https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zkusenosti-se-svozem-bioodpadu-jsou-v-brne-dobre-hnedych-nadob-pribude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zkušenosti se svozem bioodpadu jsou v Brně dobré, hnědých nádob přibude

5.1.2022 10:47 | BRNO (ČTK)
Největším problémem při sběru bioodpadu bývá to, že lidé rostlinné zbytky z kuchyně hodí do nádoby společně s papírovým či plastovým sáčkem.
Největším problémem při sběru bioodpadu bývá to, že lidé rostlinné zbytky z kuchyně hodí do nádoby společně s papírovým či plastovým sáčkem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zkušenosti Brna s prvním, zatím necelým rokem svozu bioodpadu jsou velmi dobré. Od začátku dubna do konce roku svezli popeláři do centrální brněnské kompostárny přes 900 tun odpadu, který by jinak skončil ve spalovně. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) lidé třídí až překvapivě dobře. Nežádoucích příměsí, které musejí zaměstnanci kompostárny ručně vytřídit, je zhruba šest procent, řekl náměstek novinářům. Kompost se prodává zájemcům.
 

Loni na jaře město rozmístilo 1000 hnědých popelnic o objemu 240 litrů na místa, kde jsou kontejnery pro sběr tříděného odpadu. "Dělali jsme to podle požadavků městských částí. Některé to chtěly všude, některé byly opatrnější. Ale různé obavy se nenaplnily, proto bychom během letoška chtěli doplnit nádoby na bioodpad do všech míst, kterých je zhruba 1300," řekl Hladík.

Největším problémem při sběru bioodpadu bývá to, že lidé rostlinné zbytky z kuchyně hodí do nádoby společně s papírovým či plastovým sáčkem. "Ale není to zdaleka tak moc, i když by bylo ideální, abychom už nemuseli nic dotřiďovat. Ale určitě na tom nejsme tak špatně jako například v Ústí nad Labem či Moravské Třebové, kde k našemu překvapení se sběrem bioodpadu museli skončit," řekl Hladík.

Kompost si z kompostárny může kdokoliv odvézt. Jedním z největších uživatelů je Veřejná zeleň města Brna, která jej používá při nových výsadbách a rekultivacích.

Vedení města diskutuje o tom, zda a jak svážet bioodpad od rodinných domů. Řešení musí být takové, aby dopady na životní prostředí nepřevýšily benefity, tedy aby popelářská auta nejezdila zbytečně mnoho kilometrů. "Zatím však dobře funguje mobilní svoz v zahrádkářských koloniích, stejně také mohou lidé svážet zahradní odpad do sběrných dvorů," doplnil Hladík.


reklama

 
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist