https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyslouzile-elektrospotrebice-se-na-andelu-zmenily-ve-srotozemstana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysloužilé elektrospotřebiče se na Andělu změnily ve Šrotozemšťana

15.9.2006 19:29 | PRAHA (EkoList)
V minulých třech dnech přicházeli před prostor pražské stanice metra Anděl obyvatelé města s už nefunkčními domácími elektrospotřebiči. Formou happeningu tu dělala osvětu firma Asekol, která provozuje systém zpětného odběru elektrozařízení a jeho následné recyklace. Kovový skelet, kterému pověřený pracovník dával podobu jakési kudlanky nábožné, se od prvního dne akce plnil žehličkami, vysavači nebo třeba televizní obrazovkou. "Překvapilo nás to, zájem je obrovský. Lidé sem nosí veškeré elektrospotřebiče," komentoval průběh happeningu nazvaného "Nakrmte Šrotozemšťana!" zástupce Asekolu Karel Krejsa.
 

šrotozemšťan na andělu
Šrotozemšťan na pražském Andělu.
Foto: Lukáš Král/EkoList

Podle jeho slov je informovanost obyvatel o možnosti bezplatného odevzdání elektrospotřebičů malá. "Celý systém je tak říkajíc v plenkách. Novela vyhlášky o povinném zpětném odběru elektrozařízení platí od srpna loňského roku, vychází z vyhlášky Evropské unie a v rámci celé unie se nyní zavádí," dodává Krejsa. Společnost Asekol má od ministerstva životního prostředí licenci na provádění zpětného odběru elektrozařízení, je tedy vázána povinností informovat veřejnost o svých bezplatných službách.

Z nefunkčních elektrických spotřebičů vzniklá socha bude na Andělu stát do zítřka. Odpad poté poputuje do sběrných dvorů, které Asekol provozuje. Na tuto službu však není sám. "Elektrozařízení se rozděluje do deseti základních skupin, to je velká škála. Dá se říct, že každou tu skupinu dělá jiný kolektivní systém. Proto navzájem spolupracujeme," uzavírá Krejsa.


reklama

 
Lukáš Král

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist