https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoke-ceny-medu-lakaji-na-novem-zelandu-zlodeje-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoké ceny medu lákají na Novém Zélandu zloděje včel

31.3.2017 01:58 | WELLINGTON (ČTK)
Organizované kriminální skupiny na Novém Zélandu kradou včely a dále je přeprodávají. Využívají tak situace, kdy ceny medu v této zemi závratně rostou.
Organizované kriminální skupiny na Novém Zélandu kradou včely a dále je přeprodávají. Využívají tak situace, kdy ceny medu v této zemi závratně rostou.
Organizované kriminální skupiny na Novém Zélandu kradou včely a dále je přeprodávají. Využívají tak situace, kdy ceny medu v této zemi závratně rostou, píše agentura Reuters. "Je to nová zlatá horečka," říká Laurence Burkin, manažer společnosti The True Honey v Dannevirke, severně od Wellingtonu, kterému ukradli pět úlů.
 

Krádeže úlů se množí, do ledna bylo za uplynulých šest měsíců zaznamenáno 400 krádeží včelstev nebo medu, sdělila novozélandská policie, aniž poskytla údaje za předchozí období.

"Nic nenasvědčuje tomu, že by v této chvíli šlo o jeden specializovaný gang zlodějů, ale domníváme se, že tato trestná činnost je organizovaná a pravděpodobně prováděná ve skupině," uvedl Alasdair MacMillan z novozélandské policie.

Krádeže se objevují v době, kdy novozélandská produkce medu vzkvétá. Vývoz se podle údajů místního ministerstva průmyslu do června meziročně zvýšil o 35 procent na 315 milionů novozélandských dolarů (5,6 miliardy Kč). Asi třetina medu se prodává do Číny a do Hongkongu.

Včelaři se domnívají, že za narůstajícími krádežemi včelstev je rostoucí cena místního medu Manuka, která se podle oficiálních údajů od roku 2012 zvýšila třikrát.

"Med je předražený, je to absurdní. Jsou to lehce vydělané peníze," domnívá se Bruce Robertson, ředitel včelařské firmy Haines Apiaries na severu Nového Zélandu.

Med Manuka je místní produkt ceněný pro své antibakteriální účinky a chuť. Podle vládních údajů se prodává za 148 novozélandských dolarů (2600 Kč) za kilo. Včelí roj stojí 2000 novozélandských dolarů (35.000 Kč).

Bruce Robertson říká, že před časem utratil asi 5000 novozélandských dolarů za bezpečnostní opatření, protože zjistil, že mu z jeho asi 3000 úlů ukradou týdně jeden až dva.

Policie nyní spolupracuje se svazem novozélandských včelařů a ministerstvem průmyslu, aby se zdokonalily metody vyšetřování a aby vznikla databáze, která by sledovala pohyby včelstev v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist