https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zapadni-ghat-je-domovem-unikatnich-zivocisnych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřZápadní Ghát je domovem unikátních živočišných druhů

1.2.2002 17:40 | PRAHA/KERALA (Indie) (EkoList)
Na počátku tohoto týdne přinesl EkoList v článku National Geographic představil seriál o místech s unikátní biodiverzitou informaci o novém seriálu magazínu National Geographic, který je věnován místům s jedinečnou biodiverzitou. První text ze série článků na toto téma přinesl reportáž o indickém pohoří Západní Ghát. Dnes jsme získali povolení k danému článku publikovat tři fotografie.
 

Oblast Západního Ghátu se táhne podél jihozápadního pobřeží Indického poloostrova a tvoří jej několik menších horstev. Z ekologického hlediska se tu nacházejí cenné tropické deštné pralesy, horské pralesy a rozsáhlé louky, které ukrývají velké množství endemických - tedy nikde jinde na Zemi se nenalézajících - druhů rostlin a živočichů. Proto byla oblast Západního Ghátu a nedaleké Srí Lanky zařazena organizací Conservation International mezi takzvaná horká místa, což jsou oblasti, v nichž žije velké množství endemických druhů a které zároveň čelí možnosti postupného zničení v důsledku činnosti člověka.

Západní Ghát

Pohoří Západního Ghátu je ohrožováno zejména rozšiřováním území vhodného k zemědělství, při čemž jsou postupně vypalovány a klučeny lesy. Zdejší ekosystémy jsou také pod tlakem důlních společností a společností těžících dřevo.

Odpočívající skupina tahrů

Mezi zvířaty, která můžeme zahlédnout pouze zde, je například makak lví (Macaca silenus), zvláštní svou černou srstí místo hnědé, obvyklé u ostatních makaků. Dalším takovým živočichem je tahr jihoindický (Hemitragus hylocrius), jehož jméno figuruje v červené knize ohrožených savců organizace IUCN.

Tahr jihoindický

Tahr je druhem divoké kozy, která v dospělém věku dosahuje váhy přibližně 80 - 100 kg a dorůstá výšky přibližně jednoho metru v kohoutku. V současné době se nacházejí zbytky populace tahra jihoindického především v národním parku Eravikulam, kde podle údajů organizace The Nilgiri Tahr Foundation žije přibližně tisíc jedinců.

Foto: Kunji/The Nilgiri Tahr Foundation


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist