https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdar-nad-sazavou-chce-kvuli-ochrane-prostredi-zelene-strechy-a-fasady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žďár nad Sázavou chce kvůli ochraně prostředí zelené střechy a fasády

30.1.2020 00:08 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Žďár nad Sázavou chce postupně uskutečnit opatření zaměřená na zlepšení životního prostředí. Připravený plán radnice zahrnuje například tvorbu zelených střech a fasád městských budov, využívání odpadní a dešťové vody, elektromobilů a sluneční energie nebo obnovování polních cest. / Ilustrační foto
Žďár nad Sázavou chce postupně uskutečnit opatření zaměřená na zlepšení životního prostředí. Připravený plán radnice zahrnuje například tvorbu zelených střech a fasád městských budov, využívání odpadní a dešťové vody, elektromobilů a sluneční energie nebo obnovování polních cest. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Žďár nad Sázavou chce postupně uskutečnit opatření zaměřená na zlepšení životního prostředí. Připravený plán radnice zahrnuje například tvorbu zelených střech a fasád městských budov, využívání odpadní a dešťové vody, elektromobilů a sluneční energie nebo obnovování polních cest. Starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město) k tomu včera na tiskové konferenci poznamenal, že je i na městech, aby se k problematice nějak postavila.
 

"Pro mě osobně je udržitelnost životního prostředí a vůbec adaptace na změnu klimatu velice důležité a zásadní téma," uvedl Mrkos. Dodal, že jde o zdraví obyvatel i dalších generací. Připravený soubor opatření města podle něj vychází ze selského rozumu, z toho, co se dělalo dřív, ale i z toho, co umožňují dnešní technologie. "Všechny věci jsou vyzkoušené, už někde fungují," řekl. Některé projekty radnice připravuje, na jiné by mělo dojít výhledově. Shánět na ně bude dotace.

Mezi chystané patří třeba ozelenění střechy bývalého městského úřadu na náměstí, na což už město požádalo o dotaci. "Počítáme statiku dalších střech," uvedl starosta. Přibývat budou také zelené fasády. Loni nechalo město vysadit popínavé rostliny u prvních tří městských domů, zjara bude sázení pokračovat. Vytipovaných objektů je asi 15. "Myslím si, že poměrně levná záležitost a s velkou perspektivou," uvedl Mrkos.

V budově městského úřadu má vedení v plánu využívat odpadní vodu z umyvadel třeba ke splachování toalet. V úmyslu má rovněž zachycovat ze střech dešťovou vodu, dalo by se s ní i zalévat.

Městské střechy by podle plánu také mohly ve větší míře pokrývat fotovoltaické panely. "Město má přibližně 4,5 hektaru střech," řekl Mrkos. Díky slíbené dotaci by letos mohli žďárští úředníci dostat pro cesty městem elektromobil, nahradit má dosluhující vůz. Dobíjecích stanic je ve Ždáru nad Sázavou pět.

Město s 21.000 obyvateli by také chtělo změnit přístup k pronajímání svých zemědělských pozemků. Přednostně by je měli dostávat zemědělci hospodařící způsobem šetrnějším ke krajině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

30.1.2020 14:07
Koukám, že když je dotace, tak se realizuje kdejaká hloupost. A to nemám vůbec nic proti zeleným střechám - dokonce jednu za své a ze své záliby mám.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.1.2020 06:37
Škoda, že v krajských městech takový přístup chybí.. no jo no.. jsou moc pod mocí nekomunálních politiků a ti mají jiné zájmy než ŽP nebo obyvatele ČR... sice i v Olomouci se něco pohnulo kupředu, ale zdaleka ne v takové míře jako v menších městech... smutné...
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2020 09:54
Pracuji v domě se zelenou střechou. Co pár let nám prší ze stropu a padají na hlavy stropní sádrokartonové panely nasáknuté vodou.
Čili zelenou střechu ano, ale musí být kvalitně provedena (ideálně deska z vodonepropustného betonu). Fólie, jaké se dávají v současné době, jsou k ničemu protože nevydrží letní rozpálení na 40 - 50 stupňů a v zimě vymražení. V relativně krátké době (vzhledem k životnosti budovy) prostě rupnou (a střecha se musí celá odkopat a přetěsnit novou fólií).
Takže ta zelená střecha v současném provedení znamená periodické (co několik let) náklady na její generálku. Což je asi ekonomicky zajímavější než náklady na její zřízení.
Přitom tuhle technologii zvládali už staří Babyloňané (visuté zahrady královny Semiramis), ti ovšem nepoužívali nějaké lagricové fólie, ale poctivé cihly s glazurou, utěsněné asfaltem (a vydrželo jim to stovky let). Dneska by se klidně mohl na to utěsnění použít přetavený plastový odpad.
Další možností by bylo postavit místo střech skleníky, které tímto problémem netrpí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist