https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacala-kontroverzni-ochrana-belovezskeho-pralesa-s-kacenim-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začalo kontroverzní kácení stromů v Bělověžském pralese

24.5.2016 14:25 | VARŠAVA (ČTK)
Dvou "doporučených zón" o celkové rozloze 17 000 hektarů, což je třetina celé rozlohy pralesa, se zahajovaná operace nedotkne. To má umožnit, aby se zjistilo, zda se příroda skutečně dokáže bránit sama
Dvou "doporučených zón" o celkové rozloze 17 000 hektarů, což je třetina celé rozlohy pralesa, se zahajovaná operace nedotkne. To má umožnit, aby se zjistilo, zda se příroda skutečně dokáže bránit sama
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na východě Polska začala kontroverzní operace "ochrany" proslulého Bělověžského pralesa, která zahrnuje rozsáhlé kácení stromů. Oznámila to polská vláda. Proti tomuto zásahu do unikátní přírodní oblasti označené za kulturní dědictví UNESCO protestují četné ekologické skupiny, včetně například Greenpeace či Světový fond na ochranu přírody (WWF).
 

"Naším cílem je zastavit degradaci lesa, ale také chránit život a zdraví místní populace... a odvrátit nebezpečí požárů," vysvětloval ředitel státních lesů Konrad Tomaszewski důvody, proč se úřady k tak velkému zásahu do pralesa odhodlaly. Jedním z hlavních motivů je podle něj napadení stromů dřevokazným hmyzem.

"Operace začala dnes," řekl Tomaszewski, přičemž se pečlivě vyhýbal podmínkám, za nichž bude prořezávání nebo kácení stromů probíhat, ale i dalším krokům v lese. Nicméně uvedl, že prioritou je porazit napadené stromy, které by mohly spadnout na cesty a zranit strážce nebo turisty, kterých je v Bělověžském pralese hodně.

Dvou "doporučených zón" o celkové rozloze 17 000 hektarů, což je třetina celé rozlohy pralesa, se zahajovaná operace nedotkne. To má umožnit, aby se zjistilo, zda se příroda skutečně dokáže bránit sama, jak tvrdí ekologové, dodal Tomaszewski.

Sedm organizací zabývajících se ochranou životního prostředí, včetně Greenpeace nebo WWF, v polovině dubna poslalo Evropské komisi stížnost na plán polské vlády, který podle nich porušuje evropskou normu o ochraně přírody a vzácných druhů.

Vláda podle ekologických aktivistů využívá lýkožrouta jako záminku pro komerční těžbu dřeva. Petici proti intenzivnějšímu kácení podepsalo na 140 000 Poláků.

Podle plánu polského ministra životního prostředí Jana Szyszka by se v unikátním pralese, kde žije například zubr či šest desítek dalších druhů savců, mohlo v příštích deseti letech vykácet až 188 000 metrů krychlových dřeva. Dosud byl limit 63 000 kubíků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist