https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakon-o-myslivosti-neumoznuje-plosne-a-natrvalo-uzavrit-oboru-potvrdil-us
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákon o myslivosti neumožňuje plošně a natrvalo uzavřít oboru, potvrdil ÚS

26.5.2022 12:25 | BRNO (ČTK)
Obora Jelenice se nachází na Opavsku mezi městy Hradec nad Moravicí a Vítkov. Její polohu zvýrazňuje malebné údolí řeky Moravice, na jejímž pravém břehu se obora rozkládá. Historie Obory Jelenice sahá až k roku 1805. Hlavními druhy zvěře chované v oboře jsou daněk skvrnitý, muflon, jelen Sika východní Dybowského, prase divoké a jelen lesní. Při lovu je každému loveckému hostu přidělen lovecký doprovod.
Obora Jelenice se nachází na Opavsku mezi městy Hradec nad Moravicí a Vítkov. Její polohu zvýrazňuje malebné údolí řeky Moravice, na jejímž pravém břehu se obora rozkládá. Historie Obory Jelenice sahá až k roku 1805. Hlavními druhy zvěře chované v oboře jsou daněk skvrnitý, muflon, jelen Sika východní Dybowského, prase divoké a jelen lesní. Při lovu je každému loveckému hostu přidělen lovecký doprovod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zákon o myslivosti neumožňuje plošně a natrvalo uzavřít oboru pro veřejnost. Ústavní soud (ÚS) potvrdil stanovisko správních soudů a odmítl stížnost společností GroCredit a Opavská lesní, které v minulosti prosadily uzavření obory Jelenice na Opavsku. Krajský soud v Ostravě ale na podnět okolních samospráv zrušil opatření obecné povahy, které vstup veřejnosti zakazovalo. Ústavní soudci zpřístupnili usnesení ve své databázi.
 

"Zákon o myslivosti neopravňuje orgán státní správy myslivosti bez dalšího nařídit zákaz vstupu do honitby, nýbrž lze tak činit pouze na žádost uživatele honitby v odůvodněných (a současně časově vymezených) případech. Zákon o myslivosti přitom výslovně hovoří o době, kdy lze omezení vstupu nařídit (např. doba hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo doba provádění lovů)," stojí v usnesení.

Pokud je zapotřebí chránit před lidmi například ohrožené druhy živočichů a rostlin, lze používat jiné právní nástroje, konkrétně zákon o ochraně přírody a krajiny. V případě obory Jelenice se však podle ÚS neprokázalo, že by pohyb lidí zvířatům škodil. "Pro danou věc je podstatné, že podklady, ze kterých by vyplývala potřeba jakkoli omezit vstup veřejnosti do obory Jelenice, zcela absentují," napsali ústavní soudci.

Ústavní stížnost směřovala proti rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě a Nejvyššího správního soudu (NSS). Právě NSS ve svém rozhodnutí z letošního ledna zdůraznil, že omezování vstupu veřejnosti do honitby "musí být z povahy věci realizováno tak, že nevyloučí právo každého volně procházet krajinou a užívat les, jak garantují veřejnoprávní předpisy".

Obora se nachází na Opavsku mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem. Rozkládá se na břehu řeky Moravice. V oboře žijí daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Historie obory sahá do roku 1805. Z rozhodnutí správních soudů plyne, že držitelem honitby je Honební společenstvo Březová Obora, firma GroCredit vlastní nemovitosti v oboře, stejně jako Opavská lesní, která je také uživatelem honitby.

Souhlas s úplným zákazem vstupu do honitby původně udělil Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Opatření obecné povahy pak vydával městský úřad Vítkov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist