https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinske-zoo-se-poprve-podarilo-odchovat-mlade-papouska-nestor-kea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínské zoo se poprvé podařilo odchovat mládě papouška nestor kea

30.6.2020 00:49 | ZLÍN (ČTK)
Papoušci nestor kea žijí ve volné přírodě pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu.
Papoušci nestor kea žijí ve volné přírodě pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Bernard Spragg. NZ / Flickr.com
Zlínské zoologické zahradě se poprvé po 16 letech chovu podařilo odchovat mládě novozélandského papouška nestor kea. Samička, která se vylíhla 10. března, zdárně prospívá a již brzy by se měla začlenit do rodinného hejna, sdělila mluvčí zahrady Romana Bujáčková.
 

"Odchovy nestorů nejsou v rámci Evropy až tak výjimečné, většina mláďat je však odchována uměle s velkou fixací na člověka. Stejně tak tomu bylo v případě naší samice. I když se samcem vytvořila harmonizující pár a snášela oplozená vejce, nebyla schopna je vysedět a odchovat mládě," uvedl zoolog Václav Štraub. Chovatelé vždy nechali samici jedno oplozené vejce, aby měla šanci se rodičovskému chování naučit. Letos se však rozhodli přistoupit také k umělému odchovu a případné mládě přikládat k rodičům.

Chovatelé do líhně umístili několik vajec nestorů, z jednoho se vylíhlo vitální mládě. "Pomocí analýzy DNA, kterou jsme získali z vaječných obalů, jsme zjistili, že máme samičku," uvedl Štraub. Chovatelé ji pojmenovali Sněhurka a několikrát denně ji krmili pomocí speciální loutky, aby u ní nevznikla nežádoucí fixace na člověka. "Po vylíhnutí mládě zůstalo v inkubátoru, do kterého jsme umístili také fotografie dospělých ptáků. Jakmile se stav mláděte stabilizoval, přesunuli jsme jej do hnízdní nory rodičů. Zde s ním převážně pobývala samice," uvedl Štraub.

Mládě od rodičů oddělovalo plexisklo, ptáci na sebe však reagovali nejen vizuálně, ale i zvukově. Po změně peří samička zamířila do venkovní klece, která je ve voliéře nestorů. "Je teď s rodiči ještě v užším kontaktu. Rádi bychom je brzy všechny spojili, aby se mládě co nejvíce socializovalo a stalo se součástí rodinného hejna," uvedl Štraub. Návštěvníci mohou rodičovský pár i mládě vidět v australské oblasti zoo u expozice kivi hnědého.

Papoušci nestor kea žijí ve volné přírodě pouze na Jižním ostrově Nového Zélandu. "Obývají horské oblasti s nadmořskou výškou od 600 do 2000 metrů, zimu tráví pod hranicí lesa, kde mohou najít úkryty. Živí se převážně semeny, kořínky a bobulemi. Nepohrdnou ani hmyzem a mršinami, ze kterých odtrhávají maso svými dlouhými a ostrými zobáky. Patří mezi velmi inteligentní ptáky. Samec a samice vytváří pár na celý život," uvedla mluvčí. Nestor kea je ohroženým druhem, populace v přírodě zřejmě nepřesahuje 5000 jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist