https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-podporil-loni-4-miliony-kc-zadrzeni-vody-v-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj podpořil loni 4 miliony Kč zadržení vody v lesích

28.1.2020 00:11 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj podpořil loni více než čtyřmi miliony korun zmírňování následků sucha v lesích. / Ilustrační foto
Zlínský kraj podpořil loni více než čtyřmi miliony korun zmírňování následků sucha v lesích. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj podpořil loni více než čtyřmi miliony korun zmírňování následků sucha v lesích. Dotaci rozdělil mezi 52 žadatelů. Peníze jsou určeny na lesnické činnosti, které vedou ke zvýšení odolnosti a rozmanitosti lesních porostů a také k zadržení vody v krajině, řekl včera novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).
 

Osvědčily se podle něj především podzemní nádrže pod strouhami přes lesní cesty. "Je to vykopaná díra vyplněná propustným materiálem, tedy kamenivem, kde se zachytí voda při velkých deštích a postupně se potom do půdy uvolňuje. Je to velmi jednoduché, potřebujete k tomu jeden bagr a nákladní auto, ale zdá se, že to je zatím nejlepší způsob, jak zadržet vodu v lese, aby z něj neunikala," uvedl hejtman.

Na usměrňování odtoku a vsakování vody u lesních cest získalo 16 žadatelů dotaci 2,63 milionu korun. Dotaci na sázení vhodných dřevin a zřizování oplocenek ve výši 1,39 milionu korun rozdělil kraj mezi 36 žadatelů. Letos má hejtmanství na podporu zmírnění následků sucha v lesích vyčleněno 7,5 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

28.1.2020 07:33
Sice dobrá aktivita, ale bylo by fajn, kdyby se konečně začalo řešit hlavně to, aby voda neodtékala z místa, kam spadla. Toto zachytí nějakou část vody, která už je na cestě z lesa pryč. Je to řešení následků a ne příčiny...

Klidně bych se i vsadil, že většina těch prostředků šla na odvádění vody od cest, aby je neničili a ne na zadržení vody a její zavsakování.... to jsou zase jen populistické žvásty...

A rozhodně to není nejlepší způsob jak zadržovat vodu v lese...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist