https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-na-jizni-morave-uz-zmensuji-pole-delaji-delici-pasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci na jižní Moravě už zmenšují pole, dělají dělicí pásy

6.11.2019 00:18 | BRNO; (ČTK)
Zemědělci na jižní Moravě se již připravují na to, že od začátku příštího roku musejí být pole v erozně ohrožených oblastech velká maximálně 30 hektarů. / Ilustrační foto
Zemědělci na jižní Moravě se již připravují na to, že od začátku příštího roku musejí být pole v erozně ohrožených oblastech velká maximálně 30 hektarů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekodomov
Zemědělci na jižní Moravě se již připravují na to, že od začátku příštího roku musejí být pole v erozně ohrožených oblastech velká maximálně 30 hektarů. Někteří jsou si vědomi toho, že jde o záležitost, která může pomoci životnímu prostředí, na druhou stranu všichni hovoří o vyšších nákladech na obdělávání a naznačují, že by je mělo kompenzovat ministerstvo zemědělství, vyplývá jejich z odpovědí na dotaz ČTK.
 

Podle ředitele podniku Pooslaví Nová Ves Lukáše Jurečky přinese rozdělení půdních bloků na menší pole bohatší osevní postupy a větší množství plodin. "Někde se jen točila řepka a kukuřice. Také černá zvěř se nebude cítit v menších blocích tak dobře," uvedl Jurečka.

Zemědělci mají možnost buď pěstovat na půdním bloku víc plodin nebo mohou bloky se stejnou plodinou rozdělit přes 20 metrů širokými pásy. Tam se chystají sít například vojtěšku, hrách či ozimé žito na siláž. "Nám dává také smysl například rozdělit pozemek veliký 47 hektarů ne na dva, ale na více o rozloze zhruba devíti hektarů," řekl Jurečka.

Větší rozrůzněnost krajiny má pomoct i proti erozi, což je jedna z hlavních příčin opatření, které zavedlo ministerstvo zemědělství. Zemědělci jsou však opatrní k tomuto přínosu. "V rovině si myslím, že to takový dopad mít nebude, a na svahu, když přijde velká voda, tak pomůže jen zatravnění. Ale uvidíme, jak to nakonec bude v krajině působit," řekl předseda Agrospolu Knínice Ladislav Menšík.

Pro Zemědělské družstvo Olbramkostel znamená nařízení, že musí změnit hospodaření na 56 procentech ploch. Od příštího roku sice nařízení platí pro erozně ohrožené oblasti, později se bude vztahovat na všechny pozemky. "U nás na rovinách si myslím, že to tak pozitivní dopad mít nebude. Myslím, že v našem případě je lepší než zmenšení bloků vznik větrolamů," řekl předseda družstva Zdeněk Rechtik.

Všichni oslovení říkají, že náklady na obdělávání budou větší kvůli většímu množství výjezdů na pole, náročnější bude administrativa. Jurečka také zmínil, že nejde o jednotnou povinnost v Evropské unii, takže proti jiným státům jsou čeští zemědělci znevýhodnění v případě, že stát nebude zvýšené náklady kompenzovat.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky, který se podílí na projektu InterSucho pomáhající zemědělcům, jde zatím o nejjednodušší pozitivní zásah, který stát mohl udělat. Důležitější je, aby svah s jednou plodinou nebyl delší než 200 metrů, protože pak bude eroze stále stejná. "Nicméně krajina bude rozmanitější a pomůže jí to. Představoval bych si však ještě větší komplex opatření," řekl Trnka. Ta by zajistila přírodě bližší a šetrnější hospodaření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.11.2019 16:56
Když se dívám do leteckých map, tak nechápu, proč někteří čekali, až zahřmí. Holá místa, vedle sem tam stébelko, úrodnost nic moc. Příčina je zřejmá, doufám jen, že u tohoto půlkroku nezůstane.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.11.2019 07:49
Jižní Morava si zadělala na současné problémy svojí chtivostí. Po převratu se tam hromadně vybil skot a podniky se vrhly na rostlinnou produkci a hlavně na to nejlukrativnější. Dobře si pamatuji, jak tady v Čechách se krvácelo na chovu skotu a tamní se jen smáli. Ale karta se obrátila.
Nicméně myslet si, že rozsekáním polí na políčka se zpestří skladba plodin, může jen fantasta. Bude se pěstovat to samé, ale na jednotku plochy se vynaloží víc peněz a je to hlavně hon na krácení dotací, protože při současném neustálém ztěžování podmínek každý chybu udělá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.11.2019 08:11 Reaguje na pavel peregrin
Tam bude především záležet na tom, zda to splní "Naoko", nebo budou chtít svůj problém řešit v 12,05. Neuvedl jsem záměrně název podniku, ale má tak "charizmatický" název, že si to každý dohledá. Ti by mohli jít příkladem a ukazovat exkurzím, jak správně vytvářet a udržovat erozní plochy.
Ano, na jednotku plochy se vynaloží více, ale bude se chránit to, co zemědělce živí. Pojmenovat "kukuřičnou oblast" nejsušší kraj v republice... no budiž, tehdy (po zcelování) to ještě nebylo tak markantní. Ale držet se toho jak klíště i dnes a nehledě na obří erozi vytrvale pokračovat... to dokáže jen tvrdá selská palice. A jak je v Česku tradicí, budou chtít zemědělci za tato "omezení" kompenzace. Prostě dojit a zase dojit.
Odpovědět
Fio Srach

Fio Srach

10.11.2019 11:36
proč maximálně 30ha? ptali se prasat, že takhle se jim to líbí?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist