https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaby-u-cernobylu-maji-tmave-zbarveni-ktere-pomaha-prezit-radiaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žáby u Černobylu mají tmavé zbarvení, které pomáhá přežít radiaci

10.10.2022 02:12 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Když se blížíte k jaderné elektrárně Černobyl, začnou detektory radiace hlasitěji pípat, lidí je čím dál méně a žáby jsou mnohem tmavší. Rosničky, které žijí v zóně zamořené po výbuchu této jaderné elektrárny, totiž mají mnohem intenzivnější pigmentaci, která jim nejspíš pomohla přežít v prostředí, kde je zvýšená úroveň radioaktivity. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali stovky obojživelníků žijících v uzavřené zóně kolem Černobylu a mimo ni, napsal britský list The Times.
reklama

 

Biologové zveřejnili své poznatky ve studii v odborném periodiku Evolutionary Applications, kde napsali, že pigmentace je u žab tím intenzivnější, čím blíže elektrárně žijí. Rosničky, které obvykle mají zelené zbarvení, tak jsou v oblastech s nejvyšší radiací kvůli většímu množství melaninu téměř černé.

"Žáby, které žijí uvnitř uzavřené zóny, mají významně tmavší odstín hřbetní kůže, než ty, které žijí mimo ni," uvedli odborníci.

Upozornili však na to, že barva nekoresponduje se současnou úrovní radiace, která od havárie klesla o několik řádů. Odstín kůže odpovídá situaci, v níž byli předkové současných jedinců před deseti až 15 generacemi. Tehdy podle všeho měly tmavší rosničky větší šanci na přežití, a předaly tak své geny potomkům.

"Je známo, že tmavší zbarvení chrání před radiací tím, že neutralizuje volné radikály a snižuje poškození DNA. Zejména melaninová pigmentace podle všeho zajišťuje ochranu před ionizující radiací," napsali autoři studie.

Tmavší pokožka dokáže člověka chránit před slunečním zářením a má se za to, že stejný efekt má v případě radioaktivního záření po havárii. Po výbuchu v Černobylu tak dokázaly přežít pouze tmavěji zbarvené rosničky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.10.2022 06:42
U článku o zraněných zvířatech/vlku, diskuse nebude ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 07:56 Reaguje na smějící se bestie
To měl být interní text MŽP a záchr stanic. Netuším, co s tím nadělá řadový občan.
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.10.2022 09:45 Reaguje na smějící se bestie
Proč diskuze? Co kdyby nevyzněla pro toho zraněného vlka příznivě? A pro zamordované ovce nikdo "neslzí" a nikoho, kromě majitele, to zřejmě příliš netrápí. Ale mermomocí chránit predátora to je asi v pohodě......
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.10.2022 11:04 Reaguje na Milan Milan
Ať jí otevřou a uvidí se.
Nějaký vlk se dá občas vydržet/přežít, ale když se přemnoží a škodí - je to špatně !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 07:27
Jako malý kluk jsem byl zklamaný, že Černá louka není černá. Kdyby mi ukázali tmavou rosničku, asi by mě to natrání přešlo. Jinými slovy, Vida, k čemu je Chernobyl dobrý! Vědci zde mohou studovat evoluci online, Oline!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.10.2022 08:26
No nevím. UV není radiace. Radiace je alfa a tu stíní cokoli ale je spíše v potravě, beta to by snad melanin mohl pomoci a gama a tam na melanin nevěřím.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.10.2022 09:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Třeba se dozvíme, že je lepší místo olova používat na odstínění vrstvu melaninu.
Odpovědět
va

vaber

10.10.2022 09:10
když jsem letos ryl záhon,našel jsem dvě malé žabky lezly v oraništi a skoro nebyly vidět,protože byly téměř černé,jak zem na záhonu,
že bych tam měl taky radiaci ,nebo emigrovaly z Ukrajiny?
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.10.2022 09:34
A jakou barvu měli tyto rosničky před výbuchem se ví??? Že by se vyrovnali s nadbytkem radiace v řádu desítek let mi připadá evolučně dost nepravděpodobné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 09:46 Reaguje na Milan Milan
A jak jinak, resp proč ne? Barevné mutace vznikají právě takto, bílá vrána nemá (světle) šedé předky, narodí se černým rodičům. Ozařování se využívá laboratorně a sledují, co to udělá. A ti samí vědci, nečeká se sto let! Je otázka, zda se tato forma udrží dlouhodobě, nebo časem opět sklouzne k původní (zelené) podobě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.10.2022 13:32 Reaguje na Milan Milan
Já jsem ten článek možná pochopil blbě, ale mně z něj vyšlo, že ty tmavě zabarvené ... v době výbuchu ... měly právě díky tomu zabarvení větší šanci to ustát a tím pádem jich víc přežilo a dále se množily.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.10.2022 10:17
Safra po výbuchu tam žijí rosničky a jaký výbuch byl tady, že jsou doslova
vzácností? Že by to byl "výbuch" ochranářství podporujících predátory těch
rosniček? Straky a sojky je rády slupnou rovnou na stromě a totéž kuny,
norci a jiná škodná. V "kalužích" jim pulce sloupnou volavky a jiní
predátoři a tak nezbývá než obdivovat umělou divočinu v Černobylu. Možná
to je nová šance pro přírodu a odolnější lidi, jakými jsou lidé žijící
v okolí elektrárny.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.10.2022 17:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Postavte jim přehradu, jistě je pak budete moct i exportovat
Odpovědět
Hu

Hunter

10.10.2022 11:12
Dotaz na redakci. Z jakého důvodu nelze přidat komentář k článku o zraněných zvířatech/vlku? To je záměr?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist