https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-tyden-pro-klima-v-planu-jsou-projekce-workshopy-i-piknik?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná Týden pro klima, v plánu jsou projekce, workshopy i piknik

12.9.2022 11:20 | PRAHA (ČTK)
Foto | Elena Mozhvilo / Unsplash
Desítky akcí po celém Česku přinese Týden pro klima, který začíná dnes a upozorňuje na nutnost lepší ochrany klimatu. V plánu jsou například přednášky o dopadech změny klimatu, promítání snímků s ekologickou tematikou, piknik i akce, kde si lidé mohou vyměnit knihy nebo oblečení. Týden pro klima se letos koná potřetí.
reklama

 

"Řešení klimatické krize je věcí každého z nás. Týden pro klima může být pro řadu lidí vhodným začátkem. Někomu může přinést nové informace, jinému třeba nové kontakty nebo podobně naladěné spojence pro budoucí místní projekty vedoucí k lepší ochraně klimatu," uvedla Jitka Martínková z Klimatické koalice, která společně se Zeleným kruhem Týden pro klima zaštiťuje. Jde o platformy sdružující tuzemské, převážně ekologické, organizace.

V Praze se už dnes uskuteční happening, během něhož na Náplavce vznikne banner znázorňující globální oteplování. Součástí akce bude také sběr podpisů pro petici určenou vrcholným představitelům a představitelkám Evropské unie. Petice požaduje například urychlení přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům energie či ochranu uprchlíků, kteří své domovy opustí v důsledku dopadů změny klimatu. Architektka Kateřina Vídenová a architekt Peter Bednár pak večer v kavárně Langhans pohovoří o pražských opatřeních adaptace na změnu klimatu.

V dalších dnech se budou v hlavním městě konat třeba vycházka se správcem městské zeleně po Proseku, přednáška o veganství či workshop, jehož účastníci vytvoří návrhy na vylepšení zahrady domova pro zrakově postižené Palata. Na širokou veřejnost pak cílí workshop na téma kompostování, lidé mohou také pomoci s čištěním ptačích budek v parku Cibulka. O dopadech klimatické změny i zkušenostech z výzkumných pobytů v Antarktidě pak v Knihovně Václava Havla pohovoří polární bioložka Marie Šabacká. V sobotu se pak uskuteční výměna knih před komunitním centrem Vzlet a výměna oblečení, knih a hraček na Jizerce.

V Brně v Haškov ulici dnes začne výstava na téma klimatické změny. Také v Brně pak mohou lidé pomoci s údržbou ptačích budek v parku pod Špilberkem nebo si zajít na film o významu medonosných včel, jehož projekce bude v Moravské zemské knihovně. V týdnu je na programu také představení "klimatické činohry" Odvaha k beznaději v Industře, nebo piknik s hraním deskových her v centru města - lokalitu pořadatelé ještě upřesní.

V Ostravě si lze zahrát Klima kvíz ve Staré aréně nebo si v centru PANT poslechnout debatu o tom, nakolik je Ostrava připravena na změnu klimatu. Akce se však uskuteční i ve více než 30 dalších městech po celé zemi a část programu bude i on-line.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

12.9.2022 11:53
Je otázka, kolik činností v rámci Týdne pro klima může nějak klimatický rozvrat aspoň trošičku zvrátit. Je se asi třeba zamyslet nad tím, kolik lidí si po Týdnu za klima s uspokojením řekne, jak úžasně ochraně klimatu přispěli a již se nebudou ochotni angažovat pro způsoby, které by s klimatem přece jen mohly nějak pohnout.

Je třeba rozližovat mezi ochranou klimatu a hrou na ochranu klimatu. Odvést pozornost od ochrany klimatu hraním hry na ochranu klimatu považuji za kontraproduktivní a nebezpečné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.9.2022 12:35
Já bych zase udělal Týden pro energie, v plánu jsou projekce, workshopy i piknik se Síkelou a spol.
Snad bychom se konečně dozvěděli ,kde vlastně s tou úžasně levnou a dostupnou energií jsme.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.9.2022 14:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobrý den pane Vinklere.
Začínáte se řadit mezi řvouny, co nenabízí žádné řešení, jen kritizují a chtějí rozvrat.
Už máme uděláno dřevo na zimu nebo čekáte na pana Sikelu a EU, až Vám dají nějaké peníze na ty drahé energie, co způsobila ta škaredá EU, největší nepřítel vašeho blahobytu?
Čekal bych od vás, velkého kritika EU a energetické koncepce, že si za ty roky kritiky uděláte zadní vrátka a na stát a EU nebudete spoléhat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.9.2022 16:56 Reaguje na Michal Uhrovič
Zdravím pane Uhroviči ,

nevím v čem děláte vy, ale za sebe mohu prohlásit, že malou komunální energetiku znám a od samého počátku se zajímám o OZE a jistý obecný přehled z oblasti mám také.
Nevím jak dlouho sledujete Ekolist, ale od samého počátku jsem měl a mám výhrady k vytyčené energetické politice EU a považoval a považuji ji za nereálnou, s tím, že nám nepřinese nic dobrého. A taky jsem uvedl proč.

Teď jsme v krizi a mám mlčet k té hrůze co se děje kolem
nás ?
Všechny běžné domácnosti teď budou platit za chyby chybných politických rozhodnutí v této oblasti. Mám jásat nad tím, že se musíme skládat na chybná rozhodnutí (j)elit ?

Nebudu vás školit o vztazích státu a občanů , jedno byste však měl vědět. Atributem každého státu je to, že také zajišťuje bezpečnost občanů i únosné sociální podmínky.

Zadní vrátka - poslužte si pro sebe dle libosti, ale mě do toho netahejte. Státu jsem za celý produktivní život odvedl tolik ,stejně jako většina občanů, že nám to za zbytek života ani nemůže vrátit.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist