize.cz/sites/default/files/styles/scale_1180/public/images/1040084-584549.jpg?itok=lGaw5LqX
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 16:33 Reaguje na Richard Vacek
To bude pouze ke stabilizaci teplot, odhaduji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.11.2021 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, skleník je ke zvýšení teplot, vlhkosti, CO2, aby rostliny lépe rostly, je to, jak říká p. Vacek. Vy neznáte tzv. skleníkový efekt?!? A nechte toho strašení. Ruinuje to i psychiku dětí, které mají environmentální žal. Víte, jak tímhle strašením budou celý svůj budoucí život psychicky trpět!
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

9.11.2021 00:20
Proč se tak urputně řeší emise CO2, když se na nich lidstvo podílí asi třemi procenty (jak jsem někde četl) a zbytek jde za samotnou přírodou?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist