https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahradkari-se-po-rade-let-dockali-sveho-zakona-podepsal-ho-zeman
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrádkáři se po řadě let dočkali svého zákona, podepsal ho Zeman

1.6.2021 14:23 (ČTK)
Zákon upravuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků.
Zákon upravuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků.
Foto | ŠJů / Wikimedia Commons
Zahrádkáři budou mít po několika letech snahy svůj zákon. Zahrádkářský zákon, který má za cíl především upravit postavení a veřejnou prospěšnost zahrádkářského hnutí v českém právním řádu, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Zákon upravuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků. Předchozí tři pokusy prosadit takovýto zákon nebyly úspěšné. S nynějším návrhem uspěla skupina tří desítek poslanců z různých stran, koaličních i opozičních. Argumentují mimo jiné tím, že obdobný zákon existuje ve všech okolních zemích.
 

Na přijetí zákona naléhal loni také premiér Andrej Babiš (ANO), když řekl, že poslanci by měli spíše schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19. Schválení zákona by podle něj bylo krokem k soběstačnosti Česka v pěstování ovoce a zeleniny.

Zahrádkářskému spolku bude nyní možné propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou, a to nejméně na dva roky. Pokud bude propachtovatelem stát nebo obec, bude nejkratší možná doba pachtu deset let. Zahrádkářskou činností se bude obecně rozumět veřejně prospěšná činnost zaměřená na pěstování ovoce, zeleniny, květin, užitkových nebo okrasných rostlin, jejich další zpracování nebo úpravu.

Zahrádkářská činnost má také podle schválené verze zákona výchovný a estetický aspekt pro utváření vztahu k přírodě mladé generace. Podílí se i na ochraně přírody, životního prostředí a pestrosti krajinného rázu.

V roce 2001 zamítla Sněmovna návrh zahrádkářského zákona již v prvním čtení. Další návrh vetoval v roce 2010 tehdejší prezident Václav Klaus a Sněmovna už o jeho vetu nerozhodla. Naposledy ho v roce 2016 vrátila Sněmovna autorům k dopracování, což je jen jiná forma zamítnutí.

Zákon má i své odpůrce. Někteří mu vyčítali, že zapleveluje právní řád. Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) ho označil za cár papíru. Kritici zákona poukazovali například na to, že zahrádkáři fungují dodnes bez svého zákona.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist