https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelska-puda-v-praze-se-meni-na-stavebni-parcely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělská půda v Praze se mění na stavební parcely

5.11.2001 14:35 | PRAHA (ČIA)
Celkem 23 454 hektarů obhospodařované zemědělské půdy, z toho 18 215 hektarů orné půdy zjistil Český statistický úřad (ČSÚ) v regionu hlavního města Prahy. Na dnešním semináři na téma prezentace regionálních výsledků nejrozsáhlejšího polistopadového zemědělského sčítání Agrocenzus 2000 včetně jejich aplikace do podnikatelské praxe o tom informovala zástupkyně ředitele statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Ivana Hurtíková.
 

V regionu Praha bylo podle jejích informací osloveno celkem 2600 subjektů, které zemědělsky podnikají, z nichž 2200 bylo podlimitních, čili nesplňovaly minimální hodnoty šetření Agrocenzus 2000. Praha je podle Hurtíkové zemědělsky atypická, ve struktuře výroby téměř chybí živočišná produkce a zemědělci se soustřeďují, podobně ve Středočeském kraji, na rostlinnou produkci a hlavně pěstování obilí. Díky tomu, že se zemědělská půda začíná využívat spíše jako stavební pozemky, se zemědělství podle Hurtíkové hlavnímu městu "vzdaluje". To umožňuje liberálnější pojetí možnosti vyjmout zemědělskou půdu z půdního fondu a převést ji na stavební parcely. Na území hlavního města Prahy se podle zjištění Agrocenzus chová celkem 3689 kusů skotu, 6146 kusů prasat, 73 444 kusů drůbeže, 675 kusů ovcí a 78 kusů koz. V zemědělství pracovalo k datu sčítání, tedy k 30. 9. 2000, celkem 763 osob.

Šetření Agrocenzus 2000 proběhlo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, základním cílem přitom bylo zjištění stavu, struktury a vybavenosti venkovského prostoru, což by mělo být v budoucnosti podkladem pro investice či budování chybějících sítí z evropských strukturálních fondů. Šetření mělo také klíčový význam pro stanovení skutečného rozměru českého zemědělství a potřebného rozsahu následných statistických šetření.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist