https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelene-strechy-v-cr-pokryvaji-tri-miliony-metru-ctverecnich.poptavka-po-nich-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelené střechy v ČR pokrývají tři miliony metrů čtverečních. Poptávka po nich roste

7.6.2024 00:32 | PROSTĚJOV (ČTK)
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zeleň v Česku od roku 1990 pokryla zhruba tři miliony metrů čtverečních střech, které díky tomu mají lepší izolační vlastnosti a zpříjemňují klima v okolí. Loni přibylo bezmála 400 000 metrů čtverečních ozeleněných střech. Ve srovnání s rokem 2016, kdy se poptávka začala zvyšovat, je to trojnásobná plocha. Projekty zaměřené na ozelenění střech nejčastěji financují soukromníci na novostavbách rodinných domů. Vyplývá to z průzkumu Green Market Report, který publikovala odborná Sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně.
 
Odhad ozeleněných ploch vychází z množství dodaného střešního substrátu, který je hlavní součástí vegetačních střech. "Zelené střechy se používají od nepaměti, v poslední době ale kvůli adaptaci na rostoucí teploty zažíváme boom a poptávka se výrazně zvyšuje," řekl dnes novinářům David Podhorský z firmy Dawyck, která dodává pásy se substrátem a zelení určené pro tento typ izolace střech.

Zelené střechy podle něj fungují jako ideální izolant, díky kterému lze snížit účet za energie a zároveň zpříjemnit místní klima. "Zelená střecha velmi tlumí prostup tepla do objektu, takže lidé nemusí mít klimatizaci nebo ji mohou používat pouze na minimální výkon. V zimě pak zelená střecha dodává domu tepelnou setrvačnost," uvedl Podhorský, podle kterého navíc střešní hydroizolace pokrytá vegetací nedegraduje tak rychle, jako když je vystavena přímému slunci.

Do ozelenění střešních konstrukcí nejčastěji investuje soukromý sektor, loni stál za víc než třemi čtvrtinami všech projektů. Vegetační střechy odborníci zakládají především na rodinných domech (48 procent), komerčních objektech (15 procent) a bytových domech (15 procent). Necelou čtvrtinu zelených střech instalovali zástupci veřejného sektoru na školách a dalších institucích.

Na projekty lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. "Od července 2022 platí pro právnické osoby a veřejné instituce nová motivační vyhláška. Pokud na budově mají zelenou střechu, hradí snížený stočný poplatek za srážkovou vodu. V evropském měřítku jde o výjimečně progresivní úpravu," podotkla ředitelka Svazu zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková.

V Česku loni dominovaly extenzivní zelené střechy, pro jejichž vegetaci stačí několik centimetrů substrátu. Nezatěžují příliš stavební konstrukci, takže nejsou náročné na finance ani údržbu. Často na nich rostou sukulenty. Oblíbené jsou také přírodní typy zelených střech s vyšší luční vegetací. "I drobná ozeleněná střecha zadrží vodu v místě dopadu a odpaří ji zpět do malého vodního cyklu. Přispěje tím ke stabilizaci mikroklimatu v zastavěném území a předejde lokálnímu přetížení kanalizace," upozornila Šimečková.

Intenzivní neboli pobytové zelené střechy, které potřebují vyšší vrstvu substrátu kvůli pestřejšímu sortimentu rostlin, tvořily jen necelou pětinu loni založených střech. Mnohdy vznikají na podzemních parkovištích a v městském prostředí působí jako parkové plochy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.6.2024 05:10
za 34 let to zas taková " diskotéka" není.
ono možná jde spíš o to, že o takovou zelenou střechu se musí také starat. A to zkrátka klasická střecha nepotřebuje.

Klimatizační efekt přírodních střech znali už obyvatelé Islandu, kdy jejich obydlí vypadala jako hrouda zeminy ale i to, že ve starých domech bývali hliněné podlahy.
Ono totiž taková teplota neklasla pod 5 stupňů a když se vytápěla, tak izolace k nezaplacení.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.6.2024 11:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jsme v ČR a o pár set let dál.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

8.6.2024 09:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Záleží jako "zelenou střechu" si zhotovíte.
Převládají extenzivní, tedy můžeme je přirovnat ke skalním stepím. Takže malá vrstva humusu a voda jen co na střechu spadne.
A z praxe víme, že skalní stepi si žijí svým životem. Z údržby možná jednou za rok se podívat a vytrhnout něco co tam se uchytilo a snaží přežít.
Nicméně - základem je kvalitně provedená izolace střechy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.6.2024 09:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
klimatizační efekt obyvatele starého islandu zas tak moc netrápil, oni prostě nechtěli, aby jim pršelo na hlavu, dřevo bylo na islandu vzácnost (pisland se odlesnil během prvního století osídlení) a mrhat dováženým dřevem na šindely by byl luxus, slámy na došky neměli nazbyt, zádná pěkně plošně odlučná hornina (břidlice) na islandu není, není tam také vápenec, a tak holt stavěli z toho co měli - tj. kamenné zdivo a místo malty drny ((méně honosné stavby jenom z drnů), kostra střechy dřevěná a střešní krytina zase jen drny.

ostatně, podobně stavěli svá obydlí pionýrští osadníci na pláních amerického středozápadu.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

7.6.2024 08:27
3 miliony m je jestli správně počítám 300ha. Pěkný příklad jak se dá čísly oblbnout lidstvo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.6.2024 09:23
Proti zeleným střechám absolutně nic nemám. Líbí se mi to. Pokud je někdo chce a chce do toho dát nejen finance ale i práci tak proč ne. Jen je potřeba zmínit, že to nemá pouze samá pozitíva. Například porád neprší a taková střecha potřebuje podstatně víc vody než běžný trávník. Vyhrožuje se suchem tak kde tu vodu potom budou lidi na ty zelené střechy brát?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.6.2024 11:23 Reaguje na Jarek Schindler
O užitku zelených střech (ve srovnání s výborně tepelně izolovanou mnohem levnější bílou střechou s úplným zásakem) by se mělo přestat lhát a tuto lež dotovat.

Pokuch někdo chce estetiku, ať si ji zaplatí.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

8.6.2024 09:26 Reaguje na Jarek Schindler
Skalní stepi zaléváte?
Pokud použijete rostliny, které rostou třeba skalnatém podloží, a je na malinké vrstvě humusu, tak snad ta období sucha zvládnou - co myslíte?
Mnoho lidí si představuje střešní zahrady, jako klasickou zahradu. Ale velmi často jsou založeny právě na rostlinách, které přežívají ve vysokých teplotách, zvládají silné mrazy a i minimum vody v některých ročních obdobích.
Odpovědět

Radek Čuda

7.6.2024 15:12
Nevím jak kde jinde, ale min v Praze jsou zelené střechy v drtivé většině případů jen takovým šidítkem, resp. Potěmkinovou vesnicí, kdy se místo zeleně vystřihne nějaký "úžasný" barák ... nebo ještě lépe několik baráků ... a ta zelená střecha to jako "zachraňuje". Jenže akorát tak prd.
Pětka je takových příkladů plná.
Odpovědět
Pe

Petr

7.6.2024 16:24
A kolik může být v ČR zámkové dlažby? Stovky km2 (tedy desetitisíce hektarů, nebo stamiliony m2)?
A poptávka po ní roste.
Odpovědět
PB

Petr Brok

8.6.2024 11:12
V naší obci zakázáno.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.6.2024 11:14
A co takové porovnání nákladů s klasickou slušně izolovanou střechou?
Ta vrstvička substrátu s trochou vegetace na extenzivní střeše nemůže mít žádné zázračné vlastnosti a stejného efektu lze nepochybně dosáhnout mnohem levněji (jak investičně tak provozně).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist