https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-60-let-vyhynulo-19-druhu-motylu-polovina-zbylych-je-ohrozena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za 60 let vyhynulo 19 druhů motýlů, polovina zbylých je ohrožená

24.4.2019 00:25 (ČTK)
AOPK ČR má pro vzácné druhy živočichů a rostlin deset programů či plánů péče. Jedním z nich je záchranný program pro umělý odchov housenek hnědáska osikového a jejich vypouštění na vhodná místa v Polabí, například právě v národní přírodní rezervaci Libický luh. / Ilustrační foto
AOPK ČR má pro vzácné druhy živočichů a rostlin deset programů či plánů péče. Jedním z nich je záchranný program pro umělý odchov housenek hnědáska osikového a jejich vypouštění na vhodná místa v Polabí, například právě v národní přírodní rezervaci Libický luh. / Ilustrační foto
Foto | ressaure / Flickr
Za posledních 60 let vyhynulo 19 druhů motýlů, polovina zbylých 142 druhů je ohrožená. Lesy dnes pokrývají větší plochy než dříve, ale rostliny a živočichové v nich ubývají. V tiskové zprávě o tom včera informovala Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR). V rámci záchranného programu AOPK ČR včera ministr Richard Brabec (ANO) vypustil v národní přírodní rezervaci Libický luh zhruba sto housenek hnědáska osikového, který patří mezi kriticky ohrožené druhy. V lese by housenky měly zakuklit a vytvořit novou populaci.
 

"Hmyz mizí především kvůli způsobu hospodaření v krajině. Na vybraných místech proto podporujeme sečení a pastvu či speciální opatření v lesích. Pro vybrané druhy pak v krajních případech připravujeme záchranné programy," řekl Brabec. Úbytek hmyzu je podle něj jedním z největších problémů ochrany přírody.

AOPK ČR má pro vzácné druhy živočichů a rostlin deset programů či plánů péče. Jedním z nich je záchranný program pro umělý odchov housenek hnědáska osikového a jejich vypouštění na vhodná místa v Polabí, například právě v národní přírodní rezervaci Libický luh.

Podle odborníků hnědásci potřebují dostatek světla, tedy méně hustý les. Nesnášejí ale extrémně velké paseky a holá místa. "Vyhovuje jim prosvětlený les s jasany, jehož listy se housenky hnědáska živí. V Libickém luhu jsme mohli obnovit podmínky pro jeho výskyt například vyřezáním dřevin, jejichž semena jsou roznášena vzduchem," řekl koordinátor záchranného programu Václav John.

Ačkoliv lesy v Česku podle AOPK ČR pokrývají větší plochu než začátkem minulého století, vyskytuje se v nich méně rostlinných a živočišných druhů. Hnědásek dříve běžně žil v Polabí a na jižní a střední Moravě v nížinných lesích, které bývaly více prosvětlené.

"Současná podoba krajiny už motýlům nevyhovuje a i druhy, které zatím nejsou ohrožené, se stávají vzácnými. Záchranný program nepomůže jen hnědáskovi. Díky tomu, že se les prosvětlí, by se měly vrátit další druhy rostlin i živočichů typických pro světlé nížinné lesy," uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc.

AOPK ČR je specializovaná organizační složka, která zajišťuje odbornou a praktickou péči o přírodu, zejména chráněné krajinné oblasti, maloplošná chráněná území a ptačí oblasti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

24.4.2019 10:30
Paráda, vypustil 100 housenek. ..Lze s téměř jistotou předpokládat že do dalšího dne se nedožije ani 5%!!! Sleduji dlouhodobě jak dříve běžný hmyz mizí, ale nemyslím že je to jenom ztrátou prostoru spíše se jedná o razantní změnu krajinných podmínek, nesmyslně přemnožené ptactvo hmyz dokonale vysbírá, nepohrdne ani dříve nezajímavými druhy brouků. Koloběh hmyzích procesů se zastavuje především úbytkem přirozené krajinné plochy, chybí zbytky organických hnojiv a vymizely domácí hnojiště, dokonalé odkanalizování splaškových vod, přebytek dravých ptáků odlovujících všechnu drobnou zvěř...Jestli sekám zahradu jednou nebo pětkrát za rok není pro krátký životní cyklus brouků a hmyzu rozhodující.
Odpovědět
co

27.4.2019 00:04
Dobrý den, příště až budete šířit své zjevně laické názory (apatrně jste myslivec, ale to fakt neznamená že jste automaticky odborníkem na hmyz) by bylo dobré si nastudovat něco vědecké literatury o tom jak fungují společenstva hmyzu a co se s dnes s hmyzem děje a hlavně proč. Začít můžete zde:
– Ochrana denních motýlů v České republice – Analýza stavu a dlouhodobá strategie
– Ohrožený hmyz nelesních stanovišť: ochrana a management
– Ohrožený hmyz nížinných lesů: ochrana a management
– Ekologická obnova území narušených těžbou nerostných surovin a průmyslovými deponiemi
– Bezobratlí postindustriálních stanovišť: význam, ochrana a management

Pak si možná sám uvědomíte jaké nesmysly jste napsal...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist