https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zkamenelina-nalezena-v-cine-zachycuje-neobvykly-utok-savce-na-dinosaura?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zkamenělina nalezená v Číně zachycuje neobvyklý útok savce na dinosaura

23.7.2023 01:01 | PEKING (ČTK)
Fosilie objevená na severovýchodě Číny zachytila savce podobného jezevci při útoku na býložravého dinosaura. Nález, který je starý 125 milionů let, naboural tradiční představy o tom, že se větší dinosauři zpravidla živili menšími savci, a ukázal, že potravinové řetězce z období druhohor byly mnohem komplexnější, než se dosud předpokládalo. Hypotézu, že by čtyřnohý masožravec pouze čistil mršinu, vědci zavrhli, píše agentura Reuters. Mimo jiné i proto, že kosti dinosaura nenesou stopy po kousnutí, které by způsobili mrchožrouti.
reklama

 

Čtyřnohý savec Repenomamus robustus ve zkamenělině zuřivě útočí na dvounohého býložravého dinosaura Psittacosauruse lujiatunensise. Fosilie zachycuje, jak na kořist nasedl a zabořil jí zuby do žeber. Při smrtelném souboji je podle vědců patrně zaživa pohřbil příval sopečného bahna. Podle článku zveřejněného v časopise Scientific Reports zkamenělina pochází z čínské provincie Liao-ning, konkrétně z oblasti přezdívané "čínské Pompeje" proslulé podobnými nálezy živočichů pohřbených při sopečných erupcích.

"Máme zde dobrý důkaz o lovu větších dinosaurů menšími savci, což bychom bez této zkameněliny nepředpokládali," uvedl biolog Jordan Mallon z Kanadského muzea přírody, který se na studii podílel. "Potravinové řetězce z období druhohor byly mnohem komplexnější, než jsme si představovali," dodal.

Nálezy fosilií, které zachycují interakci mezi zvířaty, jsou vzácné. Další podobná zkamenělina objevená v roce 1970 v Mongolsku ukazuje přibližně 80 milionů let starý souboj masožravého Velociraptora a býložravého Protoceratopse. Zaživa je pohřbila patrně písečná duna.

V provincii Liao-ning byla v minulosti nalezena zkamenělina zachycující Repenomamuse s kostmi mláděte Psittacosauruse v břiše. Současný objev je podle Mallona unikátní především v tom, že ukazuje, že Repenomamus byl schopný zaútočit i na větší dinosauří kořist.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.7.2023 08:28
v době dinosaurů už žili savci,tak to odborníci poopravili vývoj druhů,
je to třeba ukázat dramaticky,byl souboj malého s velkým,
možná ,že dinosaur prostě chcípl a savec si na chcíplém hodoval,
zajímavější je, co je zavalilo ,co se dělo ,normálně by zvíře stačilo utect
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2023 11:29 Reaguje na vaber
Tak jsem si něco podobného pomyslel. Mohli spadnout do jámy či utonout v močále a spolu pohřbeni zamotali vědátorům šišky.

V jedné jeskyni (už nevím kde) našli okolo deseti tisíc medvědích koster. Odhadují, že ročně jich asi pět spadlo do šachty, odkud nebylo návratu. Vůně tlejícího masa lákala další a další zájemce, taková přírodní mega živolovka.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.7.2023 11:45 Reaguje na vaber
Ach jo - někdo zase nečetl článek:

,,Hypotézu, že by čtyřnohý masožravec pouze čistil mršinu, vědci zavrhli, píše agentura Reuters. Mimo jiné i proto, že kosti dinosaura nenesou stopy po kousnutí, které by způsobili mrchožrouti.,,

Proč by měli upravovat vývoj druhů - první savci se objevili zhruba před 180 miliony let. Není to nic nového.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist